Snel van hoest af met deze 5 tips

Hoe ontwikkelt zich hoest?

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is hoesten geen ziekte op zich, maar een beschermend mechanisme van het lichaam. Als slijm of vreemde voorwerpen in de luchtwegen komen, kan hoesten ze terugduwen. Er zijn twee verschillende soorten hoest. Niet-productieve, droge, slijmvrije hoest, die door verschillende factoren kan worden veroorzaakt, zoals een droge keel door een virale infectie, rook of stof, en productieve hoest met slijmvorming, meestal veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie.

Snel van hoest af met deze 5 tips

 1. Inademen
  Een effectieve hoesthulpmiddel is inademing. Wanneer hete waterdamp via de neus en mond de luchtwegen binnendringt, bevochtigt het deze en kan eventueel slijm loskomen. Inademing helpt bij zowel droge hoest als slijm. Een aftreksel met salie is bijzonder nuttig omdat het een antibacteriële, desinfecterende en slijmoplossende werking heeft.
 2. Bevochtig de omgevingslucht
  Droge verwarmingslucht in het appartement kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen uitdrogen en zo bijvoorbeeld hoesten veroorzaken. Maar het bevochtigen van de lucht in de kamer kan ook helpen bij genezing, omdat het een slijmoplossend effect heeft. Plaats een kom met water op de kachel of hang er een vochtige doek over.
 3. veel drinken
  Een goede hydratatie is altijd belangrijk voor een gezond lichaam. Maar dit is nog belangrijker als u verkouden bent en hoest – de vloeistof hydrateert uw luchtwegen en kan helpen bij het verwijderen van slijm. Warme dranken zoals tijmthee zijn het beste. De essentiële oliën in tijm bevorderen vooral het slijm en hebben een ontspannend effect op de bronchiën. Teunisbloemthee kan ook hoesten verlichten en een slijmoplossend effect hebben.
 4. uiensap
  Uiensap is ook een beproefd huismiddeltje tegen hoest. Uien zijn niet alleen lekker in tal van gerechten, ze hebben ook een antibacteriële en desinfecterende werking. Zelfs als uiensap niet per se goed is, is het de moeite waard om het bij te vullen: regelmatige consumptie kalmeert de bronchiën en kan de neiging tot hoesten verminderen.
 5. Lieve schat
  Ook Honing staat niet alleen bekend om zijn heerlijke smaak, maar ook om zijn positieve gezondheidseffecten. Studies hebben aangetoond dat honing vaak zelfs effectiever kan zijn dan antibiotica voor verkoudheids- en hoestsymptomen. Vloeibaar goud werkt ontstekingsremmend, maakt slijm los en maakt hoesten minder pijnlijk.

Hoesten: wanneer naar de dokter?

Omdat een hoest bij verkoudheid ook kan leiden tot ziektes zoals bronchitis of longontsteking als het te laat is, moet het altijd serieus worden genomen. Genees dus altijd als je je down voelt en geef je lichaam rust. Als andere symptomen zoals koorts optreden, moet u een arts raadplegen. Een hoest die niet overgaat, moet ook worden behandeld, anders kan een chronische hoest ontstaan.

Video: Terug naar de natuur – huismiddeltjes die echt helpen