Lupinekoffie – een duurzame koffiesurrogaat?

Lupinekoffie is recentelijk populair geworden als regionale en duurzame vervanger van geïmporteerde koffiebonen, aangezien conventionele koffie voortdurend onder kritiek staat vanwege het hoge waterverbruik en de vaak slechte groeiomstandigheden. Maar kan lupinekoffie de klassieker qua smaak, bereiding en stimulerende functie bijbenen?

Wat zijn lupines?

Lupine – ook wel wolfsbonen of lupinebonen genoemd – is een eiwitrijke peulvrucht die bijna overal in Europa geteeld kan worden. Het is relatief weinig veeleisend om te groeien en smaakt naar gras of bonen. De smaak kan echter gemakkelijk worden geneutraliseerd en gewijzigd in het eindproduct, afhankelijk van het beoogde gebruik. Door het hoge eiwitgehalte tot 40% is zoete lupine geschikt als plantaardige eiwitbron en is het al in de handel verkrijgbaar in de vorm van yoghurt, ijs, bloem of eiwitpoeder. Maar hoe gedragen lupinezaden zich in de gebrande vorm als koffie?

Is lupinekoffie geschikt als koffiesurrogaat?

Wat maakt een goede koffiesurrogaat? Smaken verschillen natuurlijk, maar een goede koffiesurrogaat moet op het origineel lijken met een volle, licht bittere smaak en subtiele zuurgraad. Qua smaak varieert lupinekoffie tussen gemoute koffie en conventionele koffiebonen. Het is zeer dicht bij het origineel, maar heeft een bloemige toon en een zeer lage zuurgraad.

De bereiding van lupinekoffie is vergelijkbaar met de conventionele. Je kunt het bereiden in de filtermachine, koken in de espressomachine of bereiden in de Franse pers. Dit zorgt voor anticipatie en het gebruikelijke koffiegevoel. Dus als het genot van koffie vooral een warme drank met een bittere, moutige smaak is, is lupinekoffie de juiste keuze.

Wat zijn de nadelen van lupinekoffie?

Het grootste verschil met koffiebonen is dat lupinekoffie geen cafeïne bevat. Voor mensen die hun cafeïneconsumptie willen verminderen, is het dus een geschikte vervanger. Lupinekoffie is echter niet geschikt als stimulerend middel.. Hoogstens kan het placebo-effect, dat ook optreedt bij gewone koffie zodra je het drinkt, je wat wakkerder maken. Net als andere peulvruchten (pinda’s, sojabonen) zijn ook lupine-eiwitten een mogelijk allergeen. allergischMensen die reageren op pinda’s en soja moeten daarom voorzichtig zijn en hun reactie op lupineproducten nauwlettend volgen.

Tip: als jouw Verminder cafeïneconsumptie vervang je koffie beetje bij beetje door lupinekoffie, vooral na de lunch. Zo kun je ‘s ochtends beginnen met het drinken van je gewone koffie en ‘s middags overstappen op lupinekoffie. De kwaliteit van je slaap zal merkbaar verbeteren door het gebrek aan cafeïne.

Een ander nadeel van lupinekoffie is dat het nog niet in de handel verkrijgbaar is. Hoewel je lupineproducten al op de meeste biologische markten en drogisterijen kunt vinden, zijn lupinekoffies nog steeds zeldzaam in normale supermarkten en discountwinkels. Qua prijs is het alternatief voor koffie echter ook in biologische kwaliteit uiterst betaalbaar. Proberen! Online is bijvoorbeeld 500 gram van een populaire lupinekoffie verkrijgbaar voor rond de 9 euro, of Amazon’s Choice met 500 gram voor rond de 5 euro.

Bronnen: pubmed.gov, ugb.de, ndr.de, br.de, utopia.de