Spataderen: 3 oefeningen tegen spataderen

Spataderen zijn niet alleen visueel een doorn in het oog, ze kunnen ook symptomen veroorzaken zoals pijn of zware benen en zelfs ziekten veroorzaken zoals trombose of longembolie.

Hoe ontstaan ​​spataderen?

De aderen in onze benen zijn verantwoordelijk voor het terugdrijven van bloed naar het hart om de bloedsomloop te behouden en wisselen constant zuurstofarm bloed uit voor vers bloed. Als de veneuze kleppen niet meer goed werken, zwellen de bloedvaten, het bloed verzamelt zich in de benen en maakt de aderen zichtbaar als spataderen. De neiging tot spataderen wordt voornamelijk veroorzaakt door a erfelijke ader- en bindweefselzwaktemaar gaat ook door zwangerschap of een high was bevorderd. Daarnaast kunnen leefstijlfactoren die de bloedstroom in het lichaam verminderen en bloedvaten beschadigen, zoals roken, lichamelijke inactiviteit of overgewicht, het risico op spataderen vergroten.

Interessant: Spataderen zijn niet hetzelfde als spataderen. De spataderen zijn kleiner, oppervlakkiger en vormen slechts een esthetisch probleem, aangezien spataderen ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals veneuze trombose.

Naast een gezonde voeding rijk aan groenten, compressiekousen en Kneipp-baden, heeft vooral het trainen van de beenspieren een preventief en therapeutisch effect tegen spataderen en spataderen. vooral de ader pomp kalveren moeten meerdere keren per dag worden geactiveerd, wat u kunt doen door te lopen, traplopen, hardlopen, fietsen of zwemmen. Daarnaast helpen de volgende 3 oefeningen om de terugkeer van de bloedstroom naar het hart te bevorderen en de veneuze pomp te activeren.

3 effectieve oefeningen tegen spataderen

1. Kuitverhogingen:

Je kunt deze eenvoudige oefening staand of zittend doen, waardoor het praktisch en gemakkelijk in je dagelijkse werk te integreren is, bijvoorbeeld aan je bureau.

Dat is hoe je het doet:

 • Houd voor de veiligheid vast aan een muur of reling.
 • Staand (of zittend met uw voeten plat op de grond), til beide hielen tegelijkertijd op en knijp actief in uw kuiten.
 • Laat je hielen langzaam en onder controle weer op de grond zakken en herhaal de beweging.
 • Om de intensiteit te verhogen, gaat u met uw voorvoet op een trede (ladder) staan ​​en laat u uw hiel naar achteren zakken en tilt u deze vervolgens weer op door uw kuiten aan te spannen.

15 herhalingen per dag eenmaal per uur of 4 sets van 15 trainingsherhalingen 3 dagen per week.

2. Beenfiets:

Je kunt deze oefening liggend of zittend doen. Span in de tussentijd altijd actief uw buikspieren aan om uw rug te beschermen.

Dat is hoe je het doet:

 • Ga rechtop zitten of ga op je rug liggen.
 • De benen zijn 90° gebogen op de heupen en knieën.
 • Fiets nu in de lucht zonder je benen te laten zakken.

4 sets van 45 seconden, drie dagen per week.

3. tuimelschakelaar:

Bij deze oefening span je afwisselend de voor- en achterspieren van je onderbenen aan om het gevallen bloed weg te pompen.

Dat is hoe je het doet:

 • Ga rechtop zitten of sta op één been.
 • De passieve voet rust met zijn gehele oppervlak op de vloer.
 • De actieve voet raakt de grond afwisselend met de vingertoppen en vervolgens met de hiel.
 • Als u met uw hiel tikt, trekt u uw tenen zo hoog mogelijk op. Als u met uw tenen typt, knijp dan uw kuit strak.

30 seconden per been eenmaal per uur per dag.

Tip: Of je nu zittend of staand werkt, met onze oefeningen of een trapje moet je minimaal één keer per uur je benen bewegen en je dij- en kuitspieren activeren.