Vaccinaties moeten dat nu weten

Federaal minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) zei in de zomer al dat hij alle burgers corona-boostervaccins wil aanbieden. “De boostervaccinatie valt onder de goedkeuringen, het versterkt en verlengt de vaccinbescherming”, zei Spahn in een interview met de kranten van de Duitsland redactienetwerk.

Versterking voor kwetsbare en vectorgevaccineerde mensen

De huidige en officiële aanbeveling van het Permanent Comité voor Vaccinatie (STIKO) is dat een booster met een mRNA-vaccin wordt aanbevolen voor mensen ouder dan 70 jaar en voor bepaalde risicogroepen, zoals medisch en verplegend personeel, die een verhoogd risico lopen op infectie. Tussen de eerste volledige vaccinatiereeks en de herhalingsvaccinatie moet minimaal zes maanden zitten.

Gevaccineerde personen die zowel het AstraZeneca-vaccin als het Johnson & Johnson-vaccin voor eenmalig gebruik hebben gekregen, moeten ook een booster krijgen. In deze vaccins zijn relatief veel vaccinontdekkingen gedaan omdat het vaccin minder effectief is in vergelijking met de andere vaccins. Vier weken na de basisvaccinatie kan een booster worden gegeven.

Boostervaccinatie voor iedereen? Dat zegt Jens Spahn

Beieren was een van de eerste deelstaten die boostervaccinatie startte in gezondheidsinstellingen en voor mensen met een bijzonder risico. “In een tweede fase kunnen we erover nadenken om iedereen de boostervaccinatie aan te bieden”, benadrukte de minister. Boostervaccins moeten voornamelijk in dokterspraktijken worden gegeven. Viroloog Christian Drosten denkt daar anders over. Terwijl de Fotograaf-Zeitung meldde dat volgens de hoofdviroloog van Charité een update voor de meeste mensen niet nodig is.

WHO: Eerste vaccindonatie aan armere landen

De vorige week had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen om vaccins te doneren aan de armste landen voordat vaccins van derden werden toegediend. Spahns reactie hierop: “Mijn doel is: boostervaccins veiligstellen en vaccins doneren aan armere landen.” Duitsland doneert al geweldige muziek van AstraZeneca aan het internationale vaccininitiatief Covax. Een ander argument dat Spahn aanvoert: “Bovendien neemt de productie van mRNA-vaccins wereldwijd toe. We zullen het moment zien waarop het Corona-vaccin over de hele wereld in overvloed zal zijn.”

Vaccinatiebooster: 4e golf

Volgens schattingen van het Robert Koch Institute (RKI) begon in augustus de vierde golf van de coronapandemie. Het aandeel positieve monsters in PCR-laboratoriumtesten steeg in één week van vier naar zes procent, blijkt uit het weekrapport van het instituut half augustus op donderdagavond. Vooral jongere mensen worden getroffen.

Video: Vaccinatiebescherming bij Johnson & Johnson ‘onvoldoende’