Zet in op deze 4 voedingsmiddelen

Waarom krijg je eigenlijk spierpijn?

Spierpijn treedt op na zware spierinspanning. Als je je spieren ongewoon lang traint, bijvoorbeeld tijdens het sporten, tijdens lange wandelingen of als je zware voorwerpen draagt ​​tijdens een verhuizing, zullen de kleinste microscopisch kleine scheurtjes in de overbelaste spiervezels verschijnen. Door deze scheuren stroomt water in de vezel, waardoor weefselzwelling en lichte ontsteking ontstaat. We zien deze verwondingen aan de spiervezels als pijnlijke, drukgevoelige spieren. De aangetaste spieren zijn niet meer zo efficiënt als vroeger. Nu is het tijd voor je spieren: regeneratie en herstel. Kleine spiervezelverwondingen genezen meestal vanzelf na een paar dagen. Maar als u pijnlijke spieren wilt verlichten en de hersteltijd wilt verkorten, kunt u veel succes hebben met de juiste voeding. Van sommige voedingsmiddelen is bekend dat ze effectief zijn tegen pijnlijke spieren.

Dit zijn de 4 beste voedingsmiddelen tegen spierpijn

1. Rode biet verzacht pijnlijke spieren

Als het om voedingsstoffen gaat, behoren bieten duidelijk tot de eerste klasse groenten. De dikke knollen zitten boordevol vitamines en essentiële stoffen als kalium, selenium, zink en fosfor. Naast vezels, die over het algemeen gunstig zijn voor de darmgezondheid, bevatten bieten ook componenten met een antioxiderende werking. Deze antioxidanten binden zuurstofverbindingen van vrije radicalen die onze cellen beschadigen. Rode biet bevat een bijzonder groot aantal antioxidante betalains. Deze plantaardige kleurstof geeft de knol zijn paarse kleur en heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Dit komt uw spieren ten goede bij het herstellen van intensieve sportsessies. Want microscopisch kleine verwondingen aan spiervezels, die je pijnlijk waarneemt als een pijnlijke spier, worden sneller hersteld door de betalains in rode biet. Studies hebben zelfs dit rustgevende effect van bieten op pijnlijke spieren bevestigd. Een bietensmoothie direct na het sporten kan het pijnlijke spierherstel helpen versnellen.

2. Koffie vermindert pijn

Volgens de wetenschap blijkt koffie ook een pijnstillende werking te hebben. Niet alleen hebben de flavonoïden in de drank een antioxiderende werking, dat wil zeggen, ontstekingsremmend en beschermend voor cellen, cafeïne vermindert ook de perceptie van pijn bij mensen. Onderzoekers onderzochten dit in één onderzoek en dienden cafeïnesupplementen direct voor het sporten en enkele dagen na het sporten toe aan sporters. Het is gebleken dat het innemen van cafeïne vlak voor een training de prestaties verbetert en het begin van spierpijn vertraagt. Atleten vonden spierpijn niet erg intens in de dagen na lichamelijke inspanning. Als je voor je training wat koffie drinkt, doe je dat voor je spieren.

3. Gember heeft een ontstekingsremmende werking

Gember is rijk aan voedingsstoffen en kan ons lichaam voorzien van veel belangrijke stoffen zoals vitamine C, magnesium, ijzer, natrium en fosfor. De scherpe smaak van de wortel wordt getriggerd door de prikkelende stoffen die het bevat. De belangrijkste vertegenwoordiger van deze stimulerende middelen is gember gingerol. Het heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van rauwe of verwarmde gember kan helpen bij het verlichten van spierpijn na overmatige inspanning. De antioxidanten in de hete wortel helpen bij het genezen van de microscopisch kleine tranen die katers veroorzaken.

4. Groene thee voor spierpijn

Wanneer spieren pijnlijk zijn, heeft ons lichaam ontstekingsremmende voedingsstoffen nodig die geïrriteerde spiervezels helpen regenereren. Groene thee is een uitstekende bron van antioxidanten, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen beschadigde spiervezels te herstellen. Omdat groene thee ook cafeïne bevat, kun je een prestatieverhogend en pijnstillend effect krijgen dat vergelijkbaar is met koffie.

Video: Waarom lichte lichaamsbeweging bijzonder nuttig is voor pijnlijke spieren