Neussprayverslaafde – hoe te stoppen?

Als we neusspray gebruiken bij verkoudheid of griep, vernauwen de fijne bloedvaten in de neus, waardoor het weefsel opzwelt. Het gevoel van een vrije neus verschijnt, we kunnen beter ademen en ook de algemene conditie verbetert. Maar dit effect heeft ook bijwerkingen, waardoor de neusspray in het ergste geval uw dagelijkse metgezel kan worden, omdat u niet zonder kunt.

Als je het hebt over neussprayverslaving?

Op de bijsluiter van de neusspray staat dat de neusspray maximaal één week mag worden gebruikt. De reden hiervoor zijn de actieve ingrediënten oxymetazoline en xylometazoline, die er echt voor zorgen dat de neus schoon blijft. Bij langdurig gebruik van de neusspray de neus raakt zichtbaar gewend aan de actieve ingrediënten. Een verstopt neusgevoel ontstaat doordat het slijmvlies niet meer van voldoende bloed wordt voorzien en er te weinig zuurstof in het bloed zit. Het resultaat is dat de spray nu nog vaker wordt gebruikt. Een vicieuze cirkel begint.

De gevolgen van neussprayverslaving

Een bijzonder onaangenaam gevolg van een neussprayverslaving is een stinkende neus. Dit gebeurt wanneer het neusslijmvlies zich terugtrekt en bacteriën zich in de neus nestelen. Hierdoor gaat je neus ruiken. Deze geur is nauwelijks waarneembaar voor de getroffenen, maar nog duidelijker voor de mensen om hen heen: er wordt een zoete, rotte of aasgeur waargenomen. Maar het is niet alleen de onaangename geur die zich verspreidt. Het neusslijmvlies is droog, korsten en korstjes (snots) vormen zich steeds meer, neusbloedingen komen vaker voor en smaak en geur zijn beperkt.

In feite is een stinkende neus niet helemaal te genezen. Er zijn echter methoden om de symptomen zo goed mogelijk te verlichten:

 • Neusolie met hyaluronzuur en dexpanthenol
 • Zeezoutsprays, inhalatie- en neusdouches
 • Speciale neuscrèmes
 • Drink twee tot drie liter per dag
 • vermijd droge omgevingslucht
 • vitamine A en E, zink

Neusspray spenen: hier is hoe, stap voor stap

Zodat een stinkende neus of andere schade aan het neusslijmvlies in de eerste plaats niet ontstaat, kun je ervoor zorgen dat je neussprayverslaving verdwijnt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

 1. Overstappen op neusspray voor baby’s
  Een optie is om over te stappen op een neusspray voor kinderen. Deze bevatten minder actieve ingrediënten en kunnen helpen de verslaving tegen te gaan om uiteindelijk uit de spray te komen, maar zo snel mogelijk.
 2. Vervang neusspray door zeezoutspray
  Zeezoutsprays bevatten alleen water en zeezout, die het neusslijmvlies afbreken kalmeren en voeden. Hoewel het geen decongestivum effect heeft, kan het een goede vervanging zijn voor ontwenning.
 3. Stap voor stap het actieve ingrediënt verwijderen
  Voor het spenen moeten de getroffenen een anti-allergische neusspray gebruiken en deze één keer ‘s morgens en’ s avonds gebruiken. Decongestivum spray komt alleen wanneer dat nodig is, maar zomaar zo min mogelijk gebruiken. Als het half leeg is, bewaar het dan zout water (1 eetlepel keukenzout per liter water). Als de spray ook half leeg is, vul deze dan bij met zout water. Na ongeveer drie weken is de ontwenning meestal klaar en zit er alleen zout water in de neussprayfles.

Een sterke wil en doorzettingsvermogen zijn echter ook belangrijk bij het spenen, omdat de neus erg gesloten zal zijn en ademhalen moeilijk zal zijn, vooral in het begin. Maar: voor de gezondheid is het de moeite waard om door te zetten!