Low Carb: deze redenen spreken het tegen

Low carb is een term die we vaak tegenkomen in verband met een dieet. Mensen die weinig koolhydraten eten, vallen snel af en vormen hun lichaam, dat zeggen ze. Maar hoe eet je koolhydraatarm en gezond?

Wat is koolhydraatarm?

Low carb betekent “low carbs” – zoals de naam al doet vermoeden, wordt het aandeel koolhydraten in een koolhydraatarm dieet sterk verminderd of helemaal weggelaten. Dit omvat voedingsmiddelen zoals brood, pasta of rijst, maar ook snoep, want suiker is ook een koolhydraat. Koolhydraatrijke groenten en fruit zoals bananen of maïs moeten ook worden vermeden. Daarentegen staan ​​steeds vaker eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, vis, vlees of zuivelproducten op het menu.

Ook interessant: 10 voedingstips om af te vallen zonder dieet >>

Kun je afvallen zonder koolhydraten?

In feite kan snel gewichtsverlies worden bereikt met behulp van een koolhydraatarm dieet, omdat overtollige koolhydraten worden omgezet in vet. Als het lichaam echter koolhydraten mist, breekt het meer vet af. Door het hoge eiwitgehalte in het koolhydraatarme dieet wordt de vetverbranding dubbel gestimuleerd. Voor een succesvol gewichtsverlies op de korte termijn kan het dieet zinvol zijn, maar op de lange termijn is het niet gezond. Want als je gezond en voedzaam wilt eten, moet je zoveel mogelijk variatie eten.

Ook interessant: er gebeuren 4 dingen als je koolhydraatarm eet >>

Low Carb: deze redenen spreken het tegen

1. Koolhydraten zijn belangrijk voor onze gezondheid

Koolhydraten zijn een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Ze voorzien ons van de energie die we nodig hebben – vooral als we veel sporten. Daarnaast zijn ze een belangrijke bron van voedingsvezels, die onder andere de spijsvertering stimuleren, een positief effect hebben op het cholesterolgehalte en zorgen voor een blijvend gevoel van verzadiging doordat het opzwelt in de maag. Het niet eten van koolhydraten kan op den duur zelfs gevaarlijk worden. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Public Health wees uit dat zowel een zeer hoge als een zeer lage inname van koolhydraten het risico op sterfte op lange termijn kan verhogen.

2. Een onevenwichtige voeding is ongezond

Als je gezond wilt blijven en ziekte wilt voorkomen, moet je zo uitgebalanceerd mogelijk eten en dus een verscheidenheid aan vitamines en mineralen binnenkrijgen. Als u bijvoorbeeld geen belangrijke voedselgroepen meer heeft, kunt u sneller voedingsstoffen verliezen. Zo bevatten volkorenproducten veel B-vitamines, die onder andere essentieel zijn voor de vetstofwisseling in ons lichaam. Het is dus geen goed idee om hele voedselgroepen uit je dieet te schrappen, tenzij het ongezonde voedingsmiddelen zijn, zoals fastfood of snoep.

3. Een extreem eiwitrijk dieet kan het risico op ziekte vergroten

Veel mensen die weinig koolhydraten eten, eten meer dierlijke eiwitten. Vooral vlees en vetrijke zuivelproducten kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid omdat ze ongezonde verzadigde vetten bevatten die het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. Ook kan te veel eiwit de nieren belasten, omdat overtollig eiwit wordt omgezet in ureum en door de nieren wordt uitgescheiden. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral voor mensen met nierproblemen.

eet gezonde koolhydraten

De beste manier om op de lange termijn en op een gezonde manier af te vallen, is door een dieet te volgen dat rijk is aan voedingsstoffen en vezels en voldoende groenten en fruit bevat. Eet de juiste koolhydraten in plaats van koolhydraten te snijden. Om af te vallen, moet je “ongezonde” koolhydraten met een korte keten vermijden, die bijvoorbeeld in snoep zitten en die het lichaam snel verwerkt. Als gevolg hiervan stijgt de bloedsuikerspiegel snel en daalt vervolgens weer, wat kan leiden tot onbedwingbare trek. Kies in plaats daarvan voor koolhydraten met een lange keten, zoals havermout, omdat het lichaam meer tijd nodig heeft om ze te verwerken. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel langzaam en houdt het vol gevoel langer aan.

Video: Studie – Een koolhydraatarm dieet leidt niet tot succes bij het afvallen