Reis duurzaam met deze 5 tips

De Lufthansa Group haalde onlangs negatieve krantenkoppen over duurzaamheid. Het bedrijf voerde in totaal 18.000 lege vluchten uit om geen verkeersrechten te verliezen. Met 380 g CO₂ per km is het vliegtuig een van de meest klimaatschadelijke vervoerswijzen. Maar reizen en duurzaamheid sluiten elkaar niet uit. Er zijn alternatieven die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook het reizen van mensen vergemakkelijken.

Vakantie 2022: Reis duurzaam met deze 5 tips

1. Ontdek regionale reisbestemmingen

Harz, Oostzee, Alpen, meren of eeuwenoude steden – voor een geweldige vakantie-ervaring hoef je niet altijd naar Bali, Bahama’s of Zuid-Afrika. Duitsland heeft ook veel te bieden. En: de meeste reisbestemmingen zijn vriendelijk en comfortabel per trein te bereiken. Wat dacht u bijvoorbeeld van een uitstapje naar Halligen aan de Noordzee? Of met een pauze in het Mecklenburg Merenplateau? Regionale reizigers doen het klimaat een plezier en kunnen ook compleet nieuwe uithoeken van hun eigen land ontdekken. Ook is een regionale feestdag meestal gemakkelijk voor de portemonnee.

Lees hier: De 3 mooiste treinreizen in jouw land >>

2. Pak licht in

Wees eerlijk: we hebben de neiging om te veel in onze koffer of koffer te proppen. Maar voor een korte vakantie heb je nauwelijks 15 overhemden en zoveel schoenen nodig. Als je minimalistisch inpakt, wordt het makkelijker in de ware zin van het woord. Bovendien is lichte bagage veel milieuvriendelijker. Waarom: Door het extra gewicht verhoogt elke trui je persoonlijke CO₂-balans. Extra tip: Als je je kleding oprolt, pak je ze bijzonder compact en kreukvrij in.

3. Gebruik digitale aanbiedingen

Stadsplattegronden, tickets, boekingsbevestigingen: 20 jaar geleden bracht reizen veel papierwerk met zich mee. Vandaag de dag besparen de verworvenheden van digitalisering veel papier. Trein-, bus-, trein- en vliegtuigtickets kunnen bijvoorbeeld via de mobiele telefoon worden gekocht, vervoerd en weergegeven, boekingsbevestigingen voor hotels, autoverhuur en dergelijke komen meestal per e-mail binnen. Stadsplattegronden en kaarten zijn ook altijd beschikbaar op uw smartphone en kunnen zelfs vooraf worden gedownload. Zo raak je nooit de weg kwijt – met of zonder beveiligde internetverbinding.

Ook interessant: Duurzaamheid voor beginners >>

4. Pak een flesje drinken in

In elke rugzak en reistas hoort een herbruikbare drinkfles. De reden? Met herbruikbare flessen bespaar je veel plastic afval – veroorzaakt door de gewone 0,5 liter plastic flessen. Er zijn duurzame flessen in chique designs verkrijgbaar, bijvoorbeeld van glas of RVS. Maar pas op: De kwaliteit van kraanwater is afhankelijk van de bestemming. Kraanwater is niet in alle landen geschikt om te drinken. Het is het beste om van tevoren wat onderzoek te doen om nare verrassingen later te voorkomen.

5. Boek duurzame accommodatie

Ondertussen hebben sommige hotels in Duitsland zich gespecialiseerd in het thema duurzaamheid: ze gebruiken groene stroom, kopen regionaal voedsel in en letten op milieuvriendelijke materialen en constructiemethoden. Ergo: Wie een duurzaam biologisch hotel boekt, steunt de filosofie erachter en doet iets voor het klimaat.

trouwens: Deze 4 biologische hotels in Duitsland zijn gecertificeerd >>

In de video: Duurzaam reizen – tips van professional Olga Witt | Marco Polo-tv