Slijm ophoesten: deze 5 tips helpen

Wie weet niet: het begint met een lichte jeuk in je keel en binnen een paar dagen lig je in bed, hees als altijd, de ene thee na de andere te drinken en dik slijm uit je longen te hoesten. Al snel rijst de vraag: wat helpt hiertegen? We zullen het je vertellen.

Hoesten met slijm: mogelijke oorzaken

In tegenstelling tot een droge of onproductieve hoest, verwijdert een zogenaamde productieve hoest het slijm uit de luchtwegen. Dit symptoom is typerend voor verschillende ziekten en dient ons lichaam om ziekteverwekkers en ziektekiemen uit onze luchtwegen te verwijderen. Maar ontstekingen, zoals bij bepaalde chronische ziekten of jarenlang roken, kunnen de slijmproductie stimuleren en hoesten veroorzaken. De volgende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan een hoest met sputum:

  • een verkoudheid
  • Acute of chronische bronchitis
  • virale infectie
  • de griep
  • bronchiale astma
  • Rook
  • longinfectie
  • COPD

Tip: Als u regelmatig of gedurende lange tijd hoest met sputum, moet u zeker uw arts raadplegen om ernstige oorzaken uit te sluiten of een snelle behandeling te starten.

5 tips om slijm op te hoesten

1. Slijmoplossende medicijnen

Slijmoplossende medicijnen – ook slijmoplossend genoemd – zijn medicijnen die het slijm verdunnen en zo de evacuatie uit de luchtwegen vergemakkelijken. In tegenstelling tot hoestonderdrukkers – zogenaamde antitussiva – ze onderdrukken het hoesten niet, maar geven alleen hardnekkig, plakkerig slijm af in de luchtwegen. Hoestonderdrukkende antitussiva (bijv. codeïne), waarvan sommige zeer sterk zijn en gepaard gaan met een risico op afhankelijkheid, worden aanbevolen door de Duitse Vereniging voor Longziekten en Ademhalingsgeneeskunde (DGP) alleen voor kinkhoest of droge kwellende hoest. Bij bronchitis en lichte hoest zonder veel lijden adviseert de DGP uitdrukkelijk alleen slijmoplossend middel of kruidenpreparaten te gebruiken.

2. Kruidensupplementen

Hoewel kruidengeneesmiddelen schuldig blijven aan op bewijzen gebaseerd bewijs van werkzaamheid voor sommige ziekten, zogenaamde Kruiden medicijnen bewezen effectief bij acute hoestaandoeningen om de hoestintensiteit en -duur te verminderen. Bijvoorbeeld de Duitse Vereniging voor Longziekten en Ademhalingsgeneeskunde (DGP) in de richtlijn over de diagnose en therapie van volwassen patiënten met kruidenhoest gecombineerde voorbereidingen een gemaakt van klimop en tijm of sleutelbloem en tijmwortel hoge effectiviteit, vooral bij acute bronchitis. Even effectief zijn fytofarmaceutica die eucalyptus bevatten, zoals myrtol of cineole (bijv. GeloMyrtol forte of Soledum forte), die volgens onderzoeken even effectief zijn als medicinale mucolytica en het ophoesten vergemakkelijken. De effectiviteit is echter alleen bewezen voor de respectievelijke preparaten – niet voor de individuele planten zelf.

Video: hoesten en heesheid – u moet deze 5 tips kennen