Komt de griepgolf in de herfst?

Verwachten we een sterke griepgolf?

Is er een griepuitbraak in de herfst? De laatste jaren zijn er door de afstands- en hygiëneregels minder mensen besmet met de griep. Hierdoor heeft de meerderheid van de bevolking geen immuunbescherming tegen griep opgebouwd. Daarom zou de griepepidemie van dit jaar volgens Amerikaanse wetenschappers deze winter sterker kunnen zijn dan normaal. aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, het NBC-televisienetwerk.

De gevoeligheid van de bevolking voor griep neemt daardoor toe. Ook in Duitsland waren er relatief weinig gevallen van griep. Een wekelijks grieprapport van het Robert Koch Instituut (RKI) stelt: “In het seizoen 2020/21 was er geen meetbare griepuitbraak op bevolkingsniveau in Duitsland of andere Europese landen.” najaar kan het Robert Koch Instituut, op verzoek van de Duitsland Redactioneel Netwerk geef niet: “Maar wanneer en in welke mate de wereldwijde circulatie van griepvirussen weer op gang komt en welke virussen of welke subtypes zich zullen verspreiden, is niet bekend.”

Griepepidemie: afstands- en hygiëneregels beschermen tegen infecties

Griepvaccinatie kan dit tegengaan, vooral ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een eerdere ziekte moeten worden ingeënt tegen griep. Ook het volgen van hygiëneregels, zoals regelmatig je handen wassen of het dragen van een mondkapje, kan de verspreiding beperken. In februari maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de samenstelling bekend van het griepvaccin dat zij aanbeveelt voor het seizoen 2021/22. De basis voor het vaccin zijn de ziekteverwekkers van het voorgaande jaar. Omdat er vorig jaar echter geen griepepidemie was en er slechts enkele monsters van griepstammen konden worden onderzocht, vrezen artsen dat het vaccin ontwerptekortkomingen heeft. Dit zou kunnen betekenen dat het vaccin slechts beperkte bescherming biedt tegen circulerende influenzavirussen – het boostereffect zou dus verloren gaan.