Obesitas: afvallen met gedragstherapie

Een kwart van de volwassenen in Duitsland heeft obesitas. Dit betekent dat meer dan negen miljoen mensen in Duitsland een BMI van meer dan 30 hebben en risico lopen op gezondheidseffecten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of leververvetting. Ondanks gezondheidsvoorlichting en lage prijzen voor verse groenten en fruit, mislukken veel pogingen om af te vallen. Waarom is dat? En kan cognitieve gedragstherapie helpen?

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een niet-medicamenteuze methode om mentale en emotionele ziekten te behandelen. CGT wordt onder meer gebruikt bij depressie, angststoornissen, verslavingen en eetstoornissen. Obesitas wordt nog steeds niet erkend als een ziekte in de Duitse gezondheidszorg. Het veroorzaakt echter aanzienlijke beperkingen en veel leed in het dagelijks leven. Veel instellingen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Parlement, roepen al jaren op om zwaarlijvigheid officieel als chronische ziekte te classificeren.

Zo helpt cognitieve gedragstherapie bij obesitas

Cognitieve gedragstherapie is gebaseerd op de veronderstelling dat onze gedachten patronen en elke dag gedragingen ons hele leven leren. Dit neemt bijvoorbeeld de vorm aan van feedbackloops Eten als beloning of stimulans om te dienen in tijden van nood. Dit drukt het aangeleerde gedragspatroon van het compenseren van slechte gevoelens met voedsel in. Bij cognitieve gedragstherapie helpt een therapeut de gedachten, gevoelens en gedragingen van de persoon te analyseren om ze in de loop van de therapie te vervangen door gezondere patronen.

Herken automatische eetpatronen

Aangeleerde eetpatronen worden meestal volledig automatisch uitgevoerd in stressvol dagelijks werk, omdat dit meer energie bespaart voor onze hersenen. Als we voor elke snack en elke grote maaltijd een paar minuten zouden nadenken en de voor- en nadelen van het respectievelijke voedsel zouden afwegen, zou het enerzijds tijdrovend en anderzijds extreem energieverslindend zijn. Dus de eerste stap om af te vallen is om je automatische voedselpatronen in gedachten houden en bewustere beslissingen nemen over wat en hoe we in de toekomst eten. U kunt zelf beginnen met een voedingsdagboek.

nieuw gedrag aanleren

De tweede stap is het oefenen van nieuw gedrag met als doel het te integreren in het dagelijks leven als automatische, langdurige gezonde routines. U moet een of meer ontspannende dagen reserveren voor het plannen. Vervang je ongezonde maaltijden beetje bij beetje door gezondere alternatieven – je hoeft niet van de ene op de andere week ineens alles te veranderen. Laat je ook bellen “Als-Dan Plannen”. Dit helpt om gezonder gedrag tot een routine te maken, zoals: “De volgende keer dat ik trek heb tussen de maaltijden, neem ik zwarte koffie of gemberthee in plaats van een snack, of doe ik 10 squats om dingen te vergeten.”

Krijg professionele hulp

Als u niet in staat bent om zelf overtollig gewicht te verliezen, aarzel dan niet om medische en therapeutische hulp in te roepen. Neem contact op met uw huisarts, een voedingsdeskundige of een voedingsdeskundige. Met hun hulp leer je technieken die de overstap naar een gezonde, evenwichtige voeding vergemakkelijken.

Video: Obesitas en eetstoornissen door de Coronacrisis? Dit is waar experts bang voor zijn