Tips om energiedieven te bestrijden

Het kan de vriendin zijn die blijft praten over haar geweldige werk. En vraagt ​​nooit naar de onze. Het kan de moeder zijn die ongevraagd commentaar geeft op ons relatieleven, de collega die constant klaagt over alles en iedereen zonder geïnteresseerd te zijn in oplossingen, of de partner die ons constant het gevoel geeft dat we iets verkeerd doen. “Energievampieren zijn overal”, zegt Judith Orloff, een Amerikaanse professor in de psychiatrie aan de UCLA University in Los Angeles, Californië. Na elke ontmoeting met deze mensen voelen we ons ongemakkelijk – afwisselend leeg en uitgeput of prikkelbaar of depressief. Deze stemmingswisselingen zijn klassieke tekenen van aanwezigheid in ons leven tussen de mensen om ons heen. energie vampiers Is aan het werk. “Ze kunnen ons optimisme en kalmte letterlijk opzuigen”, zegt Judith Orloff.

Orloff merkt op dat empathische vrouwen en mannen die zich goed in andermans schoenen kunnen verplaatsen, vaak het slachtoffer zijn van energiedieven. Maar zelfs degenen die moeite hebben met het stellen van grenzen, altijd anderen willen plezieren of een laag zelfbeeld hebben, lopen gevaar. We hebben vaak het gevoel dat de balans in een relatie van geven en nemen verstoord is. Mensen die ons van energie beroven, worden vaak op de een of andere manier gekwetst, zegt de psychiater.

Ze hebben misschien overdreven kritische en perfectionistische ouders gehad en bekritiseren daarom anderen. Of alles in het leven is hun afgenomen en ze hebben nooit geleerd om verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen: dus passen ze zich aan de rol van slachtoffer aan en vragen voortdurend om hulp van anderen. Door macht van anderen af ​​te nemen, compenseren energiedieven hun eigen zwakte en onzekerheid. Meestal doen ze het niet expres, zegt Orloff. Maar bewust of onbewust brengen ze ons uit balans. Daarom moet je ze herkennen.

Kenmerken waaraan jij energiezuigers herkent

  1. Je accepteert je beperkingen niet.
  2. Ze dwingen je om te rechtvaardigen.
  3. Ze dringen je op met beschuldigingen, vragen en toespelingen.
  4. Ze presenteren zichzelf als slachtoffer of als pestkop.
  5. Ze geven je een schuldgevoel.
  6. Ze betrekken je bij conflicten.
  7. Zijn gedachten draaien vaak om haar.
  8. Ze maken je gek.
  9. Je staat niet open voor kritiek.
  10. Ze voelen zich slecht, uitgeput, schuldig of zelfs agressief in jouw aanwezigheid.

Waarom mensen energiedieven worden

Het is moeilijk uit te leggen hoe iemand überhaupt een energiedief wordt. Vaak ligt de reden hiervoor in het verleden. Traumatische ervaringen, gebrek aan ouderlijke liefde en aandacht, ongegronde schuldgevoelens of de manipulatie van een andere energiedief kunnen de oorzaak zijn. Energiedieven missen meestal hun eigen energie en moed. Ze proberen de twee uit hun omgeving te trekken. Als verdedigingsstrategie proberen ze onbewust hun verstoorde gevoel van eigenwaarde te compenseren door hun gedrag. Borderline-mensen zijn ook vaak energiedieven.

Typologie van energiedief

de narcist

Praten is zijn favoriete bezigheid en hij doet het het liefst met zichzelf, vaak in het middelpunt van de belangstelling op een feestje. “Narcisten kunnen in het begin heel aantrekkelijk zijn omdat ze heel extravert en leuk kunnen zijn”, legt professor Hans-Werner Bierhoff uit, een sociaal psycholoog aan de universiteit van Bochum. Maar iedereen die in de val van een narcist trapt, kent de onaangename kant: narcisten willen aandacht en bewondering. Meestal gaan de gesprekken over haar; ze negeren of bagatelliseren de gevoelens en belangen van anderen. Maar als er geen rekening wordt gehouden met onze behoeften, verspreiden frustratie en teleurstelling zich snel: we hebben het gevoel dat we niet genoeg krijgen en moeten altijd geven. “De reden dat narcisten zo gevaarlijk zijn, is dat ze geen empathie hebben en een beperkt vermogen hebben om onvoorwaardelijk lief te hebben”, waarschuwt Judith Orloff.

Wat helpt? grenzen stellen!
In een interpersoonlijke relatie moeten vanaf het begin duidelijke grenzen worden gesteld, zodat de narcist geen misbruik maakt van andere mensen of ze zelfs neerlegt. Een narcist moet voorzichtig worden gewaarschuwd wanneer zelfgenoegzaam gedrag te ver gaat. Contact opnemen is altijd de beste oplossing.

de controlefreak

“Weet je wat je nu nodig hebt?” Dit is hoe een typische uitdrukking van de controlfreak begint – een dominant persoon die denkt dat hij alles het beste weet. En dat maakt hij graag bekend. Dit kunnen aanbevelingen zijn voor ons liefdesleven, maar ook dogmatisme in het dagelijks leven, en ook ongevraagde tips over de beste manier om af te vallen. Controlejunkies zijn perfectionisten aan wiens normen niemand kan voldoen.

Wat helpt? Toon zelfvertrouwen!
Tegen controlfreaks helpt het vaak om een ​​beetje voor jezelf op te komen en de gesprekspartner duidelijk te maken dat controlerend en bevelend gedrag niet getolereerd wordt. Een andere optie is om afstand te nemen van de persoon. Je moet ook kalm blijven bij een controlefreak en agressief taalgedrag vermijden.

Het slachtoffer

Het werk is vermoeiend, het nieuwe vriendje is weg en nu is de auto kapot. Dit is hoe het typische slachtoffer huilt. De boodschap: iedereen is tegen mij, je moet me nu redden. Het is verre van deze energiezuigers om verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen. Aan het begin van een uitputtende relatie met een slachtoffer is er vaak een impuls om te helpen. Maar het kan stressvol zijn om constant te horen hoe slecht de wereld is: we voelen ons leeggezogen. “Dat soort mensen hebben de neiging om iemand te zoeken die heel sociaal is. Ze hebben iemand nodig om hen te redden en hun problemen op te lossen”, legt Meike Müller, een coach en mediatrainer uit Berlijn, uit.

Wat helpt? toon onderscheidingsvermogen!
Ook als het moeilijk is en de spijt op den duur irritant wordt. Probeer inzichtelijk te zijn en naar de persoon te luisteren. Na het luisteren is het belangrijk om samen op zoek te gaan naar een oplossing voor het probleem waar je over klaagt.

Het feest

Zwart of wit, haat of liefde en niets daartussenin – zo reageert de gespleten persoonlijkheid. Dit is vooral inspannend in vriendschappen: je wordt snel gecoöpteerd als hun nieuwe beste vriend en voelt je verheven tot een troon. Maar ze duwt je net zo snel weg als we iets doen met een andere vriend. En wie haar durft te bekritiseren, zal in de afgrond van haar gunst vallen. Dus laat ze je het voelen met uitbarstingen van woede of intriges. Gevolg: we houden onze ware overtuigingen en gevoelens achter de schermen omdat we bang zijn voor hun straf – en we voelen ons volledig gevangen in deze vriendschap. Want als je constant de vrede probeert te bewaren omdat je bang bent dat de ander je zal haten en wraak zal nemen, zul je je al snel machteloos voelen door je gedrag.

Wat helpt? Verduidelijk discrepanties!
Iedereen die oneerlijk is behandeld en zich herhaaldelijk in de steek gelaten voelt, moet dringend de dialoog zoeken. bijvoorbeeld met een vriendin die je steeds in de steek laat, heb je geen onderscheidingsvermogen, dus je moet je afvragen of afstand tot die persoon niet de beste oplossing is.

Wat te doen tegen energiediefstal?

Heb je een persoon in je kennissenkring geïdentificeerd die je voortdurend emotioneel naar beneden haalt en heb je bovenstaande tips toegepast? Dan is het tijd om te beslissen. Of het nu vrienden of familie zijn – twijfel dringend aan uw relatie met deze persoon. Volg dit patroon:

Zijn er positieve momenten tussen jullie?

Ja: Zijn deze momenten voldoende om de vriendschap in stand te houden? Als je deze vraag ook met ja beantwoordt, voer dan weer een absoluut duidelijk en verhelderend gesprek met die persoon. Maak haar duidelijk dat je gehecht bent aan de vriendschap, maar onder de gegeven omstandigheden niet verder kon.

Nee: Als er geen goede tijd tussen jullie (meer) is, moet je deze vriendschap niet langer behouden en overwegen om het contact te verbreken. Laat het langzaam wegvloeien en ontmoet meer mensen die goed voor je zijn als energiebron.

Wat als de machtsdief een collega is?

Kun je de persoon die je steeds naar beneden sleept niet vermijden? Zeker als je samenwerkt, is het nog belangrijker om een ​​open en verhelderend gesprek te voeren. Je hebt al gepraat en het helpt niet? Soms loont het de moeite om een ​​derde collega of baas te vragen je te vergezellen.

Als dat allemaal niet helpt, denk dan eens aan afstand nemen – in het slechtste geval zelfs met een nieuwe functie of een compleet nieuwe baan. We brengen zoveel van ons leven door op het werk dat de psychologische gevolgen op de lange termijn het niet waard zijn. Bedenk hoeveel lijden er achter zit en of dat een mogelijkheid voor je zou zijn.

Wat te doen als mijn partner een energiedief is?

Als je partner een energiedief is, heb je waarschijnlijk vaak geprobeerd met hem te praten. Als hij nog steeds niet verandert, laat je partner dan het gevoel hebben dat je bijna geen betekenis meer in de relatie ziet. Misschien maakt de uitbarsting hem ervan bewust hoe smal de grens is die hij bewandelt met zijn egoïstische gedrag. Als hij op zijn minst enige visie toont, heeft het partnerschap nog steeds een kans. Let ook hier op jezelf en je wensen. Onderscheid uzelf en bescherm uzelf tegen energiediefstal.

Wat te doen als ik een energiedief ben?

Allereerst is het een goed teken dat je hebt erkend dat je een energiedief bent. Iedereen kan van tijd tot tijd veranderen in energievampieren. Maar maak je geen zorgen – je kunt er iets aan doen! Maak contact met iemand anders om je energie te ondermijnen als je dringend aan je eigen levensvreugde werkt. Houd je focus op jezelf en lach, ook als je er nu even geen zin in hebt. Je kunt ook een dankbaarheidslijst maken en er elke avond dingen op schrijven die je die dag gelukkig maakten. Ontspan en probeer te genieten van de kleine dingen in het leven. Het is ook handig als u op zoek bent naar een hobby die uw stressvolle dagelijkse leven in evenwicht brengt. Hoe zit het bijvoorbeeld met sporten? Lichaamsbeweging is en blijft de beste manier om echt te sporten en dingen te vergeten. Praattherapie kan ook helpen als je zelf niet aan de negatieve spiraal kunt ontsnappen.

Al het andere dat je energie kan ondermijnen

Ja, het zijn niet alleen mensen die je energie kunnen verzwelgen. Andere alledaagse dingen kunnen je snel een leeg gevoel geven. Dit zijn bijvoorbeeld slaapproblemen, stress, verveling, zorgen en onafgemaakte dingen die je al lang uitstelt. Een ongezond voedingspatroon en te weinig lichaamsbeweging kunnen er ook de oorzaak van zijn dat je je hulpeloos voelt.

Hoe kan ik energiediefstal voorkomen?

Energiediefstal voorkomen is niet zo eenvoudig! Er is vaak een sterke en stabiele persoonlijkheid voor nodig om negatieve energieën te weerstaan. Werk aan je zelfzorg en probeer afstand te nemen van energiedieven. Het helpt vaak als je levensvreugde in jezelf creëert en je geluk niet afhankelijk maakt van externe factoren. Leer ‘nee’ zeggen en breng zo min mogelijk tijd door met mensen die niet goed voor je zijn.