Mijn Corona alert-app licht rood op – wat moet ik nu doen?

Sinds 16 juni 2020 is de Corona-Warn-App bijna 40 miljoen keer gedownload (status: 06.01.22). Het doel van de app is om mensen te waarschuwen die de afgelopen twee weken contact hebben gehad met een of meer mensen die positief getest zijn op Covid-19.

Als iemand positief heeft getest, kunnen ze dat vrijwillig aangeven in de app. Een QR-code of een geheim nummer op het testresultaat, dat ter verificatie moet worden gescand of ingevoerd, kan valse meldingen van infectie voorkomen. Voor de meeste gebruikers is de app groen, wat betekent dat er een laag risico op infectie is. Luidruchtig coronawarnapp.de de app stond in de periode van 1 december tot en met 7 december rood voor ruim 1,1 miljoen gebruikers. Maar wat betekent de rode indicator en hoe moeten we reageren?

Wat moet ik doen als mijn Corona-Warn-App rood wordt?

De rode waarschuwing in de app betekent dat je de afgelopen 14 dagen lang in de buurt bent geweest van een persoon die later positief testte op het coronavirus, waardoor de kans op besmetting groter is. Aangezien de app geen onderscheid maakt tussen gevaccineerde, herstelde of niet-gevaccineerde gebruikers, betekent de rode indicator niet noodzakelijk dat u besmet bent. Om het risico beter in te kunnen schatten, worden wij ook geïnformeerd over de dag waarop het gesprek heeft plaatsgevonden.

Ongeacht of ze niet-gevaccineerd, gevaccineerd of hersteld zijn, het volgende gedrag wordt aanbevolen:

  • Ga indien mogelijk naar huis totdat u een negatief resultaat krijgt.
  • Voelt u zich ziek of heeft u klachten, neem dan contact op met uw huisarts of de wettelijke ziektekostenverzekering op nummer 116 117. Ook mensen die zijn ingeënt en hersteld kunnen klachten hebben.
  • Maak gebruik van de mogelijkheid om thuis te werken. Als dat niet mogelijk is, lees dan hier meer over de quarantaineomstandigheden in uw district.
  • Vanaf het moment van het risico-ontmoeting moet een quarantaine van 10 dagen zonder testen en 5 dagen met PCR-testen in acht worden genomen. Volgens het RKI zijn degenen die volledig zijn ingeënt en degenen die zijn hersteld, uitgesloten van quarantainemaatregelen. Deze kunnen echter nog steeds vrijwillig worden uitgevoerd.
  • Doe een coronatest. Dit kan gratis als er een rode waarschuwing in de app staat. Als uw sneltest positief is, moet dit altijd worden bevestigd door een PCR-test. Ga in isolatie totdat u een negatief resultaat krijgt. Als de PCR-test ook positief is, blijf dan in isolatie en neem contact op met de secretaris van gezondheid.

Wanneer verdwijnt de rode indicator?

Twee weken nadat je Corona alert-app je waarschuwde met een rode tegel, was de advertentie weer verdwenen. Als de weergave na een paar dagen verdwijnt, betekent dit dat de betreffende ontmoeting meer dan 14 dagen geleden heeft plaatsgevonden.

Belangrijk: Ondanks dat de Corona-Warn-App een laag risico en geen risico ontmoetingen laat zien, kan het zijn dat je toch contact hebt gehad met een besmet persoon. Volg daarom altijd de regels van afstand en hygiëne om jezelf en anderen te beschermen.

Corona alert app: wat de verschillende kleuren betekenen

De volgende statusinformatie kan worden weergegeven:

  • Grijs, onbekend risico: Ofwel was de risicobepaling niet lang genoeg actief of door technische problemen, bijvoorbeeld het ontbreken van een Bluetooth-verbinding, kon geen risico worden vastgesteld. Het is het beste om meerdere keren per dag te controleren of “Actieve risicobeoordeling” bovenaan de app wordt weergegeven.
  • Groen, laag risico: Een laag risico kan aan u worden getoond als u geen risicovolle ontmoeting heeft gehad of als u deze slechts kort of op voldoende afstand heeft gehad. U kunt ook meerdere datums met een laag risico hebben zonder dat de app rood wordt.
  • Rood, verhoogd risico: U krijgt te horen dat u een hoger besmettingsrisico loopt omdat u in contact bent geweest met een persoon die later positief testte op het coronavirus. Het display is geen realtime waarschuwing. Dit is om redenen van gegevensbescherming niet mogelijk.