Versterk het immuunsysteem – 11 eenvoudige tips

Miljarden verdedigingscellen werken 24 uur per dag en beschermen ons lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen en de daarmee samenhangende ziekten. Ons dagelijks leven en onze levensstijl zijn cruciaal voor de prestaties van ons immuunsysteem, zodat we elke dag iets nieuws kunnen doen voor ons immuunsysteem en dus voor onze gezondheid.

Voldoende slaap is essentieel voor een gezond immuunsysteem. Wie minder dan vijf uur per nacht slaapt, heeft meer kans op bijvoorbeeld B. om verkouden te worden. Maar wie? ten minste zeven uur of meer slapen heeft een lager risico om ziek te worden.

Om ons immuunsysteem goed te laten functioneren, heeft het Vitaminen, mineralen en sporenelementendie via voedsel worden ingenomen. De belangrijkste zijn onder meer:

 • Vitaminen A, B6, B12, C, D en E
 • zink
 • selenium
 • ijzer
 • koper
 • secundaire plantaardige stoffen

Veel van deze voedingsstoffen zijn Volkoren granen, haver, noten, wit vlees, vis, fruit en groenten. Onder hen vooral:

 • BES
 • paprika
 • broccoli
 • tomaten
 • wortels
 • spinazie
 • citrus vruchten
 • Druif

We moeten het hele jaar door seizoensgebonden en kleurrijk eten om variatie op het menu te hebben. Proberen zo natuurlijk mogelijk voedsel opnemen en vermijd grotendeels gemaksvoedsel en snoep.

3. Drinken

Droge slijmvliezen zijn een echte toevluchtsoord voor virussen en bacteriën. Ze komen daar vast te zitten en kunnen niet meer zo gemakkelijk worden weggevoerd. Om virussen en bacteriën af te weren, moet elke dag twee liter water worden gedronken. Hierdoor blijven de slijmvliezen vochtig.

4. Frisse lucht en zon

Vitamine D is essentieel om het immuunsysteem gezond te laten functioneren. Het zal doorkomen blootstelling aan de zon gevormd in de huid. Daarom moeten we onze armen en gezicht minstens één keer per dag 20 minuten in de zon houden. Omdat dit in de wintermaanden vaak lastig is, kan de arts het vitamine D-gehalte in het bloed bepalen en indien nodig vitamine D-supplementen voorschrijven.In de winter is het echter geen slecht idee om elke dag naar buiten te gaan. omdat ziekteverwekkers zich vermenigvuldigen en vermenigvuldigen in gesloten ruimtes met droge, verwarmde lucht.

5. Sport en Oefeningen

Sport en beweging zijn twee bepaalde dingen. immuun boosterdie het lichaam op den duur versterken. Na een sporteenheid regenereert het lichaam zichzelf in de herstelfasen, waardoor het aantal afweercellen (lymfocyten) toeneemt. Op de lange termijn heeft sport een positief effect op de bloeddruk en ontstekingsprocessen in het lichaam. Overtollig vetweefsel produceert bijvoorbeeld hormonen die in het lichaam worden afgegeven ontsteking en kan daarom ziekten veroorzaken. Met een normaal percentage lichaamsvet heeft het immuunsysteem minder om het te bestrijden.

6. kus

Bij het kussen worden in 10 seconden 80 miljoen micro-organismen uitgewisseld. Voor een gezond persoon zijn deze niet gevaarlijk, maar ze stimuleren het immuunsysteem om harder te werken. Geef ook een kus endorfine gratis dat Stress verminderen en zo het immuunsysteem ontlasten.

7. Vermijd en verminder stress

Iedereen die vaak onder stroom staat, belast niet alleen de zenuwen en het cardiovasculaire systeem, maar ook het immuunsysteem. Veel mensen merken deze stress pas op als ze op vakantie gaan, hun immuunsysteem uitvalt en ze ziek worden. Zodat zoiets niet gebeurt, moeten we regelmatig pauzeren en z. Bot Spa dag doen en de sauna bezoeken. Ook contrastdouches in je eigen badkamer om je immuunsysteem een ​​boost te geven. Als je stress wilt verminderen, moet je werk en privé zoveel mogelijk scheiden. Duidelijke structuren, ook binnen het gezin, brengen orde en verminderen de dagelijkse stress. Net zo een vergoeding natuurlijk kom je hier terug sport- Voor gebruik. Van zwaargewichttraining tot teamsporten en yoga alles is mogelijk. Het is belangrijk om iets leuks te hebben en niet verplicht.

8. Hygiënische maatregelen

Om te voorkomen dat ze ziek worden, zijn ze ook hygiëne maatregelen Aangevraagd. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • regelmatig handen wassen met zeep
 • Raak je gezicht zo min mogelijk aan
 • Maak het appartement of huis schoon met normale schoonmaakproducten
 • regelmatig ventileren om ziektekiemen de kamers uit te smokkelen

9. Laat je regelmatig vaccineren

Vaccins verzwakken gewoonlijk het immuunsysteem enkele dagen na toediening. Dit is volkomen normaal omdat het lichaam onschadelijke ziekteverwekkers bestrijdt antilichaam vormen. Daarom kan het voorkomen dat er lichte koorts of een lichte verkoudheid ontstaat. Een griepvaccin dat elk jaar wordt gegeven, ondersteunt het immuunsysteem meerdere keren, omdat het griepvaccin elk jaar opnieuw wordt verpakt vanwege het constant veranderende virus.

10. Gezonde darmflora

Een gezonde darmflora is essentieel om ons immuunsysteem te versterken. Aangezien ongeveer 80% van de immuuncellen zich in de darmen bevinden, zijn de darm en het immuunsysteem bijzonder met elkaar verbonden. Om de darmflora op natuurlijke wijze te versterken, zijn probiotische voedingsmiddelen bijzonder geschikt. Deze bevatten melkzuurbacteriën en gistdie via voedsel naar de darmen gaan, waar ze specifiek het immuunsysteem opbouwen en ongewenste ziektekiemen verdrijven.

11. Gelach

Onze psyche heeft een enorme invloed op het immuunsysteem en de afweer van het lichaam. Hoewel we er niet altijd zin in hebben, heeft lachen vaak een positief effect op ons immuunsysteem. Versterkt afweercellen en laat inhoud achter immunoglobuline stijgen in het bloed. Trouwens: als iets ons deprimeert, zijn we nog vatbaarder voor infecties.