Natuurgeneeswijze: Zelfgenezing activeren

Conventionele geneeskunde en natuurgeneeskunde gaan nu hand in hand en patiënten profiteren van deze vooruitgang. De wetenschap heeft dit onderzoeksgebied nu ook voor zichzelf ontdekt en bewijst steeds meer de effectiviteit van individuele processen met goed onderbouwde studies. Het werkingsmechanisme van natuurgeneeskunde verwijst voornamelijk naar de activering van zelfgenezend vermogen.

Hoe worden zelfhelende krachten geactiveerd?

Elk lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid zelfgenezend vermogen. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat wonden sluiten, dat een gebroken bot geneest of dat ontstekingen succesvol worden aangepakt. Bij acute klachten is het raadzaam om het zelfgenezend vermogen te ondersteunen, wat op twee manieren kan:

 • bescherming
  Na een verstuiking dient het aangetaste gewricht in eerste instantie in rust te zijn, omdat rust ervoor zorgt dat er geen verdere blessures ontstaan ​​en de enkel kan genezen.
 • irritatie
  Bij chronische ontstekingen helpt gericht bewegen onder deskundige begeleiding het gewricht soepel te houden en de bloedsomloop te bevorderen zodat de ontsteking kan genezen.

plantaardige suikerballen

Sceptici verwarren kruidengeneesmiddelen vaak met “placebo’s”, “ongevaarlijke suikerballen zonder effect” of “kleine bloemen om de angst voor ziekte te kalmeren”. Maar moderne kruidengeneeskunde is gegarandeerd geen ineffectieve suikerpil. Gesundheit Pur-producten zijn bijvoorbeeld specifiek afgestemd op individuele klachten volgens het leidende principe van effectiviteit en moderne kruidenkennis. Fytotherapie vervangt de conventionele geneeskunde niet, het is de ideale aanvulling om uw gezondheid te versterken. Moderne fytogeneeskunde biedt veel meer dan een beter gevoel als het gaat om angst voor ziekte of het verouderingsproces. Het is een belangrijke pijler in de holistische behandeling van een breed scala aan klachten.

Een holistische behandelaanpak

De conventionele geneeskunde is vaak aangepast aan de verlichting van individuele klachten. Als er andere claims worden toegevoegd, wordt het volgende preparaat voorgeschreven. Vooral in het geval van chronische aandoeningen kan deze benadering er snel toe leiden dat patiënten verschillende medicijnen gebruiken, die op hun beurt negatief op elkaar kunnen reageren, waardoor nieuwe ziekten ontstaan. Mensen met chronische ziekten worden soms gevangen in een wervelwind van medicatie zonder echte verbetering te ervaren. Met instemming van de behandelend arts kunnen patiënten effectieve kruidenmethoden ontdekken, bijvoorbeeld om bijwerkingen te verlichten. Natuurgeneeskunde houdt rekening met de interactie van verschillende organen en ook met de algemene fysieke en mentale toestand van de patiënt.

Sterke medicijnen voor kleine kwalen

Veel mensen lijden aan zogenaamde “gegeneraliseerde ziekten”, die zo wijdverbreid zijn dat ze bijna deel uitmaken van het dagelijks leven. Het zijn bijvoorbeeld houdingsgerelateerde rug- en gewrichtspijn die de bewegingsvrijheid beperken. De verschillende symptomen van de menopauze overweldigen bijna elke vrouw gedurende haar hele leven. Veel mensen nemen pijnstillers om op oudere leeftijd symptomen of vitaliteit tijdelijk te onderdrukken en overgangsklachten vroegtijdig te verlichten. Dit gebeurt op natuurlijke wijze door op planten gebaseerde activering van zelfgenezend vermogen.

de buik van rijkdom

Een ander wijdverbreid probleem is obesitas, waar veel mensen in onze moderne samenleving last van hebben. Overaanbod van voedsel in combinatie met gebrek aan lichaamsbeweging draagt ​​ertoe bij dat een groot deel van de bevolking een buik van rijkdom heeft ontwikkeld. Obesitas is echter een belangrijke oorzaak van degeneratieve ziekten zoals spier- en gewrichtsaandoeningen, rugklachten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Hartaanvallen, beroertes en sommige vormen van kanker worden in verband gebracht met overgewicht. Veel mensen falen op het jojo-dieet. Natuurgeneeskundige ondersteuning bij gewichtsverlies met behulp van psylliumschillen stimuleert de spijsvertering en helpt bij een snel gebruik van voedsel.

Waar worden natuurgeneeskundige behandelingen gebruikt?

Veel huisartsen krijgen nu een opleiding natuurgeneeskunde en verwerven naast hun reguliere medische opleiding de titel van arts voor natuurgeneeskundige behandelingen, acupunctuur en homeopathie. Natuurgeneeskundigen zijn therapeuten (geen artsen) die bevoegd zijn om in twintig tot dertig maanden opleiding een grote verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen. Een natuurgeneeskundige kan niet elke aandoening behandelen. De homeopaat beoefent homeopathie. Hij kan een arts of een alternatieve geneesheer zijn, maar niet elke alternatieve geneesheer gebruikt homeopathie. De opleiding van niet-medische professionals varieert sterk en kan variëren van weekendcursussen in individuele vakken tot cursussen van meerdere jaren. De natuurgeneeskundige mag geen medicijnen voorschrijven.

De bekendste fytofarmaceutica

 • lavendel olie
  Silexan Lavendelolie helpt tegen angst, rusteloosheid en bijbehorende slaapproblemen bij volwassenen. Het grote voordeel is het lage risico op afhankelijkheid ten opzichte van veel chemische preparaten.
 • eucalyptus
  Essentiële olie van eucalyptus staat al tientallen jaren bekend om zijn gunstige effecten op verkoudheid en gezwollen sinussen. Vooral in chronische gevallen kan de kruidenremedie een zeer effectieve ondersteuning zijn.
 • Johannis kruiden
  Het medicijn wordt beschouwd als een stemmingsverbeteraar en wordt al tientallen jaren gegeven om milde depressieve stemmingen zoals winterdepressie te behandelen.
 • wilgenbast extract
  Wilgenbastextract bevat een natuurlijk ingrediënt dat sterk lijkt op acetylsalicylzuur en daarom de effecten van aspirine produceert.
 • valeriaan
  Valeriaan wordt al eeuwenlang als kalmerend en slaapverwekkend beschouwd.

Wees voorzichtig bij het nemen ervan

Fytofarmaceutica, of kruidengeneesmiddelen, zijn wetenschappelijk bewezen en zeer effectieve middelen. Alle medicijnen kunnen een overdosis krijgen en hebben soms bijwerkingen. Zo kan het gebruik van sint-janskruid de huid van de patiënt gevoelig maken voor licht en kan eucalyptus allergische reacties veroorzaken. Kinderen mogen nooit willekeurig worden behandeld met conventionele of natuurgeneeskundige geneesmiddelen. Het is absoluut noodzakelijk dat ouders met een arts of apotheker praten voordat ze het innemen. Patiënten die andere medicijnen gebruiken of hormonale anticonceptie gebruiken, moeten ook met hun arts overleggen voordat ze kruidengeneesmiddelen gebruiken. Sommige kruidengeneesmiddelen interfereren met de effectiviteit van anticonceptiepillen.

Waarom is er een trend naar natuurgeneeskunde?

Steeds meer mensen realiseren zich dat de conventionele geneeskunde niet de heilige graal is die decennialang werd gedacht. Bij ernstige ziekten is het een zegen en redt het levens. Bij kleine kwalen en alledaagse klachten kunnen veel chemisch geproduceerde media het lichaam onnodig belasten. Veel patiënten zijn op zoek naar een zachter en effectiever alternatief. Onderzoek heeft deze trend erkend en de laatste jaren zijn er steeds meer studies uitgevoerd op het gebied van fytogeneeskunde. De resultaten zijn duidelijk: er zijn tal van effectieve kruidengeneesmiddelen die voor het grootste deel minder bijwerkingen hebben en verslaving voorkomen.

Identificeer het zwarte schaap

Helaas zijn er altijd zwarte schapen die hun patiënten overtuigen om dure en nutteloze behandelingen te doen met klinkende namen. Patiënten moeten ervoor zorgen dat de arts of therapeut lid is van een gerenommeerde vereniging zoals de Deutsche Ärtzegesellschaft für Akupunktur e. V. (DÄGfA), de International Society of Chinese Medicine, de Society for Fresh Cell Therapy, de International Society of Biological Medicine e. V., de International Society of Thymology and Immunotherapy e. V. of de Centrale Vereniging van Artsen voor Natuurgeneeskundige Behandelingen. Bovendien moet elke patiënt tot in detail worden geïnformeerd over de uitvoering en het werkingsmechanisme van de therapieën.