Toptips voor thuis trainen

Verander je woonkamer in een sportschool

Als je door lockdown voor gesloten studiodeuren staat, is het tijd om je cardiotraining naar de woonkamer thuis te verplaatsen. Dit project is ook ideaal als je het donkere seizoen effectief wilt gebruiken om eindelijk in vorm te komen. Want er gaat niets boven cardiotraining om je fitnessdoelen te bereiken: afvallen, je cardiovasculaire systeem versterken of je stofwisseling stimuleren. Een perfecte start is als je thuis een springtouw hebt. Hiermee verbrand je 400 calorieën in een half uur. Andere oefeningen voor kleine weerstandseenheden in het midden is de springer, bekend sinds de kindertijd. Daarna kun je op zijn plaats rennen en je knieën zo hoog mogelijk optrekken. Met twee lappen op een gladde vloer heb je de mogelijkheid om langlaufen na te bootsen. Deze beweging lijkt erg op de activiteit op een crosstrainer.

Cardio-trainingsapparatuur voor thuis

Elke dag dezelfde oefeningen doen wordt op den duur niet alleen eentonig. Om je lichaam specifiek uit te dagen, is het zinvol om je eigen fitnessapparatuur aan te schaffen. Gelukkig is het aanbod op de fitnessmarkt aangenaam groot. Als algemene vuistregel bij het winkelen geldt: hoe meer spiergroepen een hometrainer gebruikt, hoe meer calorieën je verbrandt. Als u door knie- of rugklachten geen looptoestellen meer heeft, is een hometrainer misschien iets voor u. Hierdoor verbrand je tot 500 calorieën per uur tijdens een intensieve training. De benen en billen worden hier echter meestal getraind, dus je moet je training aanvullen. Bij een crosstrainer zijn aanzienlijk meer spiergroepen nodig. Het calorieverbruik ligt hier tussen de 300 en 600 calorieën per uur, afhankelijk van de intensiteit en het gewicht. De crosstrainer is geschikt als balans als je veel aan tafel zit.

Maximaal trainingssucces met een roeitrainer

Op een roeimachine zit je, maar je hele lichaam is in beweging. Zelfs tien minuten kunnen de moeite waard zijn met dit apparaat, want je verbrandt ongeveer 1.000 calorieën in een uur cardio. Benen, billen, schouders, rug en buik worden op een gewrichtsvriendelijke manier aangepakt. Vooral als je cardiotraining combineert met workouts zonder apparatuur, is de roeimachine een welkome afwisseling. Je kunt de workout elke dag doen met de roeimachine. Als beginner wordt aanbevolen om drie keer per week een eenheid van 10-30 minuten te voltooien. Met een beetje meer oefening kun je het apparaat zelfs drie keer per dag gebruiken en het 10 minuten per keer vol vermogen geven. Let op je houding. Duw met je benen en trek de peddel onder je borst. Met een stevige buik en een rechte rug ga je weer vooruit.

De juiste methode kiezen voor cardiotraining

Afhankelijk van je doel en je prestatieniveau kun je je cardiotraining op verschillende manieren vormgeven. Bij langdurige training vindt een continue belasting plaats zonder pauzes. Deze methode is ideaal als je stress wilt verlichten en balans wilt creëren. Doe je oefeningen met of zonder apparatuur, minimaal twintig minuten per dag. Zeer fitte mensen kunnen tussen de 60 en 120 minuten trainen. Pas het tijdvenster aan uw prestatieniveau aan. Herhalingstraining wordt gekenmerkt door een afwisseling tussen intensieve belasting en volledige pauzes. Als u op zoek bent naar een baan gericht op uw weerstand, moet u vertrouwen op dit soort training. Intervaltraining bestaat uit korte laad- en losfasen, wat het uithoudingsvermogen en de vetverbranding bevordert. Het interval tussen eenheden is ongeveer de helft van de tijd van de trainingsfase. Intervaltraining is bijzonder geschikt voor een thuisroeitoestel.