Quarantaine ondanks volledige vaccinatie: wie treft het?

Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) is al meer dan een derde van de mensen in Duitsland volledig ingeënt tegen het coronavirus. Twee weken na de tweede vaccinatie worden de gevaccineerden als volledig gevaccineerd beschouwd – het Johnson en Johnson-vaccin wordt slechts één keer gegeven. Op de RKI-website staat: “Personen die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 zijn vrijgesteld van quarantainemaatregelen na blootstelling aan een bevestigd geval van SARS-CoV-2.” Maar wat als een volledig gevaccineerde persoon in contact komt met iemand waarvan bekend is dat hij besmet is met de Delta-variant? De variant van het coronavirus die zijn oorsprong vindt in India wordt als besmettelijker beschouwd en is beter bestand tegen goedgekeurde vaccins.

Quarantaine ondanks volledige vaccinatie: wie treft het?

In sommige delen van Duitsland is er in dit geval geen quarantainevereiste voor volledig gevaccineerde mensen. Nee. Op de website van de stad Keulen staat bijvoorbeeld: “Met de inwerkingtreding van de federale regelgeving geldt deze verplichting niet voor volledig gevaccineerde en herstelde personen, tenzij ze contact hebben gehad met een persoon die besmet is met een variant van het virus.” Andere gemeenschappen doen hetzelfde. een verslag van Opper-Beiers Volksblatt Volgens het rapport moeten ook volledig gevaccineerde mensen in het Rosenheim-gebied in quarantaine worden geplaatst, zelfs als ze worden vermoed. Hetzelfde geldt in München: de gezondheidsdienst van de stad gaf de krant tz “Er wordt een quarantaine van 14 dagen opgelegd aan contacten van degenen die besmet zijn met de variant van het virus in kwestie – zelfs als ze zijn ingeënt of hersteld.”

Quarantaineplicht op reis

Ook na bepaalde reizen naar het buitenland moet er ondanks volledige vaccinatie toch een quarantaine uitgevoerd worden. Op de website van het federale ministerie van Volksgezondheid staat: “Vaccinatie- en herstelcertificaten kunnen een negatief testcertificaat vervangen en u vrijstellen van inreisquarantaine. Dit geldt niet voor eerdere verblijven in een virusvariantgebied.” In dit geval moet een quarantaine van 14 dagen in acht worden genomen.

Bij symptomen ondanks volledige vaccinatie in zelfisolatie

Ook als de quarantaineplicht niet geldt voor volledig gevaccineerde personen geldt nog steeds: Iedereen die contact heeft gehad met een positief geteste persoon en symptomen ontwikkelt, moet zo snel mogelijk in quarantaine. De deelstaat Noordrijn-Westfalen legt bijvoorbeeld uit op pagina coronavirus.nrw: “Als een contactpersoon symptomen ontwikkelt ondanks eerdere vaccinatie, moet hij onmiddellijk in zelfisolatie gaan en een tijdige test regelen.”

Ook interessant: je moet deze voedingsmiddelen absoluut vermijden na coronavaccinatie >>

bronnen: rki.de, br.de

Video: Ruim een ​​derde volledig gevaccineerd tegen Corona