Waardeer eten meer en beter

Een probleem vanuit meerdere perspectieven

De normale voeding, die sinds het einde van de oorlog in de wereld steeds meer ingeburgerd is geraakt, heeft in principe alleen maar nadelen:

 • Vooral de inflatoire vleesconsumptie oefent een sterke druk uit op het milieu.

 • Allerlei soorten voedsel moeten altijd beschikbaar zijn, wat in veel opzichten tot problematische globalisering heeft geleid.

 • Als gevolg hiervan zijn veel voedingsmiddelen van inferieure kwaliteit en smaak. Ze ontnemen ons daarom echt plezier.

 • Veel van wat op ons bord belandt is hoog in gemak en dus vol onhandelbare ingrediënten.

 • Over het algemeen heeft onze inflatoire consumptie ervoor gezorgd dat er veel in al ons voedsel zit dat daar niet thuishoort – zoals antibiotica in vlees of verschillende chemische voedseladditieven.

 • Omdat voedsel zo goedkoop zo goedkoop is, hebben we de neiging om te veel te kopen en te veel weg te gooien vanwege de lage prijs en dezelfde waardering – met alle gevolgen van dien die de opnieuw genoemde problemen versterken.

In feite zijn wij als consumenten gedeeltelijk verantwoordelijk voor alle problemen die worden veroorzaakt door moderne diëten. Wij zorgen ervoor dat voedsel van slechte kwaliteit in grote hoeveelheden wordt geproduceerd, waardoor het milieu vervuilt en u ziek wordt. En alles, echt alles is te verhelpen door weer te leren genieten van eten.

1. Vier elke maaltijd

Elke snack kost geld. Geld waar je hard voor moest werken. Voor een kilo koffie moet je bijvoorbeeld bijna een half uur werken. Hoewel het aanzienlijk goedkoper is dan de koopkrachtverhouding van de jaren zestig, is het nog steeds niet gratis.

Ons probleem: tegenwoordig eten we veel etenswaren ernaast. Op de computer, voor de tv, met de mobiele telefoon in de hand. Zo eet je niet alleen overgewicht, maar ook een bijna onbewuste consumptie.

 • Eet bewust elke maaltijd zonder afleiding. Het liefst aan een gedekte tafel in de keuken of eetkamer en hooguit pratend met andere mensen.

 • Grijp elke gelegenheid aan om eten en drinken van hoogwaardig bestek te consumeren. Want zelfs het meest luxe eten ziet er in karton en plastic minder waardevol uit. Gebruik prachtig Portugees servies, schenk drankjes altijd in mooie glazen en mokken in plaats van ze direct uit flessen en blikjes te consumeren. En zet niet alleen plastic potten en pannen op tafel, maar zet ze over in mooie schalen en schalen – hoe voller de vaatwasser, hoe milieuvriendelijker en zuiniger hij werkt.

 • Neem de tijd en kauw elke hap minstens 15 keer – de vaak aanbevolen limiet van 30 of zelfs 50 kauwcycli veroorzaakt voor velen een buitengewoon onaangename brij in de mond en laat het voedsel ook afkoelen op het bord.

Je zou op deze manier minstens één maaltijd per dag moeten organiseren als het dagelijkse leven geen ruimte laat voor meer. Idealiter de belangrijkste maaltijd voor je dagelijkse ritme. Dit geeft het eten weer een feestelijk karakter en daarmee de belangrijkste basis voor echte waardering.

2. Koop zo seizoensgebonden en regionaal mogelijk

Je weet waarschijnlijk hoe groot het smaakverschil is tussen een waterige kastomaat en een tomaat die je tijdens de oogst in Duitsland in de boerderijwinkel hebt gekocht. Deze indruk speelt ook een belangrijke rol bij de waarneming.

Door de constante beschikbaarheid van vrijwel alle soorten voedsel, zijn we helemaal vergeten hoe we ernaar moeten verlangen. Onze behoefte kan altijd worden bevredigd – dit leidt tot verminderde waardering in elke constellatie, zelfs ver buiten voedsel.

Als u daarentegen alleen boodschappen doet tijdens het natuurlijke oogstseizoen en misschien ook kiest voor voornamelijk delicatessen uit uw regio, slaat u twee vliegen in één klap – omdat de extreme hoeveelheden CO₂ voor transport worden geëlimineerd zonder vervanging, tenminste voor jou.

3. Geef indien mogelijk ten minste één voedsel (als test) alleen

Sinds de industrialisatie zijn er steeds minder mensen die ten minste een deel van hun voedsel produceren en als nevenactiviteit. Zelfs op het platteland doet bijna niemand dat – althans niet in onze westerse wereld.

Hierdoor is de interactie van voedselproductie voor velen abstract geworden. Veel mensen weten niet eens meer wat werk betekent, zelfs niet voor een boer met moderne apparatuur, dus zelfs een enkel brood kan op onze tafel.

Hetzelfde geldt voor voedsel, aangezien men bijvoorbeeld een gebeeldhouwde figuur nauwelijks kan waarderen als hij nooit dergelijke vormen in een stuk hout heeft hoeven snijden: iedereen die nooit alle stappen van plant tot bord heeft hoeven te doorlopen, is ver weg .

Wat dat betreft kun je gewoon beginnen.

 • Neem room met minimaal 30% vet. Vul dit in een afgesloten container en schud – totdat de karnemelk en boter scheiden. Was en pureer de boter in koud water.

 • In de volgende stap kun je tomatenzaden kopen (geen kant-en-klare planten) en deze op het balkon laten groeien. Als de tomaten rijp zijn, zoek je een recept met tomaten of gebruik je de rode lekkernijen om je eigen ketchup te maken. Vooral dat laatste laat zien hoe waardevol een fles van deze saus werkelijk is met zijn inspanning en lage opbrengst.

 • Als je meer wilt, kun je volkoren granen van de boer halen en ze zelf malen (geen elektrisch gereedschap) – een zware taak. Daarnaast maak je een gerezen deeg en bak je het brood.

Zelfvoorzienend maken heeft geen zin. Maar je moet elke gelegenheid aangrijpen om te beseffen hoeveel moeite zelfs het eenvoudigste voedsel kan kosten om te produceren. Degenen die dit begrijpen, leren meestal automatisch meer respect en waardering te tonen voor alles.

4. Verspil consequent niets

Stel dat u olieverfschilderijen schildert. Zou je na het voltooien van een schilderij de hele tube weggooien die niet helemaal leeg was? Waarschijnlijk niet, dat zou zonde zijn.

De enige vraag is waarom zoveel mensen dit met voedsel doen. Deze mentaliteit van ‘te veel kopen en de restjes weggooien’ is immers de hoofdoorzaak van voedselverspilling.

Natuurlijk is het beter als je alleen koopt wat je gegarandeerd direct gaat gebruiken. In ons moderne leven is dit echter vaak niet mogelijk en in vergelijking met grotere verpakkingen is het zelfs een veel duurdere procedure – plus de noodzaak om vaker te winkelen.

U moet echter zeker aan twee dingen wennen:

 1. Plan een verstandig en tijdig gebruik van al het voedsel dat u ontvangt voordat u gaat winkelen.

 2. Vries voedsel in, koop een conservenmachine (en potten) en misschien een vacuumsealer. Wees ook creatief bij het koken van restjes. Ze willen echt alles gebruiken tot de laatste hap.

En als je dit volledig consequent wilt doen, gooi dan alleen de oneetbare restjes weg in de biologische bak – dan wordt het gegarandeerd gecomposteerd of in ieder geval omgezet in biogas.

Je moet trouwens altijd goed plannen en houdbaarheidsdata in de gaten houden. Werkelijk al het eten is te waardevol om zomaar weg te gooien.