Stembandontsteking: deze huismiddeltjes helpen

10. Hydrateer de slijmvliezen

  • snoep zuigen
    Salie, IJslands mos, citroen of zoethout stimuleren de speekselvloed waardoor het strottenhoofdslijmvlies wordt gespoeld, bevochtigd en verzorgd.
  • thee drinken
    Thee en water bevochtigen de slijmvliezen en voorkomen dat virussen en bacteriën zich verder verspreiden.
  • Vermijd droge lucht
    Vooral in de winter is droge luchtverwarming een probleem en dus een echte uitdaging voor onze stembanden. Leg vochtige doeken op de kachel om de lucht te bevochtigen of plaats kommen met water. Automatische luchtbevochtigers zijn ook handig.

11. Gember

Gember, met zijn antibacteriële en antivirale effecten, is ook een populair huismiddeltje tegen stembandontsteking. De medicinale plant kalmeert ontstoken slijmvliezen en verlicht ook keelpijn en slikproblemen. Plaats eenvoudig een theelepel vers geraspte gember in een kopje gekookt water en laat het tien minuten trekken. Drink het drie keer per dag gedurende twee weken!

Trouwens: Hoewel een saunasessie meestal goed is voor je luchtwegen en hoesten, mag je nooit naar de sauna gaan als je een infectie hebt. Zeker als koorts ook een van je symptomen is. Een saunasessie is een enorme belasting voor het lichaam. en kan blijvende schade veroorzaken.

12. Knoflook

Knoflook is niet alleen lekker, maar het is ook een handig huismiddeltje tegen ontstekingen van de stembanden en dergelijke. Door de allicine die het bevat en verschillende sulfiden heeft het een antibacteriële werking. Je kunt de ontstekingsremmer als sap nemen of in zijn rauwe vorm kauwen.

Is stembandontsteking besmettelijk?

Afhankelijk van de oorzaak is laryngitis ook besmettelijk. Bij een acute ontsteking zijn vaak bacteriën of virussen de triggers, die bijvoorbeeld via druppeltjes bij het praten worden overgedragen. Hoe ernstig en hoe lang de ontsteking van de stembanden besmettelijk is, hangt echter af van de ziekteverwekker.

Voorkom stembandontsteking

Met name beroepsgroepen die vatbaar zijn voor stembandontsteking kunnen hun stem trainen en weerbaarder maken door regelmatige stem- en ademhalingsoefeningen. Een sterk immuunsysteem kan ook ontstekingen voorkomen, daarom zijn vooral gezonde voeding en voldoende beweging in de buitenlucht belangrijk. Bovendien wordt de gevoeligheid verhoogd in droge lucht.

Niet als u een stembandinfectie heeft

Veel mensen die last hebben van een ontsteking van de stembanden proberen zo stil mogelijk te praten. U mag echter nooit fluisteren – dit beschermt de stem niet, maar vereist deze alleen extra. Probeer praten en spreken zo normaal mogelijk te vermijden, ongeacht de heesheid.
Dranken die te warm of te koud zijn, moeten ook worden vermeden. Vooral van de oude populaire Huismiddeltjes voor stembandontsteking en heesheid, warme melk, wordt niet aanbevolen. De keelholte wordt melkslijm en het genezingsproces wordt belemmerd, waardoor heesheid en keelpijn langer kunnen aanhouden. Warme dranken zoals kruidenthee met honing zijn het beste, hebben een kalmerend effect en helpen ontstekingen te verlichten.

Video: Keelpijn – wat helpt?