Is sporten op een lege maag gezond?

Voor het ontbijt naar de sportschool gaan of hardlopen is voor veel mensen routine en de perfecte manier om de dag te beginnen. Je voelt je niet alleen fitter – ze verbranden ook veel meer vet dan degenen die liever ‘s nachts sporten. De reden hiervoor ligt voor de hand: als er niets aan het lichaam wordt geleverd, heeft het geen andere keuze dan gebruik te maken van zijn vetreserves.

Om dit aan te tonen, werden in 2018 28 gezonde mensen onderzocht in een onderzoek. Terwijl sommigen van hen fysiek actief waren voor het ontbijt, trainden anderen pas goed daarna. Het resultaat: Degenen die niet aten voor het sporten, verloren meer gewicht dan degenen die dat wel deden. De voordelen van sporten op een lege maag moeten duidelijk zijn – maar is het echt gezond?

Ook spannend: 5 veelvoorkomende oorzaken van misselijkheid na inspanning >>

Sporten op een lege maag is zo gezond

Over het algemeen is er niets mis met ‘s ochtends sporten op een lege maag. Als u echter ‘s ochtends al last heeft van problemen met de bloedsomloop, moet u dit vermijden, omdat trainen op een lege maag kan leiden tot een aanzienlijke prestatievermindering. Duizeligheid, malaise en flauwvallen zijn niet ongewoon als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel. Dit betekent natuurlijk ook een verhoogd risico op blessures. Diabetici moeten ook vasten volledig vermijden. Dit kan leiden tot een suikertekort bij hen.

Houd hier rekening mee als u op een lege maag sport.

Wil je ondanks de mogelijke risico’s toch op een lege maag trainen, denk dan van tevoren aan een aantal zaken. Drink ten minste één glas water voordat u gaat sporten. Als koude dranken niet goed voor je zijn, kun je kiezen voor zwarte of groene thee. Als je een beginner bent op het gebied van ochtendoefeningen, moet je het ook rustig aan doen en niet langer dan 30 minuten sporten. Later kunt u de duur van de training verlengen. Een korte sprinteenheid is ook beter geschikt dan krachttraining met gewichten. De intensiteit van de training moet altijd laag zijn.

Deze moet je na de training innemen

Als u wilt afvallen of spieren wilt opbouwen – als u eenmaal klaar bent met trainen, moet u een gezond ontbijt eten, om de energiereserves van uw lichaam aan te vullen. Dit is de enige manier om te herstellen en nieuw spierweefsel op te bouwen. Wat het lichaam nu nodig heeft, zijn voornamelijk eiwitten en koolhydraten. Eieren, magere kwark of eiwitshakes zijn zeker een goede en smakelijke keuze.

Ook spannend: de juiste voeding voor de training >>