Kleed je goed in de winter: tips tegen bevriezing

Materialen geschikt voor de winter

Bovenal komt modern functioneel textiel hier met verschillende voordelen. Ze zijn ademend, nemen zweet efficiënt van het lichaam op zodat de huid altijd lekker droog blijft en zijn over het algemeen licht van gewicht. Speciale weef- of breiprocessen en materialen creëren kleine luchtkamers die bijzonder goed zijn om het lichaam warm te houden.

Jassen van Tex-materialen zijn wind- en waterdicht en toch ademend. Bovendien hebben ze een relatief laag gewicht en zijn ze zeer gemakkelijk te verzorgen.

wollen stof Het staat vooral bekend om zijn verwarmende eigenschappen en wordt vooral gebruikt voor bovenkleding. Textiel is de laatste tijd echter in diskrediet geraakt, omdat kleding bij het wassen veel van de kleinste vezels verliest, die de oceanen vervuilen zoals microplastics.

Meerdere natuurlijk textiel kan een verstandig alternatief zijn:

  • onbewerkte wol kan enerzijds veel vocht opnemen en opslaan in de vezel, anderzijds is het oppervlak voorzien van een dun laagje vet dat van nature vocht afstoot. Wollen stoffen kunnen daardoor ongeveer een derde meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld katoenen stoffen – zonder nat aan te voelen. Nog een voordeel: de vezels stoten vuil af en nemen nauwelijks geurtjes op.

Het materiaal is daarom bijzonder geschikt voor warm ondergoed of een knusse trui. Vezels van merinoschapen, angora geiten (mohair) of alpaca’s zijn bijzonder fijn. Door de fijne krimp kunnen ze de warmte nog beter vasthouden en krassen niet op de huid.

  • zijde Het heeft ook een hoog isolerend vermogen en is tegelijkertijd vederlicht. Dankzij het gladde oppervlak staat het garant voor een bijzonder hoog comfort. Zijde wordt vaak gecombineerd met wol tot warme winterstoffen om de eigenschappen van beide vezels te benutten en een ideaal huidgevoel te bereiken.

de wol gaat voorbij vilten nog dichter en dus nog meer waterafstotend. Jassen gemaakt van katoenen stof worden ook gemeengoed. geïmpregneerd met wasom ze weerbestendig te maken.

Gebruik het uienprincipe

Voor de winter heeft het zogenaamde uienprincipe zich bewezen. Het dragen van meerdere dunne lagen kleding houdt je warmer. Ook kunt u uw kleding zeer flexibel aanpassen aan de huidige situatie (temperatuur). Elk van de afzonderlijke lagen heeft een heel speciale functie:

basislaag:

Dit is de eerste laag die direct contact heeft met de huid. Ademende materialen, die ook goed vocht naar buiten kunnen transporteren, zijn hierbij belangrijk. De laag moet daarom zo dicht mogelijk bij het lichaam liggen voor een optimale uitwisseling. Katoen is minder geschikt. In plaats daarvan kunnen verschillende functionele stoffen gemaakt van synthetische vezels of wol hier echt hun voordelen laten zien.

thermische laag:

De volgende laag heeft als functie je lichaam te beschermen tegen de kou. Materialen met kleine luchtkamers slaan de natuurlijke lichaamswarmte op en werken als een isolerend kussen. Een wollen gebreide trui of wollen jas werkt hier goed voor. Als je een beetje warmer nodig hebt, kun je ook meer dan één laag gebruiken voor de warmtelaag.

hoge klasse:

De buitenste laag beschermt je tegen directe weersinvloeden zoals wind of vochtigheid van buiten. Sommige jassen zijn ook gevoerd, bijvoorbeeld met dons of polyester vulling, en zorgen voor extra warmte. Zachte of harde jassen zijn meestal wind- en waterdicht. Als de onderste lagen je warm genoeg houden, is een dunne, zachte jas meestal voldoende als buitenste laag. Een royale snit zorgt voor een extra luchtlaag waarin lichaamswarmte kan worden opgeslagen. Het is belangrijk dat er ademende materialen worden gebruikt zodat vocht goed naar buiten kan worden afgevoerd. Anders begin je snel te bevriezen als je vochtige kleding hebt.

De basisvereisten:

Ook handschoenen of pet verliezen hun verwarmingseigenschappen als ze nat zijn. Bij hevige regen of sneeuw kan het zinvol zijn om een ​​extra paar handschoenen of een reservehoed mee te nemen, of ook hier waterdichte materialen te gebruiken.

Om je voeten warm te houden, zijn ze geschikt in de winter. sokken en sokken gemaakt van wol bijzonder goed. Met warme, gevoerde laarzen zweten onze voeten snel. Wol is veel comfortabeler op de huid. sokken en panty’s het moet ook een goede bloedcirculatie mogelijk maken. Ook zijn er meerdere manieren om de bloedsomloop te stimuleren en zo voor warme voeten te zorgen. Het kiezen van de juiste schoenen speelt ook een rol. Ook hier bevorderen ademende materialen de vochtuitwisseling en houden je voeten droog en warm.

Speciaal winterondergoed is op sommige plaatsen extra verstevigd. Lange slips of panty’s verwarmen de billen bijzonder goed. Of tops isoleren effectief de rug rond de nieren tegen de kou. Als alternatief zijn er aparte rug- of nierverwarmers die u ook kunt gebruiken.

Die van jou verdient speciale aandacht nek gebied. Veel mensen vinden de koude lucht in hun nek al snel oncomfortabel en grijpen natuurlijk naar een knusse handdoek of sjaal. Buiten trek je ze gewoon wat hoger om je mond en neus te beschermen. Een coltrui of top kan hier ook helpen en je gevoelige nek warm houden.

Geschikt voor alle gelegenheden

De vraag rijst nog steeds: wat is een geschikte winterkleding die voldoet aan de behoefte van het lichaam aan bescherming en die tegelijkertijd in de betreffende situatie kan worden gebruikt? Het goede nieuws voor starters: warme kleding kan tegelijkertijd comfortabel en stijlvol zijn. Ook dit seizoen zijn er veel modieuze stukken waarmee je je niet hoeft te verstoppen voor de modepolitie – integendeel: warme en gezellige jassen en blouses van pluche pluche zijn in de mode. Met nepbont in plaats van bont hoef je geen schuldig geweten te hebben. Bovendien wordt de gelaagde look nu opnieuw geïnterpreteerd, met jassen van verschillende lengtes die ook over elkaar kunnen worden gedragen.

Je moet altijd de basisregels in acht nemen die we hierboven hebben uitgelegd, anders hangt het helemaal af van de gelegenheid en gelegenheid wat als geschikte kleding kan worden beschouwd.

Passend gekleed voor op kantoor

De gelaagde look blijkt hier bijzonder praktisch te zijn. Iedereen die op kantoor werkt, moet zich meestal aan bepaalde stijlregels of een specifieke dresscode houden. Het probleem: Kleding moet je in eerste instantie beschermen tegen winters weer en vriestemperaturen buiten. Maar het is daar vaak erg warm. U kunt extra lagen toevoegen met de ui principe dus gewoon laten vallen. Dit geldt vooral voor een sjaal. Dit kan indien nodig binnenshuis worden vervangen door een verwarmingskussen.

Lichtere blouses of overhemden kunnen in de winter gedragen worden met het juiste ondergoed. Eenvoudige coltruien zijn ook een goed alternatief voor de winter en kunnen indien nodig worden aangevuld met een blazer. Draag je liever een dunnere panty bij een rok of jurk, zelfs in de winter, dan kun je een lange jas dragen om je benen warm en warm te houden.

Onze materiaaltip voor een meer casual look is trouwens corduroy! Dankzij de ruwe structuur is de stof bijzonder goed in het isoleren tegen de kou – beter dan denim. In de dunne versie met smalle ribben zien corduroy broeken of jacks er nog steeds erg stijlvol uit.

Passend gekleed om te sporten

Als je in de winter buiten actief bent, moet kleding nog grotere uitdagingen aangaan. Of het nu gaat om joggen, fietsen of andere buitensporten, als je gaat zweten, is het belangrijk dat je kleding vocht goed naar buiten afvoert en snel droogt. Dit is waar modern functioneel textiel het meest logisch is. Ze zijn meestal iets rekbaarder dan andere materialen en bieden meer bewegingsvrijheid.

Je moet je ook niet te dik kleden, zodat er geen warmte ontstaat onder je kleding. Want zelfs hightech materialen kunnen maar een beperkte hoeveelheid zweet in korte tijd naar buiten afvoeren. Een dunnere laag of twee is meestal voldoende als efficiënte thermische vulling, dus een lichtgewicht, windbestendig, waterdicht jack is voldoende als toplaag. Met het uienprincipe kun je na het verhitten ook gemakkelijk de ene of de andere laag wegwerken.

Lichte handschoenen helpen om niet te veel warmte via je handen kwijt te raken. Het is ook belangrijk om het hoofd en het gezicht goed te beschermen. Een hoofdband is meestal handiger dan een muts, omdat deze je oren aangenaam warm houdt en er toch een goede warmte-uitwisseling over je hoofd kan plaatsvinden. Een lichte neksjaal of zogenaamde tubular buff verwarmt de nek en kan ook bij het sporten over het gezicht worden getrokken. Het beschermt je dus een beetje tegen de koude lucht terwijl je ademt.

Als je in het donker bent, zorgen reflecterende elementen op kleding ervoor dat je beter wordt gezien.