Mentale kracht trainen: dat adviseert de expert!

Wat is het geheim van mentaal sterke mensen en hoe kunnen andere mensen leren zich beter te concentreren of die wilskracht te ontwikkelen?

Ik geloof minder in geheimen. Zoals gezegd: we kunnen allemaal onze wilskracht trainen met een sterk ‘WAAROM’ zoals een spier. Naar mijn mening is het belangrijk om een ​​solide plan te hebben dat effect heeft als we in de tussentijd kracht, verlangen en moed verliezen. Wat kunnen we bewust doen als de verleidingen te groot worden en vervelende klootzakken in de roedel verschijnen?

De ‘als-dan’-strategie is veelbelovend. In plaats van smoesjes te verzinnen, maken we vanaf het begin een schriftelijk Plan B en plakken dat op een duidelijk leesbare plek thuis of op kantoor. Als de bank na het werk een bijna magnetisch effect op ons heeft, lezen we onze motiverende strategie hardop voor: ‘Als ik te lusteloos ben om naar de sportschool te gaan, zet ik mijn favoriete muziek op vol volume en verlaat ik het huis om te sporten.’ Of: ‘Zodra ik zin heb om chips en chocolade te eten, kijk ik naar oude foto’s van mijn droomlichaam, stel me alle voordelen van mijn slanke, fitte lichaam voor en drink een groot glas water.’

Nog een garantie voor succes en beschermer van goede bedoelingen: zoek rolmodellen en bondgenoten. Iedereen die de avond ervoor een verplichte nominatie doet om op zaterdagochtend mee te doen, is verplicht woord te houden. En de zogenaamd meest banale tip: ga meteen aan de slag. De aanmoediging van kortetermijnwerk en ervaring heeft aangetoond dat als we eenmaal in actie komen, we helemaal niet stoppen.

Mentaal sterk zijn is in principe positief omdat je je sterke punten in de goede richting moet richten en ze goed voor jezelf moet gebruiken. We bewonderen mensen die een ijzeren wil hebben en elk doel lijken te bereiken. Tegelijkertijd lijken ze soms wat robotachtig, zo niet ronduit irritant. Zijn de grenzen van narcisme echt vloeiend of moet je ze volledig onafhankelijk van elkaar sorteren?

Ik kan er niet over oordelen. Persoonlijk geloof ik in succes en balans ZONDER de illusie van zelfoptimalisatie – dit is mijn persoonlijke credo in mijn trainingen, workshops en spreekbeurten.

“groter, beter, sneller, meer” attitudes zijn niet te beoordelen: Discipline, verbetering, vereenvoudiging, tijdwinst en ambitieuze doelen zijn bewonderenswaardig en brengen ons in het bedrijf. Kleine koerscorrecties in het dagelijks leven zijn vaak voldoende om te genieten van meer balans en persoonlijk succes, weg van de illusie van zelfoptimalisatie. De zogenaamd banale impulsen bevatten vaak het grootste potentieel voor meer welzijn. Ik denk niet dat we alles moeten volgen…

Wat zijn je laatste 5 tips voor meer mentale weerbaarheid?

1. Plan regelmatig rust, pauzes en ‘dingen’ in die goed voor me zijn, me vreugde geven en me kracht geven.

2. Zorg goed voor mij: voldoende slapen, water drinken en goed eten, sporten, naar buiten gaan, nieuwe dingen leren, routines doorbreken, monofocus.

3. Schrijf bijvoorbeeld elke dag drie dingen op die ik goed heb gedaan – het hoeft niet per se een meesterwerk op het werk of een gigantisch project te zijn. Als we bijvoorbeeld trots ons eerste brood bakken, is dat een groot succes!

4. Omring mezelf met positieve mensen in plaats van huilende baby’s en geofferde lammetjes mijn energie te laten opslokken.

5. Dankbaarheid voor het leven zelf en om hier in vrede, vrijheid en velen van ons in ‘overvloed’ te kunnen leven. Een luxe die maar weinig mensen op onze planeet hebben.

Interview: Tanya Seifert

Meer oefeningen voor mind training:

meditatie en yoga
Mentaal stabiel zijn vereist veel mentale rust. Idealiter kun je dit leren door middel van meditatie en yoga. Je neemt bewust het hier en nu waar en probeert verschillende ontspanningsoefeningen.

mindfulness oefeningen
Je kunt een alerte geest ook trainen met mindfulness-oefeningen waarbij je je op een specifiek ding concentreert. Gebruik bijvoorbeeld al je zintuigen als je eet, of merk precies op hoe je benen voelen of hoe je loopt als je loopt.