Is biologisch voedsel echt gezonder?

Biologische voedingsmiddelen bevatten aanzienlijk meer secundaire plantaardige stoffen

Een andere groep onderzoekers analyseerde biologische voedingsmiddelen op het gehalte aan secundaire plantaardige stoffen en kwam uit de 343 onderzochte onderzoeken tot de volgende conclusie: Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten gemiddeld tussen 20 en 60 procent meer secundaire plantaardige stoffen dan conventioneel geteelde producten. Wetenschappers vermoeden dat het hogere gehalte aan fytochemicaliën te wijten is aan het feit dat biologische planten zichzelf moeten beschermen tegen roofdieren in vergelijking met conventioneel gekweekte planten en daarom meer fytochemicaliën produceren om dit te doen. Daarnaast zorgt stikstofbemesting in de conventionele teelt ervoor dat planten sneller groeien en daardoor minder tijd hebben om fytochemicaliën te produceren.

Zijn biologische voedingsmiddelen minder verontreinigd met pesticiden?

In de conventionele teelt worden vaak pesticiden, herbiciden of fungiciden gebruikt om groenten en fruit te beschermen tegen roofdieren, andere planten of schimmelplagen. Hierdoor blijven er vaak restanten van de gebruikte chemicaliën achter in voedsel of zelfs voedsel. Het Federaal Bureau voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid (BVL) onderzocht welke conventionele producten bijzonder verontreinigd zijn of vaak grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelenresiduen bevatten. Hij vond meeste pesticiden in de volgende voedingsmiddelen:

  • Fruit: Kruisbessen, mandarijnen, mango’s, tafeldruiven

  • Groenten en Salade: Aubergines, bonen (met sperziebonen), veldsla, verse kruiden, bleekselderij, gekweekte champignons, paprika, radijs, radijs, spinazie

Daarom is het belangrijk om deze voedingsmiddelen biologisch te krijgen in plaats van conventionele, omdat zelfs het wassen of schoonmaken van de variëteiten pesticiden niet volledig kan elimineren.

Conclusie: is biologisch de moeite waard?

Volgens de huidige wetenschappelijke kennis zijn biologisch geteelde voedingsmiddelen zeker: rijk aan secundaire plantaardige stoffen en armer aan residuen van bestrijdingsmiddelen dan conventionele producten. Qua vitamines en mineralen zijn er echter geen verschillen. Biologische producten zijn nog steeds de beste keuze om ecologische en gezondheidsredenen. Als u echter geen geld heeft om biologisch voedsel te kopen of het niet ergens anders wilt uitgeven, hoeft u zich geen zorgen te maken, aangezien conventionele groenten nog steeds een gezonde keuze zijn en aanzienlijk gezonder zijn dan welk kant-en-klaar voedsel dan ook. Men moet echter kiezen voor de biologische versie, vooral voor de hierboven genoemde soorten groenten en fruit, die bijzonder verontreinigd zijn met pesticiden.

Video: Volgens een onderzoek vermindert biologische voeding het risico op kanker