Zo versterk je je immuunsysteem

Op het water stappen is de meest bekende methode om water toe te passen of te behandelen bij hydrotherapie. Het werd populair gemaakt door hydrotherapeut en natuurgeneeskundige Sebastian Kneipp. Sindsdien wordt op het water stappen ook wel “Kneipping” genoemd.

watertrappeleffect

 • stimuleert de bloedsomloop
 • bevordert de bloedsomloop
 • hulp tegen spataderen
 • werkt tegen hete benen
 • versterkt de aderen
 • bevordert de slaap bij gebruik ‘s nachts
 • hulp bij migraine
 • heeft een vegetatief stabiliserend effect
 • versterkt het immuunsysteem

Wanneer u in het water stapt, wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en wordt de arteriële doorbloeding bevorderd. Oppervlakkige bloedvaten vernauwen door de koude stimulus. Tegelijkertijd komen de beenspieren in beweging zodat de veneuze doorbloeding wordt bevorderd en spataderen worden voorkomen.

Versterk het immuunsysteem met Kneipp-therapie

Door regelmatig te watertrappelen kan het immuunsysteem worden versterkt zodat het bijvoorbeeld minder vatbaar is voor ziektes. B. griep of verkoudheid is. Verantwoordelijk hiervoor is de regulatie van warmte in het lichaam, die wordt geactiveerd na een koude prikkel. Dit zorgt voor meer bloedtoevoer naar de organen en door het hele lichaam, dat zuurstof, voedingsstoffen, hormonen, enzymen, warmte en antilichamen transporteert en gifstoffen verwijdert.

Op het water stappen – zo werkt het

Er zijn Kneipp-faciliteiten in veel kuuroorden en kuurparken in Duitsland. In deze lijst vindt u alle openbare apparatuur. Watertrapvoorzieningen worden vaak kunstmatig aangelegd. Soms zijn ze ook te vinden in kleine rivieren. Als je echter niet de mogelijkheid hebt om Kneipp-therapie buitenshuis te doen, kun je water ook verplaatsen door op je eigen vier muren te stappen. Het enige wat je nodig hebt is een emmer of badkuip en water dat niet warmer is dan 18 graden.

Zo werkt dat:

 1. Voordat u het koude water ingaat, moet u warme voeten hebben met een goede bloedsomloop.
 2. Neem de Kneipp mee naar huis, vul een emmer of je badkuip tot je knieën met water.
 3. Of u nu thuis of in een instelling bent, ga langzaam het water in. Bij elke stap trek je langzaam je benen weer uit het water en duik je vervolgens weer de zogenaamde “ooievaarsstap” in.
 4. Idealiter komt het water tot net onder de knieën.
 5. Probeer Kneipp een tot twee minuten in te nemen en rust dan ongeveer een uur uit. Daarna kunt u opnieuw solliciteren.
 6. Nadat u uit het zwembad of de emmer bent gekomen, loopt u nog een paar stappen. De voeten en benen worden vervolgens afgeveegd met een handdoek. Je voeten en benen moeten licht roze zijn. Korte tijd later zou u warmte en tintelingen moeten voelen.
 7. Vermijd na gebruik zware lasten en drink veel water.