Keelslijm losmaken: deze huismiddeltjes zullen helpen

Oorzaken van slijm in de keel

Keelslijm komt vaak voor bij symptomen zoals keelpijn, hoesten of loopneus. Hoewel slijm irriterend is, hoesten veroorzaakt en soms het ademen bemoeilijkt, heeft het toch een belangrijk werk: het bevochtigt de slijmvliezen en verdrijft ziektekiemen, stof en verontreinigende stoffen uit de lucht. Met eenvoudige huismiddeltjes kunt u snel van resistent slijm afkomen en ook verkoudheidssymptomen verlichten.

Maar slijm in de keel kan ook voorkomen zonder verkoudheid of infectie. Dus slijm is een allergie. Ingeademde allergenen, zoals pollen, huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen of huisstofmijten, kunnen de slijmvliezen in uw keel en neus irriteren. Om deze allergenen weer uit te stoten, wordt slijm gevormd. Andere symptomen die wijzen op een allergische reactie zijn tranende ogen, verstopte neus en jeuk.

Deze 6 huismiddeltjes verwijderen het slijm in de keel

1. Drink veel

Drink veel vocht om slijm vloeibaar te maken en uw luchtwegen vrij te maken. Warm water en kruidenthee zijn daarom goed omdat ze de slijmvliezen bevochtigen en het bloed laten stromen, wat helpt bij genezing. U moet minimaal twee tot drie liter vocht drinken om het slijm beter op te lossen.

2. gember

Gemberthee is het beste huismiddeltje tegen verkoudheid en een verstopte keel. De gingerols die erin zitten zorgen niet alleen voor een warme smaak van de knol, maar hebben ook een antibacteriële werking. Gember voorziet je lichaam ook van mineralen, sporenelementen en vitamines, die vooral gunstig zijn als je verkouden bent.

3. schat

Honing is een beproefd huismiddeltje tegen verkoudheid. De alleskunner is ook goed tegen slijm omdat hij methylglyoxal bevat, bekend om zijn antibacteriële werking. Bovendien verdunt honing de slijmafscheiding en verlicht het pijn bij hoesten.

4. Appelciderazijn

Appelciderazijn werkt als een natuurlijk slijmoplossend middel tegen keelkiemen en breekt ze af. Voeg een tot twee eetlepels toe aan een kopje warm water en gorgel het mengsel. Vanuit gezondheidsoogpunt zijn er andere redenen voor appelciderazijn. Het heeft onder andere een positief effect op de bloedsuikerspiegel of helpt bij het verminderen van vet.

5. Uiensap

Ui bevat ingrediënten zoals essentiële oliën, flavonoïden en zwavelhoudende verbindingen die ziektekiemen doden, congestie in de luchtwegen verlichten en hoesten verlichten. Zelfgemaakt uiensap helpt natuurlijk en wordt speciaal aanbevolen voor kinderen en baby’s. Snijd eenvoudig de ui, voeg drie eetlepels suiker toe, kook op laag vuur en laat een paar uur in een afgesloten bak staan. Filtreer de bouillon en neem bij de lepel.

6. Tijm

De kruidenplant verfijnt niet alleen allerlei soorten gerechten, maar staat ook bekend als geneeskrachtige plant tegen verkoudheid. Tijm heeft niet alleen een ontstekingsremmende werking tegen verschillende ziekteverwekkers, maar ook een slijmoplossend middel. Idealiter bereid je het kruid als thee en drink je het de hele dag door.

Slijm in de keel: wanneer naar de dokter?

Als de symptomen, en dus het slijm, enkele weken aanhouden, of als het slijm bijzonder hard en plakkerig is, moet u een arts raadplegen. Als er andere symptomen zijn, zoals oorpijn, koorts of keelpijn, zoek dan tijdig medisch advies.

Video: koude mythen controleren – wat is waar en wat niet?