Paaldansen als training

Dansers, licht gekleed, ontspannen op een paal op een slecht verlicht podium – dit is nog steeds het beeld dat bij veel mensen opkomt als ze de term “paaldans” horen. Maar de laatste jaren is paaldansen ook als sport steeds populairder geworden – en terecht. Want oefeningen zijn geschikt als artistieke full-body workout, waarmee we niet alleen afvallen, maar ook spieren opbouwen.

Wat is paaldansen?

De term paaldans komt uit het Engels en betekent zoiets als paaldans. Het is een reeks van acrobatische dansmoves, die wordt uitgevoerd op een of meer stangen, meestal verticaal gemonteerd tussen het plafond en de vloer. De til- en zwaaioefeningen zijn vooral bekend in relatie tot striptease, maar worden ook steeds populairder als sport.

Waar komt paaldansen vandaan?

Stokken werden al gebruikt in traditionele Aziatische acrobatiek voor dans-sportoefeningen. In het begin van de 20e eeuw namen reizende circussen in de VS ook paaldansen op in hun programma’s – meestal met vrouwelijke artiesten. Dit werd in de loop van de tijd steeds populairder, waarna in de jaren vijftig de eerste stripclubs opengingen waar vrouwen wulps op palen dansten voor hun overwegend mannelijke publiek. Zo’n 30 jaar later breidde deze trend zich ook uit naar Europa en enige tijd later werden de eerste paaldansstudio’s geopend, aanvankelijk met als doel daar dansers op te leiden, maar later ook als sport voor iedereen. In Duitsland zijn er nu meer dan 150 paaldansstudio’s en vinden er zelfs regelmatig professionele wedstrijden plaats.

Ook interessant: dit gebeurt er als je elke dag sport >>

Paaldansen als training: waarom je het zou moeten proberen

Het beste aan paaldansen is dat de sport geschikt is voor iedereen die kracht wil opbouwen en flexibiliteit en coördinatie wil trainen. De enige vereiste is om een ​​trainer te vinden die je de basis kan leren. De meeste paaldansstudio’s hebben lessen voor verschillende niveaus en smaken.

Paaldansen is geweldig voor spieropbouw, omdat het de spiergroepen door het hele lichaam aanspant, vooral de spieren van het bovenlichaam, omdat het veel kracht kost om het lichaamsgewicht te behouden. In combinatie met een gezonde voeding is dit de beste voorwaarde voor: Verlies gewicht. Spieren die bijzonder gestrest zijn, zijn:

  • schouders
  • arm
  • heupbuigers
  • maag

Omdat uw grijpkracht verbetert door regelmatig te trainen, kunt u binnen een paar weken beginnen met trainen. optrekken ik maak Door de verschillende bewegingen en bochten naar alle kanten, zal die van jou ook verbeteren wendbaarheid. De oefenreeks verbetert ook je coördinatie. Maar dat is niet alles – studies hebben aangetoond dat paaldansen zelfs het lichaamsbewustzijn van vrouwen kan verbeteren.

Polsfitness: 3 tips voor beginners

In het begin kan paaldansen een uitdaging zijn, omdat vooral beginners het moeilijk hebben om hun eigen lichaamsgewicht op peil te houden. De volgende tips maken het gemakkelijk om aan de slag te gaan:

  1. Spray je lichaam met voor de training lak zodat je een betere grip op de paal hebt.
  2. Omdat de blote huid van de paal je een betere grip geeft, moet je ook: kleed je zo licht mogelijk zijn. Een korte broek en een sportbeha zijn bijvoorbeeld prima.
  3. Zijn geduldig, omdat het in eerste instantie volkomen normaal is dat de oefeningen door gebrek aan kracht niet correct kunnen worden uitgevoerd. Als u regelmatig sport, bouwt u geleidelijk spieren op en ziet u vooruitgang.

Ook interessant: leer de hoelahoep: de beste tips voor beginners >>