Mutant C.1.2 – hoe besmettelijk is het?

De Delta-versie houdt ons al maanden in spanning. Nu verspreidt zich een besmettelijke en gevaarlijkere mutant van het coronavirus in Zuid-Afrika, voorheen bekend als C.1.2 draagt. Wetenschappers hadden in mei al de nieuwe variant met mutaties ontdekt, die tot nu toe in negen Zuid-Afrikaanse provincies is aangetroffen. Onderzoeker Penny Moore van het South African Institute of Infectious Diseases (NICD) benadrukte dat de verspreiding van C.1.2 nog steeds “zeer laag” is. Zo verantwoord in juli, aldus het persbureau Reuters bijna drie procent van de monsters uit Zuid-Afrika voor C.1.2. C.1.2 is in Duitsland nog niet aangetroffen, hier blijft de deltavariant domineren.

Volgens berichten in de media bestaat C.1.2 uit: 59 mutaties, die ook in andere varianten voorkomen, zoals de delta-variant, en een hoger risico op infectie garanderen. De verschillen zijn vooral te zien in het spike-eiwit, dat verantwoordelijk is “voor de aanhechting van het virus aan menselijke cellen en mogelijk ook voor het ontsnappen van het immuunsysteem”, verklaarde viroloog Martin Stürmer in een interview met Deutschlandfunk. Tot nu toe zijn er nog weinig significante zoekresultaten.

C.1.2: Net zo gevaarlijk als de Delta-variant?

Volgens Moore is het nog niet mogelijk om te voorspellen hoe goed bestaande coronavaccins beschermen. Ze was er echter van overtuigd dat de vaccins die in Zuid-Afrika worden gebruikt ons zullen blijven beschermen tegen ernstige ziekte en overlijden. Het is momenteel onduidelijk of C.1.2 een gevaarlijkere mutant is dan de Delta-variant. Tot nu toe heeft de Wereldgezondheidsorganisatie variant C.1.2 niet geclassificeerd als een variant van zorg (VOC), zei WHO-woordvoerster Margaret Harris. Reuters. SPD-gezondheidsdeskundige Karl Lauterbach schreef op Twitter over een “potentieel zeer gevaarlijke” corona-variant.

Bronnen: ntv.de, t-online.de, rnd.de

Video: C.1.2 gevaarlijker dan Delta? Zwaar gemuteerde coronavariant ontdekt