Monkeypox-virus: symptomen, overdracht en behandeling

Bezorgdheid over een nieuwe pandemie neemt toe na de eerste gevallen van de ziekte pokkenvirus in Duitsland zijn gemeld. Het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) en het Robert Koch Institute (RKI) geven antwoord op de belangrijkste vragen over het apenpokkenvirus. We hebben hier de belangrijkste informatie voor je verzameld:

Wat is het apenpokkenvirus?

Monkeypox-virus is een virale ziekte bij apen die verband houdt met uitgeroeide pokken (Variola major). Monkeypox-virus is een zo√∂notische ziekte – net als het coronavirus wordt de ziekteverwekker overgedragen van dieren op mensen. Monkeypox veroorzaakt een milde ziekte, vergelijkbaar met pokken bij mensen.Volgens de BMBF eindigt elke tiende onbehandelde ziekte in de dood. Bij verspreiding in Europa wordt het West-Afrikaanse type virus overgedragen. Experts beoordelen de dodelijkheid lager dan eerdere sporadische uitbraken in Centraal- en West-Afrika. “Volgens de huidige kennis wordt het risico voor de gezondheid van de algemene bevolking in Duitsland als laag beschouwd”, aldus de RKI.

Tekenen van het Monkeypox-virus

De incubatietijd van het pokkenvirus is tussen de zeven en 21 dagen. Volgens de RKI kunnen de volgende symptomen optreden bij besmetting met apenpokken:

  • Koorts
  • Hoofdpijn, spier- en rugpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • Huiduitslag, zogenaamde huiduitslag (huidbloei), die eerst op het gezicht verschijnt en zich vervolgens naar andere delen van het lichaam verspreidt. Zoals de RKI uit huidige gevallen weet, kan de huidverandering zich aanvankelijk uitbreiden naar het urogenitale gebied.

Zoals het Robert Koch Instituut meldt, is overdracht van persoon op persoon zeldzaam en alleen mogelijk bij nauw contact, bijvoorbeeld door contact met lichaamsvloeistoffen en korstjes, zoals korstjes of in de context van seksueel contact. Overdracht via uitgescheiden respiratoire secreties is ook mogelijk. Zo ook door uitstrijkjes, bijvoorbeeld door kleding, beddengoed of handdoeken.

waterpokken behandeling

Het verloop van de ziekte is mild in vergelijking met menselijke pokken. Getroffen mensen herstellen meestal binnen enkele weken. Onlangs is een geneesmiddel goedgekeurd dat het antivirale middel tecovirimat bevat voor de behandeling van apenpokken. Om de verspreiding zo goed mogelijk te voorkomen, kunnen isolatie en quarantaine van besmette mensen als mogelijke maatregelen worden beschouwd – een beslissing hierover van de federale minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach laat nog op zich wachten.

Een algemene pokkenvaccinatie beschermt tegen infectie met het apenpokkenvirus. Vaccinatie was echter verplicht in West-Duitsland tot 1975 en in de DDR tot 1982. Zoals gemeld door tagesschau.de, pleitte Frank Ulrich Montgomery, voorzitter van de World Medical Association, ervoor dat jongere generaties een pokkenvaccin zouden krijgen.

Ook interessant: Waterpokken – symptomen en behandeling >>