Na 6 maanden of eerder?

Boostervaccinatie: Na 6 maanden of eerder?

Aangezien de bescherming tegen het coronavirus in de maanden na een volledige vaccinatie geleidelijk afneemt, zijn experts het erover eens dat een derde boosterdosis nodig is. Dus beveelt de . aan Vast Comité Vaccinatie (STIKO) van Robert Koch Instituut (RKI)alle personen ouder dan 18 jaar de COVID-19-boosterinjectie.” Medisch en verplegend personeel, ouderen en mensen met een immuundeficiëntie of andere eerdere ziekten moeten preferentiële versterking krijgen. Iedereen kan nu echter proberen een afspraak te maken voor de boostervaccinatie.

Maar wanneer moet boostervaccinatie worden gedaan? Sterker nog, pas na 6 maanden of eerdere opfriscursussen mogelijk en zinvol zijn? Luidruchtig STIKO boostervaccinatie moet over het algemeen 6 maanden na de laatste dosis van het primaire immunisatievaccin worden gegeven. Een Verkorting van het vaccinatie-interval tot 5 maanden geval per geval kan worden bekeken of als er voldoende capaciteit is.” Dus als je voor het einde van je 6 maanden al een afspraak hebt gekregen, is er niets tegen om je na 5 maanden opnieuw te laten vaccineren. zo ziet het eruit Sandra Ciesek, hoofd van het Instituut voor Medische Virologie van het Universitair Ziekenhuis van Frankfurt. In de huidige aflevering Coronavirus-updates van NDR Info zegt de viroloog: “Ik zie daar geen probleem in. Of je nu na 5 maanden of na 6 maanden vaccineert maakt niet veel uit. Pas na 2 of 3 maanden vraag je jezelf af: maakt het verschil? En er zijn gewoon geen gegevens over. Maar deze 5 maanden of 6 maanden, het maakt niet uit.”

Hoeveel vaccinbescherming is er na 6 maanden nog?

Omdat vaccins en noodzakelijk personeel beperkt zijn, hebben veel vaccinatiecentra en huisartsenpraktijken nog steeds de beperking dat een boostervaccinatie pas zes maanden na de basisvaccinatie mag worden gegeven – tenzij u tot een risicogroep behoort. Als gevolg hiervan maken veel mensen die een boostervaccinatie willen krijgen maar vier of vijf maanden geleden zijn gevaccineerd zich grote zorgen of ze nog wel voldoende zijn gevaccineerd. In dit opzicht kunnen we u geruststellen: zelfs na zes maanden is er nog steeds een extreem hoog niveau van vaccinbescherming – althans in het geval van jongere mensen onder de 60. De experts van aerzteblatt.de analyseerden de huidige onderzoeken en resultaten: volgens dit is de effectiviteit van vaccins twee maanden na basisvaccinatie 96,2 procent. Tussen de vierde en zesde maand na volledige vaccinatie is de vaccinbescherming gemiddeld ten minste nog steeds 83,7 procent. Het is ook belangrijk dat dit alleen is ter bescherming tegen Covid-19-infectie. Volgens de RKI is de bescherming tegen ernstige beroertes na een half jaar nog bijna even hoog als direct na een geslaagde basisvaccinatie: “Mensen met een gezond immuunsysteem zijn minstens 6 maanden na voltooiing van de basisvaccinatie nog steeds goed beschermd tegen ernstige ziekten door COVID-19”.

Welke vaccins worden gebruikt voor boosters?

Momenteel worden boostervaccinaties alleen uitgevoerd met Biontech/Pfizer en Moderna mRNA-vaccins. In de regel wordt hetzelfde vaccin gebruikt als de basisvaccinatie, maar volgens de huidige situatie staat niets het gebruik van het andere vaccin in de weg. Volgens het Paul Ehrlich Institute (PEI) zijn de twee vaccins gelijkwaardig. Volgens de aanbevelingen van STIKO moeten jongere mensen tussen 18 en 29 jaar en zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester echter een boost krijgen met het Biontech/Pfizer-vaccin.

Boostervaccinatie: treden er reacties en bijwerkingen op bij vaccinatie?

Vaccinatiereacties binnen het aanvaardbare bereik zijn niet ongewoon of alarmerend, zelfs na boostervaccinatie. Volgens de huidige gegevens treden mogelijke vaccinatiereacties en bijwerkingen na mRNA-booster op een vergelijkbare manier en frequentie op na primaire immunisatie. Daarom moet u uw immuunsysteem voor en na de boostervaccinatie op dezelfde manier beschermen als na de eerste twee vaccinaties.

Video: Moderna Booster na Astrazeneca/Biontech – dat zeggen de experts