Vermijd deze vier fouten

immuunsysteem in de winter

Vooral in de winter verhogen wind, kou en regen het risico op ziekte. Daarnaast zijn er veel virussen en ziekteverwekkers waar een persoon in deze periode vatbaarder voor is. Op dit moment moet je de afweer van je lichaam versterken met een gezond dieet en veel lichaamsbeweging.

Versterking van het immuunsysteem: vermijd 4 fouten

Naast gebrek aan lichaamsbeweging, alcoholgebruik, roken en een ongezond voedingspatroon, zijn er drie typische alledaagse fouten die het immuunsysteem verzwakken. U moet deze fouten vermijden om het koude seizoen in goede gezondheid door te komen.

1. Koude voeten

Koude voeten moet je in de winter vermijden, omdat ze indirect het immuunsysteem verzwakken. Als de voeten bijzonder koud zijn, probeert het lichaam ze te beschermen tegen verdere afkoeling. Om dit te doen, vernauwt het alle bloedvaten om verder warmteverlies te voorkomen. Dit betekent dat sommige gebieden, zoals de slijmvliezen van mond, neus en keel, minder van bloed worden voorzien en verkoudheidsvirussen gemakkelijker kunnen binnendringen. Draag in de winter dikke sokken en warme schoenen en houd je voeten thuis warm met een warmtekussen of warmwaterkruik.

2. Onvoldoende vloeistof

In de zomer is het makkelijker om veel te drinken door buiten sporten en hoge temperaturen. In de winter kan het moeilijker zijn om aan minimaal twee liter per dag te komen. Ook in de winter is voldoende vochtvoorziening belangrijk, omdat de slijmvliezen vochtig moeten worden gehouden om actief te beschermen tegen het binnendringen van ziekteverwekkers. Niet genoeg drinken kan ook leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere symptomen. Als je het moeilijk vindt om koude dranken bij lage temperaturen te drinken, kun je ongezoete thee gebruiken. Neem ook groenten en fruit met een hoog watergehalte, zoals komkommer, radijs of grapefruit, in uw dieet op. Trouwens: donkere urine is een teken van uitdroging!

3. Slaap te weinig

Een goede nachtrust is vooral in de winter belangrijk voor het lichaam, omdat ons immuunsysteem werkt terwijl we slapen. Ook is het stresshormoon cortisol, dat het immuunsysteem vertraagt, ‘s nachts minder actief. Volgens studies maakt het lichaam minder antistoffen aan tegen het immuunsysteem bij een permanent slaaptekort. Voor een gezonde nachtrust moet je tussen de zeven en negen uur slapen.

4. Gebrek aan lichaamsbeweging

Vooral in het koude seizoen is het moeilijk om voldoende te bewegen. Maar nu is dagelijkse lichaamsbeweging belangrijk omdat een gebrek aan lichaamsbeweging ons immuunsysteem verzwakt. Regelmatige lichaamsbeweging produceert afweercellen. Als er minder immuuncellen worden aangemaakt, zijn we vatbaarder voor infecties en andere ziekten. Zorg ervoor dat u minimaal 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week krijgt.

Ook interessant voor jou: Zo help je je immuunsysteem

Video: 5 voedingsmiddelen die verkoudheid en griep kunnen voorkomen