Vooral mensen met deze kenmerken worden getroffen

Wat is de rol van oogkleur bij winterdepressie?

De psycholoog prof. Lance Workman van de Universiteit van Zuid-Wales onderzocht het verband tussen seizoensgebonden affectieve stoornis en de oogkleur van getroffen mensen voor een onderzoek naar seizoensgebonden affectieve stoornissen met 175 deelnemers. De deelnemers aan de studie waren studenten uit Wales en Cyprus. Verrassend genoeg kon hij bewijzen dat mensen met zeer donkerbruine ogen significant meer kans hebben op winterblues en seizoensdepressie. Mensen met blauwe ogen of over het algemeen lichtere ogen hebben minder vaak last van een winterdepressie.

Wat op het eerste gezicht ongelooflijk lijkt, kan wetenschappelijk worden gerechtvaardigd. De cellen in het netvlies van onze ogen sturen niet alleen optische signalen naar de hersenen om beelden te produceren. Sommige cellen in het netvlies zijn als enige verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie over de waargenomen helderheid van het oog naar de hersenen. Als het donker wordt, sturen deze cellen de informatie “Pas op, de helderheid vervaagt” naar de hypothalamus, waar onder andere het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Net zoals een blanke huid gevoeliger is voor zonnestralen, zijn blanke ogen aanzienlijk gevoeliger voor licht. Minder gepigmenteerde ogen zijn daarom gevoeliger voor licht dan zwaarder gepigmenteerde donkere ogen.

In zijn studie heeft prof. Workman bewijst dat, omdat lichte ogen gevoeliger zijn voor licht, ze meer licht absorberen dan donkere ogen, zelfs op typisch saaie en bewolkte winterdagen. Daarom is de melatonineproductie in de winter lager bij mensen met lichte ogen dan bij mensen met donkere ogen. De verstoring van het dag-nachtritme, die de oorzaak lijkt te zijn van winterblues, is niet zo ernstig bij mensen met lichtblauwe ogen. Ze ervaren minder winterblues of seizoensdepressie.