Wanneer is de beste tijd om de griepprik te halen?

De herfst is in aantocht, het is koud en regenachtig buiten en het griepseizoen, dat tot half mei duurt, is precies op tijd begonnen. Maar dit najaar moeten we ons niet alleen beschermen tegen de griep, maar ook tegen het corona virus.

Niet alleen experts, maar ook minister van Volksgezondheid Jens Spahn adviseren om dit jaar een griepprik te halen. Voor meer advies vroegen we farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline (gsk) wie de griepprik moet krijgen, wanneer en wat er gebeurt als er sprake is van een dubbele besmetting met het coronavirus en de griep.

Wie moet worden gevaccineerd?

De Vaste Commissie Vaccinatie (STIKO) van het Robert Koch Instituut (RKI) adviseert momenteel vaccinatie tegen seizoensgriep voor senioren boven de 60, mensen met onderliggende chronische ziekten, zwangere vrouwen (vanaf het tweede trimester), verpleeghuisbewoners van senioren en senioren , en medisch personeel en beroepsgroepen die veel menselijk contact hebben.

Wanneer is de beste tijd om je te laten vaccineren?

Volgens het Robert Koch Institute duurt het tien tot veertien dagen voordat de vaccinatie volledig is ontwikkeld. Om jezelf op tijd te beschermen, raadt het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie aan om in oktober of november een griepprik te halen.

Als de vaccinatie in deze periode wordt gemist, kunt u in december en aan het begin of tijdens de griepepidemie inhalen. Afhankelijk van het vaccin duurt de vaccinbescherming zes tot maximaal twaalf maanden, maar neemt na verloop van tijd ook af. Nog een argument voor vaccinatie: degenen die tegen de griep zijn inge├źnt, beschermen ook anderen tegen griep.

Vergroot de griep de kans om het coronavirus op te lopen?

Theoretisch kan er volgens gsk een dubbele infectie optreden, wat een nog grotere belasting voor het menselijk lichaam kan zijn in vergelijking met elke individuele infectie. Een dubbele infectie met beide ziekteverwekkers verhoogt het risico om ernstig ziek te worden en ook het risico om aan de ziekte te overlijden.

Datum: 20-10-2020