Leven zonder plastic: milieuvriendelijke alternatieven

De zeeën zijn vol, overal in de steden en zelfs in gebieden waar niemand ver weg woont, hoopt het afval zich op in de straten en in de struiken. Afvalcontainers lopen nog steeds over of afval wordt achteloos in de natuur gegooid.

Het probleem: Ecosystemen hebben bijvoorbeeld te lijden van al het plastic. B. Vogels en zeedieren zien voedsel aan voor plastic en eten het op. Kunststoffen veroorzaken ontstekings- en toxische reacties, waardoor dieren in doodsangst sterven.

Dit heeft ook gevolgen voor de mens: eetbare vissen zitten al vol met plastic en ook in grond- en bronwater zijn microplastics, de kleinste plastic deeltjes, gevonden. Zo komt plastic het menselijk lichaam binnen. Wat vooral beangstigend is, is dat een rietje er ongeveer 200 jaar over doet om volledig te ontbinden. Een plastic fles heeft echt 450 jaar nodig! Maar toen verdween het plastic niet zomaar. Het zoemde als kleine deeltjes door de omgeving.

Plasticverbod vanaf 2021

Niet meer! In Brussel is in 2018 het besluit genomen om plastic producten voor eenmalig gebruik vanaf de zomer van 2021 in de EU te verbieden. Getroffen zijn:

  • Wattenstaafje
  • Plastic bestek en borden
  • rietjes
  • Roerstaafje (iets voor koffiemokken)
  • ballon stokken
  • Bekers en bakjes van piepschuim om eten mee te nemen

Het verbod geldt ook voor kunststoffen die door een reactie met zuurstof in kleine deeltjes uiteenvallen, de zogenaamde microplastics. Het verbod geldt vanaf 3 juli 2021.

Afval is overal

De producten die worden verboden, vertegenwoordigen ongeveer een tiende van de hoeveelheid afval op straat en op gemeentelijke stortplaatsen. In individuele gevallen tot een vijfde, zegt vicevoorzitter van de Vereniging van Gemeentelijke Ondernemingen (VKU), Patrick Hasenkamp. Volgens de Federale Milieudienst zijn ook de Duitse kusten vervuild. Vorig jaar zei de autoriteit dat er 390 stukken afval per 100 meter werden gevonden in de Noordzee. In de Oostzee waren dat er 70. De meeste waren van plastic.

duurzame alternatieven

Wattenstaafje
Er zijn nu wattenstaafjes verkrijgbaar zonder een stukje plastic in het midden. In plaats daarvan is het nu gemaakt van karton of bamboe. Er zijn 1000 Q-Tips van True Nature, bijvoorbeeld B. al voor zo’n 9 euro. Een ander alternatief zijn wattenstaafjes, die herbruikbaar zijn. De verschillend gevormde uiteinden zijn gemaakt van siliconen en daardoor makkelijk schoon te maken. Eetstokjes van Elekin zijn een eenmalige aankoop en kosten net geen 7 euro.

Plastic bestek en borden
Als je onderweg iets te eten of te drinken bestelt, wordt het eten en drinken meestal geserveerd op plastic borden of met plastic bestek. Vanaf 2021 worden deze vervangen door bijvoorbeeld karton en houten bestek. Maar als je dat wilt vermijden, kun je ook je eigen bestek meenemen. Hiervoor is campingbestek van RVS met bijpassende koffer geschikt van bijvoorbeeld Teamfar. De 9-delige set is verkrijgbaar voor ongeveer 11 euro. Onze eigen lunchboxen helpen tegen wegwerpbestek. Ideaal zijn bijvoorbeeld roestvrijstalen exemplaren van Urbavo voor 25 euro. Bestek kan ook worden gebruikt als vervanging voor roerstaafjes, bijvoorbeeld voor koffie.

rietjes
Er zijn nu veel alternatieven voor rietjes. Of het nu gemaakt is van roestvrij staal met een mooie gravure, gemaakt van glas in verschillende maten, siliconen of bamboe – hier vindt iedereen zijn favoriete rietje. Gemiddeld kost een set van zes tot tien rietjes tussen de 5 en 15 euro. Ook is er een reinigingsborstel en vaak een tas voor opslag of transport.

Piepschuim kopjes en koffie om mee te nemen
Vooral afhaalkoffiebekers hebben in steden een echt afvalprobleem veroorzaakt. Het is goed dat er bekers zijn die hergebruikt kunnen worden. Je kunt hem elke keer bijvullen en daarna wassen met water en afwasmiddel. Zorg er wel voor dat je geen bamboebekers gebruikt, want volgens Stiftung Warentest kunnen schadelijke stoffen uit het materiaal vrijkomen. In plaats daarvan raden we isolerende en thermische mokken aan van bijvoorbeeld roestvrij staal. B. van eppikan voor ongeveer 16 euro.

plastic zakken en fruitzakken
Er zitten al jaren geen plastic zakjes meer in de dozen. In plaats daarvan worden papieren zakken, stoffen tassen, kartonnen dozen of permanente tassen aangeboden. Ook fruitzakken verdwijnen uit de schappen. Een alternatief zijn hangmatten voor groenten en fruit van bijvoorbeeld katoen van Achilles. 6 stuks kosten ongeveer 12 euro. Ze zijn vrij van pesticiden en wasbaar.

shampoo
Weg met plastic flessen en naar vaste shampoo. Shampoo wordt vaak alleen in karton verpakt, zodat er niet meer afval ontstaat. Het is gemakkelijk in gebruik, schuimt bij het wassen en verzorgt het haar als een normale shampoo. Solid shampoo is verkrijgbaar bij Alverde (dm), Foamie of Lush.

wattenschijfjes
‘s Nachts make-up of nagellak verwijderen: Wattenschijfjes kunnen voor veel dingen in uw dagelijkse schoonheidsroutine worden gebruikt. Maar in plaats van kussens van katoen vertrouwen velen op wasbare kussens van stof. Het merk Vandeep biedt bijvoorbeeld 20 stuks voor ongeveer 14 euro. Als je een beetje met stof en naaigaren om kunt gaan, kun je ook herbruikbare kussens naaien. Voor de ene zijde is een sterke katoenen stof geschikt en voor de andere zijde bijvoorbeeld een microvezeldoek. De laatste verwijdert make-upresten op het gezicht bijzonder diep.

Scrub en douchegel
Peelings en douchegels bevatten vaak kleine deeltjes die de dode huidcellen voorzichtig moeten verwijderen. Vaak zijn het echter kleine plastic deeltjes die via het afvalwater in de rioolwaterzuiveringsinstallatie terechtkomen. Deze kunnen meestal niet alle deeltjes eruit filteren en komen dus in het milieu terecht. Alternatieven zijn natuurlijke cosmetische shampoos – hier getest door ÖKO TEST – of zelfgemaakte scrubs gemaakt van koffiedik of Dode Zeezout.

tandpasta en tandenborstel
Zeg vaarwel tegen de plastic tandenborstel en hallo tegen de bamboetandenborstel. Het handstuk en de borstelharen zijn gemaakt van 100% hernieuwbaar bamboe, gebruiken geen synthetische materialen en zijn BPA-vrij. De borstels zijn verkrijgbaar in verpakkingen van 4 voor slechts 9 euro, bijv. door buitenfreaks. Niet veel duurder dan een traditionele tandenborstel. Er is ook een alternatief voor tandpasta: zogenaamde tandpastatabletten, bijv. B. van Denttabs, 125 stuks voor ongeveer 5 euro. Een tablet wordt in de mond gekauwd. Via speeksel neemt de tablet een pasteuze vorm aan. Poets daarna normaal je tanden.

drinkflessen
Plastic flessen zien er niet goed uit. Herbruikbare glazen flessen zijn veel beter. Maar nog beter zijn je eigen glazen en metalen flessen, die meerdere keren kunnen worden bijgevuld. Er zijn bijvoorbeeld mooie drinkflessen. B. by Chillys Bottle, verschillende maten vanaf 25 euro. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal en houden warme dranken 12 uur warm en koude dranken 24 uur koud.

eten kopen
Tijdens het winkelen is het vaak moeilijk om alternatieven te vinden voor conventionele boodschappen. Bulkwinkels zijn een echt alternatief. Helaas zijn deze vaak alleen in de grote steden te vinden. Maar supermarkten bieden nu groenten en fruit aan zonder plastic verpakking en bij de delicatessenwinkel kunnen worst en kaas direct in de lunchbox. Sommige markten hebben zelfs hun eigen tankstations voor pasta, rijst en muesli of zelfs wasmiddel.

keukengerei
Of het nu gaat om saladebestek, houten lepels of spatels: de volgende keer dat je iets nieuws koopt, zorg er dan voor dat het keukengerei ook in hout of metaal verkrijgbaar is. Dit geldt ook voor e. B. kommen – die ook verkrijgbaar zijn in metaal – of houten snijplanken. U moet nu echter niet alle plastic schalen scheiden. Het is duurzamer als je ze gebruikt totdat ze hun doel hebben gediend en ze breken.