Medicinaal fruit is echt zo gezond

Gezonde ondersteuning van het immuunsysteem met granaatappelpitten

De exotische en fruitige granaatappel is een van de oudste geneeskrachtige vruchten en is erg populair vanwege zijn zoetzure smaak. Alleen de kleine felrode granaatappelpitjes, die van het granaatappelpulp moeten worden gepeld, kunnen worden gegeten. Geperst tot sap, gemengd met muesli of verwerkt tot een saladedressing, de kleine zaadjes kunnen op verschillende manieren worden bereid. Maar de granaatappel overtuigt niet alleen door zijn smaak, maar ook door zijn gezondheidsbevorderende ingrediënten zoals B-vitamines en foliumzuur, vitamine C, E en A, kalium, ijzer, fosfaat en antioxidanten.

Granaatappel: 5 effecten van de gezonde voedingsstoffen in zaden

1. Granaatappels zijn rijk aan antioxidanten

De intens rode kleur van de vrucht duidt op een hoog aandeel secundaire plantpigmenten, de polyfenolen. Net als vitamines zijn polyfenolen ook antioxidanten. Deze beschermen onze lichaamscellen tegen vrije radicalen, oftewel schadelijke omgevingsinvloeden. Als onze cellen goed worden beschermd, kan het risico op het ontwikkelen van artritis, hart- en vaatziekten of kanker aanzienlijk worden verminderd. natuurlijk voorkomend antioxidanten Volgens studies kunnen fruit zoals granaatappels een preventief effect hebben op de ontwikkeling van ziekten.

2. Ontstekingsremmende werking van granaatappel

De talrijke gezonde voedingsstoffen van granaatappel hebben ook een ontstekingsremmend effect, die vooral verlichting bieden bij darmproblemen of gewrichtspijn. Studies hebben aangetoond dat het drinken van granaatappelsap gedurende enkele maanden de ontstekingsmarkers met ongeveer een derde kan verminderen. In een muisstudie werd waargenomen dat gewrichtsontsteking en artritis significant verbeterden na regelmatige toediening van granaatappelextract.

3. Secundaire plantenstoffen in granaatappel verlagen hoge bloeddruk

Volgens een Amerikaans onderzoek versterkt regelmatige en langdurige consumptie van granaatappelsap de gezondheid van het hart en verbetert het de bloedtoevoer naar de hartspier. Vernauwende vasculaire afzettingen in de halsslagader nemen af ​​en de bloeddruk kan worden verlaagd. Hierdoor kan het risico op een hartaanval en beroerte worden verminderd.

4. Granaatappel versterkt zenuwen en spieren

Met ongeveer 230 mg kalium per 100 gram is granaatappel onverslaanbaar. Vooral onze spieren en zenuwen hebben kalium nodig om de dagelijkse behoeften aan te kunnen. Te weinig kalium kan leiden tot hartritmestoornissen. Kalium is ook nodig om de zuurgraad in het lichaam en de spijsvertering te reguleren.

5. Granaatappel tegen ontstekingen in de mond

Het ellaginezuur in granaatappel en punicalagin, een van de polyfenolen, heeft een antivirale en antibacteriële werking. Om deze reden kan een granaatappelinfusie helpen tegen ontstekingen in de mond, zoals aften of faryngitis. Giet hiervoor heet water over de schil van de granaatappel en drink na het weken in slokjes.

Gezonde schil: hoe u ook granaatappel kunt gebruiken?

Granaatappelpolyfenolen worden niet alleen gevonden in de granaatappelpitjes in de vrucht. De bast is ook rijk aan secundaire plantaardige stoffen en ingrediënten die een bijzonder gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Deze punicalagin polyfenol op kan net onder de granaatappelschil worden gevonden. Als je het fruit hebt geschild om bij de granaatappelpitjes te komen, gooi de schilstukken dan niet weg. Zoals eerder vermeld kan van de granaatappelschil een aftreksel worden gemaakt, dat bijvoorbeeld ziektekiemen in de mond kan doden.

Bereiding: Snijd en bewaar de granaatappel goed

Omdat de sappige granaatappelpitjes in het granaatappelpulp zitten, is het niet zo eenvoudig om ze eruit te krijgen. Om rommel en vlekken op kleding te voorkomen, volgen hier enkele trucs om granaatappel op de juiste manier te schillen:

  • Snijd de steel van de bovenkant van de granaatappel en snijd langs de schil van de kamers waar de zaden zich bevinden. Open nu voorzichtig de granaatappel en verwijder de zaadjes uit de afzonderlijke kamers.
  • Snijd de granaatappel voorzichtig om het sap niet uit te spugen. Plaats het fruit na het snijden in een kom gevuld met water. Je kunt de zaden gemakkelijk in het water laten vallen. Het witte vlees zal naar boven drijven, schep het er gewoon uit en zeef door de zaden.

Let er bij het kopen op dat de vrucht geen blauwe plekken heeft en dat de schil stevig is. De dikke schil van de granaatappel beschermt de kleine granaatappelpitjes aan de binnenkant. Bewaar je granaatappel in de koelkast, waar hij twee tot vier weken vers blijft. U moet de gepelde bonen binnen twee tot drie dagen consumeren of verwerken, omdat ze snel beschimmelen.

Ook interessant: dit gebeurt er als je elke dag dadels eet >>

Granaatappel: recept voor heerlijke koekjes

De zoete scherpte van de granaatappel valt op in dit koekjesrecept gemaakt met granaatappelpitjes en een granaatappelsap en siroopglazuur. Rijk aan vitamines en ook heerlijk aromatisch, het fruit past perfect bij matcha en cashewnoten.

Probeer het meteen: Matcha koekjes recept met cashewnoten en granaatappelsap siroop met granaatappelpitjes > >

Bijwerkingen van granaatappelpitten en granaatappelsap

Granaatappelpitjes en granaatappelsap kunnen positieve en beschermende effecten hebben op de lever. De gezonde voedingsstoffen en antioxiderende ingrediënten lijken de gezondheid van de levercellen te ondersteunen. Tegelijkertijd kunnen de nuttige ingrediënten ervoor zorgen dat de lever de medicatie in het lichaam langzamer afbreekt. Dus als u regelmatig medicijnen moet slikken vanwege chronische ziekten, moet u zeker contact opnemen met de behandelend arts.voordat u granaatappelsap, granaatappelextract of de fruitzaden consumeert. Als medicijnen te langzaam worden afgebroken in de lever, kunnen er giftige stoffen ontstaan ​​die schade veroorzaken of de effectiviteit van de medicijnen verminderen.

Hoeveel granaatappel per dag?

Hoe gezond granaatappels ook zijn, overdrijf het niet. Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kun je veilig elke dag een klein handje granaatappelpitjes eten. Ook een glas granaatappelsap per dag Het kan veel gezondheidsvoordelen hebben. Als je echter veel sap drinkt of veel granaatappelpitjes eet, loop je risico op maagacidose omdat de zaden van de vrucht veel fruitzuur bevatten. Dit kan leiden tot ongewenste reacties zoals: maagzuur en maagpijn verlichten.