Schoonmaakproducten: wat maakt ze duurzaam?

Wassen, spoelen, schrobben – onze huizen worden elke dag schoongemaakt. Volgens schattingen wordt in Duitsland jaarlijks meer dan 200.000 ton huishoudelijke schoonmaakmiddelen en meer dan 250.000 ton afwasmiddel gekocht. De laatste jaren maken steeds meer mensen schoon met duurzame schoonmaakmiddelen. Maar waarom is dit en wat maakt schoonmaakproducten echt duurzaam?

Waarom duurzaam schoonmaken?

Veel reinigingsmiddelen bevatten chemische ingrediënten, zoals geurstoffen, conserveermiddelen of zogenaamde oppervlakteactieve stoffen, die volgens het Federale Milieuagentschap schadelijk zijn. Het slechte: na reiniging komen ze via de afvoer direct in het grondwater terecht en vervuilen daarmee ons drinkwater.

Daarnaast kunnen chemische reinigingsmiddelen een negatief effect hebben op onze gezondheid. Bijvoorbeeld de daarin aanwezige oppervlakteactieve stoffen, die de reinigende werking van de middelen zouden versterken, de slijmvliezen irriteren en waarvan wordt vermoed dat ze allergieën en huiduitslag veroorzaken. Uit een langdurig Noors onderzoek bleek dat zowel professionele als particuliere reiniging de longfunctie negatief kan beïnvloeden. Het Federaal Milieuagentschap raadt daarom aan om indien mogelijk het gebruik van speciale reinigingsmiddelen te vermijden. De aanbeveling is: “U kunt uw hele huis schoonmaken met een allesreiniger, afwasmiddel, reinigingsmiddel en zuurreiniger op basis van citroenzuur.”

Ook interessant: hoe schadelijk zijn reinigingsmiddelen voor longen en huid? >>

Schoonmaakproducten: wat maakt ze duurzaam?

Duurzame reinigingsmiddelen worden gekenmerkt door het feit dat ze alleen milieuvriendelijke stoffen bevatten en dat tijdens de productie milieubronnen worden bespaard. Ook de verpakking speelt een rol. De meeste schoonmaakmiddelen worden verkocht in plastic flessen – verpakkingsafval wordt bespaard met duurzamere schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld met hervulbare verpakkingen. Duurzame reinigingsmiddelen herken je vooral aan de bijbehorende stempels. Deze omvatten de blauwe engelendie bijzonder ecologische producten identificeert die: ecocertificaat en Standaard voor natuurverzorgingsproducten (NCP), milieulabels voor was- en reinigingsmiddelen en de europees eco-label, die milieuvriendelijke producten identificeert. Maar u kunt de ingrediënten ook op de verpakking vinden – let vooral op de informatie over mogelijke gezondheidsrisico’s en etiketten op gevaarlijke stoffen op het betreffende product.

In het belang van uw gezondheid moet u ook stoffen vermijden die uw gezondheid kunnen schaden. Zeer zure of alkalische middelen moeten worden vermeden omdat ze huidirritatie kunnen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor schoonmaakproducten met oplosmiddelen, omdat deze de lucht in de kamer verslechteren. Uit voorzorg moeten ook allergene ingrediënten zoals geurstoffen en conserveermiddelen worden vermeden – ze kunnen allergieën veroorzaken. De productie van de startset voor huishoudelijke reinigers van het merk Moanah maakt geen gebruik van agressieve chemicaliën en waardeert plastic besparingen. Hier verkrijgbaar voor 39 euro >> Het merk KLAENY biedt ook milieuvriendelijke schoonmaakproducten. De startset is hier te koop voor 29,90 euro >>

Bron: umweltbundesamt.de, ok.de

Video: Azijnessence, galzeep en bakpoeder – milieuvriendelijke reinigingsmiddelen