Richt een fitnessruimte in – hier moet je op letten

Het hebben van een eigen sportschool heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel is het gemak, want in plaats van naar een sportschool te gaan, zijn fitnessliefhebbers thuis. Training kan ook snel in een drukke dag worden ingevoegd: het maakt niet uit of het 22:00 uur is – de kamer is altijd beschikbaar. Trainen voor het werk? Geen probleem, want thuis douchen is het lekkerst. Bij het inrichten van de kamer moeten fitnessfans nog steeds voorzichtig zijn en nadenken over wat ze echt willen.

Stem de benodigde ruimte af op de beschikbare ruimte

Slechts enkele fitnessliefhebbers hebben de mogelijkheid om hun eigen zolder om te bouwen tot een fitnessstudio. Voor de meesten van hen is de opleidingsmogelijkheid in een kelderruimte – of de kinderkamer die nog niet wordt gebruikt. De beschikbare ruimte is dus beperkt. Een equivalent van een sportschool creëren op iets minder dan 15 tot 20 vierkante meter is praktisch onmogelijk. Vooral omdat met de volgende factoren rekening moet worden gehouden:

 • bewegingsvrijheid – niets is meer demotiverend dan wanneer apparatuur opzij moet worden gezet voor eenvoudige dingen zoals push-ups. Of als sporters nauwelijks kunnen bewegen.
 • verwondingsgevaar – als alles druk is, neemt de kans op blessures toe. Ook hieraan dient speciale aandacht te worden besteed.

Fitnessapparatuur moet daarom voldoen aan de ruimtevereisten. Het is goed om vooraf een schets te maken. Dit werkt overigens deels online, want er zijn speciale programma’s die helpen bij het maken van kamers. Als iets niet past, moeten alternatieven worden gezocht.

Weerstandstrainingsapparaten zijn niet vereist

Door weerstandstrainingstoestellen gaat er meestal veel ruimte verloren: fietsen, loopbanden, maar ook steppers. Het zijn apparaten die veel ruimte innemen, wat in kleine sportscholen niet voorhanden is. Als u niet zonder wilt, kunt u een van de apparaten elders configureren. Een stepper is ideaal op een goed overdekte, droge veranda en indien nodig past een fiets in de kamer. Hoewel weerstandstraining kan worden gedaan met hardlopen, zwemmen of fietsen in de buitenlucht, moet de bijbehorende spiertraining thuis plaatsvinden:

 • druk bank – is ideaal voor het opbouwen van spieren in het bovenlichaam. Als er niet genoeg ruimte is, kan het bankdrukken ook worden vervangen door individuele dumbbells.
 • trein toren – dit apparaat versterkt ook de rugspieren, wat erg belangrijk is voor degenen die op kantoor werken.
 • Alles in een – er zijn krachtmachines die meerdere functies in één machine combineren. Daarom besparen ze ruimte. De apparaten hebben meestal legpress en integreren de halterbank. Vaak kunnen ze ook worden omgezet in gewone sit-ups. Het is altijd belangrijk om niet alleen op de prijs te letten, maar ook op de kwaliteit. Zodra de gewichten in het spel komen, is het zelfs nodig. Een stang van slechte kwaliteit is een groot veiligheidsrisico, net als hangers die niet consequent het gewicht ondersteunen.

Als je het heel gemakkelijk wilt, kun je ook een optrekstang gebruiken. Het wordt optioneel aan de muur bevestigd, als alternatief zijn er bevestigingsoplossingen voor het deurkozijn. Dit trainingstoestel werkt zwaar met het eigen gewicht van de sporter en is dus ook geschikt voor beginners.
Maar naast de eigenlijke uitrusting zijn ook andere elementen belangrijk in de sportschool:

 • vloer – Vooral als de kamer niet in de kelder ligt, moet je nadenken over geluidsisolatie van de vloer. In je eigen huis is dit niet erg, maar als de buren denken dat de atleet naast je op de bank zit als je springt of burpees doet, heb je een grote kans dat je in de problemen komt.
 • koelkast – Vooral voor de zomer is het aan te raden om een ​​kleine campingkoelkast op de kamer te zetten.
 • airconditioning – structurele eisen zijn hier een beslissende factor, maar airconditioning in een thuisgymnastiek is logisch. Vooral appartementen worden in de zomermaanden erg heet, dus als je in de hete zomer niet zonder training wilt, heb je een goed systeem nodig.

Houd de financiën in de gaten

Eerlijk gezegd, hoe je eigen sportschool later wordt ingericht, heeft ook veel te maken met je financiële vermogen. Als je geld tot je beschikking hebt, kun je het heel anders inrichten dan iemand die beetje bij beetje apparaten en apparatuur moet kopen. De sportschool scheelt zeker in de sportschool contributie, maar deze rekenmethode helpt niet direct. Er moet dus geïnvesteerd worden. Over het algemeen moet u rekening houden met:

 • Wat nodig is? – beetje bij beetje is het belangrijk om de kamer beetje bij beetje in elkaar te zetten. In het begin zijn er de apparaten die absoluut noodzakelijk zijn.
 • Wat is mijn doel? – het objectief bepaalt het pad, en dit beschrijft nu de individuele apparaten. Als je op zoek bent naar algemene fitheid, kun je vaak met eenvoudige elementen werken en lichaamsgewicht gebruiken. Als je spieren wilt opbouwen, heb je meestal extra apparatuur nodig.
 • Hoe financier ik? – de makkelijkste manier is om beetje bij beetje te kopen en de gespaarde bijdrage van de sportschool te gebruiken. In werkelijkheid betekent dit echter een verlies aan training. Een lening op afbetaling voor startersapparatuur kan ook de moeite waard zijn. Dit moet echter opnieuw worden berekend. Portalen zoals Bon-kredit helpen je om je eigen financiering aan te passen aan je eigen situatie. Of het nu gaat om gratis speciale betalingen, eventuele breuk in termijnen of een bijzonder snelle aanvraag – dit is allemaal mogelijk op aanvraag.

Het is ook belangrijk dat zelfs doorgewinterde atleten een extra uitgave plannen in het midden: een coach. Het komt vaak voor dat sporters onvoorzichtig worden in het dagelijks leven, wat resulteert in fouten of houdingsproblemen. Iedereen wordt aangeraden om eens in de zoveel maanden te investeren in een training. Natuurlijk zijn personal trainers ideaal voor thuis en helpen ze ook om fouten uit te bannen. Ook moet het trainingsplan thuis herhaaldelijk worden heroverwogen en opnieuw ontworpen. Als je gewoon traint zoals altijd het geval is in de studio, ga je watertrappelen – of helemaal overdrijven.

Conclusie – handig maar niet gemakkelijk

Het hebben van een eigen sportschool is handig omdat het veel tijd bespaart. Het is echter niet zo eenvoudig in te stellen, vooral omdat goede apparaten verschillende kosten met zich meebrengen. Wat veel thuissporters echter vergeten, is de noodzaak van correctie. In de tussentijd moet een trainer altijd zijn eigen training evalueren en, indien nodig, corrigerende maatregelen nemen. Anders zijn overbelasting en een slechte houding onvermijdelijk, vooral bij krachttraining.