Vitamine D: Hulp tegen depressie?

Wat is depressie?

Iedereen heeft fasen waarin ze tijdelijk depressief en in een sombere stemming zijn. Als deze aandoening aanhoudt, kan het een depressie zijn. Volgens schattingen van de Duitse depressiehulp lijden ongeveer 5,3 miljoen mensen in Duitsland in de loop van een jaar aan een depressie. Getroffen mensen melden een depressieve, depressieve stemming en een innerlijke leegte. Je verliest interesse in hobby’s, activiteiten met vrienden of familie. Dagelijkse activiteiten vergen veel inspanning en leiden tot snelle vermoeidheid.

Depressieve mensen hebben vaak een vitamine D-tekort

Studies naar de mate waarin vitamine D depressie kan voorkomen of ertegen kan helpen, zijn tot verschillende conclusies gekomen. Een Amerikaanse studie beweert dat behandeling met de zonnevitamine niet effectief is. Een Noorse studie wees uit dat een hoge inname van vitamine D symptomen van depressie kan verlichten.

“Depressieve mensen hebben vaak een zeer laag vitamine D-gehalte. Volgens de huidige onderzoeken verdubbelt het risico op het ontwikkelen van een depressie bijna met een laag vitamine D-gehalte”, legt dr. Tegtmeier van Asklepios Stadtklinik Bad Wildungen online op de website van het ziekenhuis uit. want vitamine D-tekort kan leiden tot een vermindering van de symptomen.” Dit komt omdat de vitamine belangrijk is bij de regulatie van serotonine, de boodschapperstof van de hersenen.Dit activeert het beloningssysteem in onze hersenen en kan zorgen voor gevoelens van geluk en een goed humeur.Bovendien beïnvloedt vitamine D het gebruik van dopamine en de synthese van noradrenaline – andere boodschappers die ons psychisch welzijn beïnvloeden Bovendien beschermt de zonnevitamine onze zenuwcellen.

Belangrijk: Niet aanvullen met vitamine D, maar alleen na overleg met uw arts, die met een bloedonderzoek uw vitamine D-spiegel kan bepalen. Bij vitamine D-tekort zal hij u adviseren over de keuze en inname van geschikte preparaten.

Meer daarover hier: Tekenen van een overdosis vitamine D >>