Regel 2G: Beperkingen voor niet-gevaccineerden

Dat zegt de 2G-regel

De 3G-regel geldt momenteel landelijk (Ggevaccineerd Ggegeten, Ggetest). Maar Hamburg was de eerste deelstaat die de regel eind augustus aanscherpte en begon te gebruiken. Model 2G (gevaccineerd en hersteld). Zo kunnen organisatoren of restaurateurs zelf, op basis van huisregels, beslissen of ze enkel gevaccineerde personen en genesis willen toelaten. Zij moeten dan voldoende bewijs leveren. “Gratis proeven” – zoals bij 3G – zijn niet mogelijk voor niet-gevaccineerde mensen. Met de introductie van de 2G-regel voeren politici de druk op niet-gevaccineerde mensen op om zich te laten vaccineren tegen Corona. Naar het oordeel van de Eerste Kamer is er bij een 2G-model een laag besmettingsgevaar, zodat versoepeling mogelijk kan zijn – de verplichting tot afstand houden en maskers is niet meer nodig.

Steeds meer deelstaten voeren het 2G-model in

Andere staten zoals Berlijn, Nedersaksen, Hessen, Saksen en Baden-Württemberg nu zijn ze aan het vangen en vertrouwen ze ook op 2G. Baden-Württemberg plant momenteel een “Corona-verkeerslicht”. Met een hoog gebruik van intensive care-bedden zou de 2G-regel ook in de zuidelijke deelstaat Duitsland van kracht kunnen worden.

Volgens de premier van Nedersaksen, Stephan-Peter Weil (SPD), is de uitbreiding van de 2G-regel een “bijdrage aan de normalisering van het openbare leven”. Volledig gevaccineerde burgers zouden het recht hebben om “onbeperkt” weer “hun oude leven” te kunnen leven. Volwassenen die afzien van vaccinatie zouden “verantwoordelijk moeten zijn voor de gevolgen van hun beslissing”.

Update 8 november: 2G-model binnenkort landelijk beschikbaar?

Oostenrijk speelt in op de stijgende coronacijfers en verscherpt de maatregelen. Zo is het 2G-model vanaf vandaag (8 november) in het hele land toepasbaar. Het bezoek aan het restaurant, de kapper of de bioscoop is daarom alleen voorbehouden aan degenen die zijn ingeënt en hersteld. Burgemeester Peter Tschentscher (SPD) van Hamburg is ook voorstander van een 2G-model in dit land. in de ZDFde krant van vandaag Tschentscher zei: “We hebben de 2G-regel al in augustus ingevoerd in Hamburg (…) SPD-politicus: “We kunnen deze pandemie niet altijd beoordelen vanuit het oogpunt van niet-gevaccineerden.” Het grote aantal mensen dat al gevaccineerd is, heeft immers ook rechten.

Saksen is de eerste deelstaat die de 2G-regel invoert in delen van het openbare leven. Het 2G-model is van invloed op gebieden zoals horeca, binnenevenementen, clubs, discotheken en grote evenementen.

Regel 2G: Nadelen voor niet-gevaccineerden

Het 2G-model betekent forse beperkingen voor niet-gevaccineerde mensen, vergelijkbaar met een lichte lockdown. Deelname aan het openbare leven, zoals het bezoeken van openbare voorzieningen zoals restaurants, fitnesscentra of bioscopen, is niet mogelijk voor niet-gevaccineerde mensen. Aan de andere kant betekent dit voor gevaccineerde en herstelde mensen dat een dergelijk bezoek mogelijk is zonder capaciteitsbeperkingen of afstandseisen.

Vanaf november: Geen quarantainecompensatie meer voor niet-gevaccineerde mensen

De federale en deelstaatregeringen zijn al overeengekomen dat vanaf november niet-gevaccineerde mensen niet langer worden gecompenseerd voor gederfde inkomsten. De beslissing is gebaseerd op de Federale Infectiebeschermingswet. Concreet stelt de wet dat er geen recht op compensatie bestaat als de opgelegde quarantaine vermeden had kunnen worden door publiekelijk aanbevolen vaccinatie. Het Beierse departementshoofd Klaus Holetschek, die ook voorzitter is van de conferentie van ministers van Volksgezondheid, zei onlangs: Als er geen gezondheidsredenen zijn tegen vaccinatie, ziet hij geen reden voor belastingbetalers om compensatie te betalen voor gederfde inkomsten. Volgens minister van Volksgezondheid Jens Spahn is het een kwestie van eerlijkheid – het gaat niet om druk: “En het is ook belangrijk als mensen zeggen dat het een vrije en persoonlijke beslissing is – dat zal zo blijven – of ze nu vaccineren of niet, dat met deze beslissing komt de verantwoordelijkheid om de financiële gevolgen te dragen.”

Wanneer de 2G-regel zinvol is

Vooral met de toenemende incidentie en het aantal ziekenhuisopnames kan 2G niet worden uitgesloten – er zijn echter geen correcte uitspraken over de federale overheid, alleen geïsoleerde uitspraken van politici zoals minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) of de gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach (SPD) , die positief zijn voor de uitspraak van het model. vergeleken met de dagelijkse onderwerpen Spahn zei: “Mensen die zijn ingeënt en hersteld, zouden het veel gemakkelijker moeten hebben.”

Lauterbach meent dat er meer beperkingen nodig zijn voor niet-gevaccineerden bij ernstige besmetting. in gesprek met de Berlijn ochtendpost hij zei: “Als het aantal gevallen zo snel blijft stijgen, vooral in Noordrijn-Westfalen, zal het nodig zijn om de regels voor niet-gevaccineerde mensen aan te scherpen. Dit omvat ook een 2G-regel die zo consistent mogelijk is, in ieder geval in gebieden met een zeer hoog risico.”

Bijna geen uitzondering in het 2G-model

Er zijn geen uitzonderingen op de 2G-regel. Vanwege het besmettingsgevaar zijn alle niet-gevaccineerde mensen – ook mensen zoals zwangere vrouwen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd – uitgesloten van 2G-evenementen. De enige uitzonderingen zijn kinderen en jongeren tot 17 jaar.

Conclusie: de 2G-regel verdeelt

De 2G-regel biedt al kans op conflicten. Dergelijke regelgeving zorgt voor meer gebruik en dus meer winst voor restauranthouders en organisatoren, evenals meer vrijheid voor gevaccineerde mensen. De 2G-regeling betekent echter ook een indirecte vaccinatieplicht en sociale uitsluiting van niet-gevaccineerde mensen.

Video: Corona in de herfst: deze federale staten hebben 2G-regels ingevoerd