Selectieve eetstoornis: dwangmatig kieskeurig eetgedrag

Wat is een selectieve eetstoornis?

Selectief of restrictief eetgedrag begint meestal in de kindertijd en gaat door tot in de volwassenheid. In tegenstelling tot normaal kieskeurig eetgedrag, heeft een selectieve eetstoornis extreem beperkte voedselkeuzes, wat kan leiden tot voedingstekorten. Afschuw of angst voor bepaalde texturen, het uiterlijk of de zintuiglijke eigenschappen van veel voedingsmiddelen veroorzaakt een mentale blokkade die patiënten verhindert bepaalde voedingsmiddelen te eten. Sommige patiënten eten zo weinig dat ze veel afvallen. Deze video laat zien hoe het leven kan zijn met een selectieve eetstoornis verslaggevereen WDR-formaat.

Oorzaken en behandeling van selectieve eetstoornis

De oorzaken van een selectieve eetstoornis zijn vaak onduidelijk en getroffen mensen zijn zich daar niet per se van bewust. Ongeacht de oorzaak kan het de getroffenen echter helpen te weten dat er selectieve eetstoornissen zijn, dat ze niet de enige zijn en dat er behandelingsopties bestaan, bijvoorbeeld in de vorm van een psychotherapeutische behandelingzijn.

Mogelijke oorzaken zijn:

  • Sensorische verwerkingsstoornissen
  • Traumatische ervaringen met een bepaald voedsel
    • kinderkoliek,
    • overgevoelige smaakpapillen,
    • Slikken.

Als u of uw omgeving een eetstoornis heeft of zou kunnen hebben, vindt u hier de relevante hulpaanbiedingen van het Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie.