Psoriasis kan een psychologische last zijn – behandeltips

Rode, zilverachtige en schilferige plekken op ellebogen, handen of knieën, evenals een branderig gevoel of jeuk: veel mensen met psoriasis lijden niet alleen aan de eigenlijke symptomen, maar ervaren ook gevoelens van schaamte en uitsluiting. Ontstekingsschilfers op de huid, plaques genaamd, kunnen ook achter de oren, op de hoofdhuid of op de voeten verschijnen en kunnen niet altijd worden verborgen. De ups en downs van het ziekteverloop veroorzaken ook stress, omdat psoriasis optreedt in afleveringen die moeilijk te voorspellen zijn.

Het is niet alleen het lichaam dat lijdt.

Dr. Dagmar Wilsmann-Theis, hoofd van de speciale psoriasisconsultatie in het Universitair Ziekenhuis in Bonn, kent de psychische symptomen die gepaard gaan met psoriasis: “Het gaat om slaapgebrek, bijvoorbeeld door jeuk, maar ook therapieën die niet werken of zijn te tijdrovend of constante angst voor een nieuwe golf.”

De oorzaken van psoriasis zijn nog steeds niet volledig begrepen. Hoewel er een erfelijke aanleg is, leidt dit niet noodzakelijk tot het ontstaan ​​van de ziekte. Stress en andere mentale spanningen behoren tot de triggers die flare-ups kunnen veroorzaken.

verwijderen en intrekken

Hoewel psoriasis niet besmettelijk is, leiden huidsymptomen vaak tot afstoting. Vragen en blikken zijn ook ongemakkelijk voor veel van de getroffenen. Ze vinden het vaak moeilijk om de symptomen te verklaren omdat de ziekte zo complex is. “De getroffenen worden het meest getroffen door de negatieve reacties van de mensen om hen heen”, bevestigt Dr. Wilsmann-Theis. “Als gevolg van deze stigmatisering ontwikkelen velen van hen zogenaamde zelf-stigmatisering, waardoor ze anderen steeds meer gaan mijden. Op een gegeven moment gaan ze zelfs weg van degenen die hen en hun ziekte accepteren, zoals hun partner of hun eigen familie. Je zelfrespect keldert. Er kan zelfs een depressie ontstaan.”

Depressie is niet de enige mogelijke comorbiditeit van psoriasis. Ongeveer een derde van de psoriasispatiënten ontwikkelt artritis psoriatica, wat in het slechtste geval kan leiden tot gewrichtsvernietiging. Andere veel voorkomende comorbiditeiten zijn obesitas, diabetes, dyslipidemie en vasculaire ontsteking. Psoriasis verhoogt ook het risico op hartaanvallen en beroertes.

Psoriasis en de psyche

Mensen met onbehandelde psoriasis lopen daarom zowel lichamelijk als psychisch risico. Dr. Wilsmann-Theis volgt daarom een ​​holistische behandelaanpak: “In het dagelijks leven kan mindfulness helpen de psyche in balans te houden. Ga ook open met anderen om met ziekte, leer het te accepteren en ermee te leven. Een intacte sociale omgeving kan helpen, maar een zelfhulpgroep of psychotherapie ook.” De Duitse Psoriasisvereniging heeft bijvoorbeeld regionale zelfhulpgroepen.

Naast de psyche speelt ook voeding een belangrijke rol bij psoriasistherapie. “Getroffen mensen moeten ervoor zorgen dat hun gewicht normaal is en zo min mogelijk vet, suiker en vlees eten, met veel groenten, vis en fruit”, legt Dr. Wilsmann-Theis. De arts adviseert ook: “Vermijd alcohol indien mogelijk! Alcohol kan, net als roken, psoriasis veroorzaken.”

De behandeling van psoriasis hangt af van de ernst van de ziekte, die aan het begin van de therapie wordt bepaald. Om dit te doen, moet u onderzoeken hoeveel delen van het lichaam worden aangetast door psoriasis. Psychisch welzijn speelt ook een belangrijke rol, de ernst neemt toe met de psychologische symptomen van psoriasis. Ze kunnen verschillen, afhankelijk van de persoonlijkheid en de levenssituatie.

Is het de moeite waard om naar de dermatoloog te gaan?

De psychische situatie hangt nauw samen met de huidsymptomen. Hoe onzichtbaarder de psoriasis, hoe beter de meeste patiënten zich voelen. Zelfs milde symptomen moeten worden behandeld met zalven en crèmes. In sommige medische praktijken kunnen patiënten ook regelmatige afspraken plannen voor blootstelling aan UV-licht.

Basismedicatie is de volgende stap in de behandeling. Ze remmen de immuunrespons die wordt opgeheven bij patiënten met psoriasis. Omdat het immuunsysteem de lichaamseigen weefsels classificeert als gevaarlijke indringers, veroorzaakt het een ontsteking die leidt tot de versnelde deling van huidcellen. Zo beginnen de zichtbare symptomen van de ziekte in het lichaam.

“Voor matig ernstige en ernstige vormen is regelmatige, langdurige medicatie met systemische therapieën, die ook zeer effectieve biologische geneesmiddelen omvatten, aan te raden”, legt Dr. Wilsmann-Theis. Biologicals zijn biotechnologische actieve ingrediënten die specifiek gericht zijn op de immuunrespons en de antilichamen blokkeren die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen. Met regelmatige injecties met biologische geneesmiddelen kunnen veel psoriasispatiënten zonder symptomen leven.