Sporten met een gebitsbeschermer – hoe gevaarlijk is het?

Vanwege het coronavirus zijn mondkapjes in Duitsland verplicht in de detailhandel, kappers en het openbaar vervoer per bus en trein. Ook in fitnessstudio’s worden binnenkort maskers gebruikt. Maar hoe handig is dat? En moeten hardlopers ook buitenshuis een beschermend masker dragen?

Het juiste masker voor de sportschool

In de sportschool dragen sporters bij voorkeur een gezichtsmasker. Mix van nylon en elasthaan Het bestaat. Deze stoffenmix lijkt op die van sportshirts of badpakken en heeft de bijzondere eigenschap droog snel. Katoenen maskers of chirurgische maskers, evenals FFP-maskers, worden zeer snel opgenomen en zijn daarom een ​​ideale voedingsbodem voor virussen, bacteriën en ziektekiemen. Verder zuurstofverzadiging daalt in het lichaam bij gebruik van katoenen maskers tot vijf procent, bij FFP2-maskers tot zeven procent, omdat deze laatste onvoldoende zuurstof doorlaten. Het kan gevaarlijk zijn!

Masker tijdens de training – u moet dit overwegen:

Het is nu belangrijk voor sporters om tijdens de training naar hun lichaam te luisteren en de training te pauzeren of te stoppen als de belasting te hoog is. Met een gebitsbeschermer neemt de weerstand toe, waardoor ademen nog moeilijker wordt, daarom zouden bijvoorbeeld B. Astma- en COPD-patiënten niet met een masker in de studio moeten trainen. Als het lichaam te weinig zuurstof opneemt via het masker, wordt dit uitgedrukt door a Zich zwak, duizelig en algemeen onwel voelen.

Voor de opleidingsproject het is raadzaam om HIIT-weerstandsoefeningen met 20% te verminderen en krachttraining tot 30%. Een matige training is nu zinvol om te voorkomen dat u uw longen en lichaam overbelast. Het is ook handig om uw hartslag te controleren. Bij een continue belasting, bijv. B. Bij het hardlopen op de crosstrainer mag de hartslag niet hoger zijn dan 190 minus leeftijd.

Ook spannend: Meet je pols correct >>

Fysieke aanpassing zoals bij hoogtetraining?

Wanneer u oefent, heeft uw lichaam zuurstof nodig, dat het lichaam binnenkomt door diepere, frequentere inademing. De spieren in de bronchiën en longen moeten harder werken. Bij zuurstofgebrek maken de nieren meer van de stof erytropoëtine aan. Als gevolg hiervan maakt het lichaam meer hemoglobine en rode bloedcellen aan, wat de zuurstofopname verbetert. Speciale trainingsmaskers, die worden gebruikt om de gebeurtenissen van hoogtetraining na te bootsen, beloven het lichaam te wennen aan een lagere zuurstoftoevoer. Dit is echter niet bewezen. Met een stoffen masker of een eenvoudig chirurgisch masker kan men geen positief effect verwachten op het gebied van zuurstoftransport in het lichaam.

Een masker heeft geen zin daarbuiten

Sterker nog, het is voor lopers, wielrenners en sporters voldoende om voldoende afstand (minimaal 1,5 meter) te houden van andere mensen buitenshuis. De kans op besmetting is daardoor extreem laag. Een masker heeft dus geen zin voor sporters. Om ook het risico op infectie te minimaliseren, moeten parken waar veel mensen rennen, worden vermeden. Enerzijds is het vermoeiend om bij de slalom voortdurend door de menigte te lopen, anderzijds is de kans op besmetting groter.

Ook spannend: 7 fouten die u moet vermijden bij het dragen van een beschermend masker >>

Hoger risico op slipstream-infectie

Lopers die mee doen huidig een andere loper loopt. Ook hier is voldoende afstand tot het goede tien meter belangrijk, omdat virussen enige tijd in de lucht blijven voordat ze naar de grond zinken. Per kinderwagendie andere mensen volgen in de slipstream zijn geldig voor ca. vijf meter afstandper Fietsers 20 meter. Een aan het studeren De universiteiten van Eindhoven (Nederland) en Leuven (België) hebben aangetoond dat atleten in de slipstream en op een afstand van slechts 1,5 meter een verhoogd risico hebben om aerosolen, oftewel zeer fijne druppeltjes, op hun gezicht te krijgen.