Tips om vleesloos te leven

“Mensen hebben altijd vlees gegeten” – komt die uitspraak je bekend voor? Als het gaat om vleesconsumptie, verschillen de meningen en degenen die vleesloos worden, veroorzaken vaak ruzie tijdens familiediners. Volgens het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) daalde de hoeveelheid vlees die in 2021 in Duitsland werd geslacht met 2,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Desondanks lag de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking nog steeds rond de 55 kilo.

Vlees is niet gezond – toch? Mijn redenen voor een vleesloos leven

Ik hoor vaak van mensen die vegetarisch of veganistisch eten dat ze nooit van vlees hebben gehouden – helaas is dit bij mij niet het geval. Want: ik hou van de smaak van vlees. De behoefte om vlees te willen eten is echter ook een kwestie van gewoonte. Want hoe langer ik zonder zit, hoe minder behoefte aan biefstuk en dergelijke, maar wat zijn de redenen dat ik geen vlees eet?

Het is niet zo dat vlees over het algemeen ongezond is – het is immers een bron van hoogwaardige eiwitten, rijk aan mineralen zoals ijzer, zink of selenium en vitamine B. Vitamine B12 halen we vooral alleen uit dierlijke producten. Over het algemeen kunnen we echter ook op andere manieren in onze voedingsbehoeften voorzien. Het hangt ook sterk af van het vlees dat we eten: volgens studies verhogen rood vlees en sterk bewerkte vlees- en worstproducten niet alleen het risico op hart- en vaatziekten, maar ook op darmkanker. De Duitse Voedingsvereniging (DGE) adviseert daarom niet meer dan 300 tot 600 gram per week te eten. Afgezien van de voedingswaarden van vlees, zijn er vanuit mijn oogpunt twee factoren die het eten van vlees tegenspreken: enerzijds dierenwelzijn en anderzijds CO₂-uitstoot. Voor mij is mijn liefde voor dieren onverenigbaar met het eten van vlees. Naast het feit dat vee verantwoordelijk is voor een groot deel van de wereldwijde broeikasgassen, kunnen degenen die vlees verstrekken dus bijdragen aan het terugdringen ervan, evenals maatregelen als minder autorijden of regionaal winkelen.

Eindelijk vleesloos: mijn tips voor een vleesloos leven

1. Kijk documentaires

De beste tip die ik iedereen kan geven die vlees wil minderen of helemaal wil schrappen, is om documentaires over dit onderwerp te kijken. Hoe afgezaagd het ook mag lijken, voor mij was het het cruciale punt dat ervoor zorgde dat mijn dieet veranderde. Zoals ik al zei, ben ik een dierenliefhebber en huil ik zelfs als er een vlieg wordt gedood in mijn appartement. Je denkt waarschijnlijk: dan is het nogal grotesk om vlees te eten, nietwaar? Rechts! Daarom ontkiemde het idee om vlees op te geven lang voordat ik het daadwerkelijk in de praktijk bracht. Telkens wanneer ik een video tegenkwam van dierenwelzijnsorganisaties zoals PETA of Greenpeace op sociale media die laat zien hoe koeien of varkens leven of sterven onder wrede industriële landbouw, bladerde ik snel. En ik denk dat het voor veel mensen zo is: als je het leed dat je veroorzaakt niet hoeft te zien, kun je het gemakkelijk onderdrukken. Daarom is het zaak hier zorgvuldig mee om te gaan. Niet alleen het dierenleed door vleesconsumptie, maar ook de effecten op het milieu of de eigen gezondheid die daarmee gepaard gaan. De documentaires die ik in dit verband kan aanbevelen zijn “Cowspiracy” (Netflix), “What the Health” (Netflix) en “Hope for All” (Amazon Prime).

2. Verminder eerst de vleesconsumptie

De mens is een gewoontedier – dat wordt niet voor niets gezegd. Dus als je plotseling vlees uit je dieet laat, kun je snel terugvallen. Zodra de drang om het vlees op te geven er is, kun je langzaam dichter bij je doel komen. Zo at ik in eerste instantie gedurende een periode van enkele maanden maar één keer per week vlees, maar daarna was het biologisch. Na die tijd was het niet meer moeilijk om vlees in mijn maaltijden te vermijden. En zelfs als je het een keer per week doet, is het een stap in de goede richting. Zorg er dan wel voor dat je biologisch vlees eet, want dat betekent meestal niet alleen een betere fok voor de dieren, maar het vlees is ook vrij van medicijnresten.

3. Eet internationaal

Hou je van Italiaans eten? Geweldig! Want een ander punt dat erg handig kan zijn als je geen vlees eet, is internationaal koken. Want in veel landen wordt veel gekookt zonder vlees of gerechten kunnen heerlijk zonder vlees worden bereid. Wie elke dag een braadstuk of schnitzel eet, zal moeite hebben om vlees te vervangen. In de Italiaanse keuken is dat echter heel anders – want of het nu pasta, bruschetta of pizza is, veel van de lekkernijen zijn vleesloos. Trouwens, de Indiase of Thaise keuken is ook goed als je op zoek bent naar heerlijke vegetarische gerechten.

Ook interessant: dit gebeurt er als je vier weken geen vlees eet >>

Conclusie: het is niet altijd gemakkelijk

Het is normaal dat een volledig ontslag, zeker in het begin, niet eenvoudig is. Dus als je zwak wordt en een stuk ossenhaas eet, zou je je niet slecht moeten voelen. En om eerlijk te zijn, in de drie jaar dat ik vleesloos ben, heb ik een uitzondering gemaakt tijdens het kerstdiner. Je moet altijd in gedachten houden dat elke verandering, hoe klein ook, een positief effect heeft – het geeft je motivatie om door te gaan in de toekomst.