Hulp tegen stress

Of het nu gaat om meditatie, regelmatige lichaamsbeweging of een gezond dieet – er zijn veel manieren en middelen om met stress om te gaan. Maar alleen het recht buikademhaling kan ons helpen om meer ontspannen te zijn. Dagelijks ademen we 10.000 liter lucht in en uit. In de regel ademen we echter te oppervlakkig en te weinig in de buik in.

Rode bloedcellen nemen zuurstof op via de longblaasjes, die via de bloedbaan het hele lichaam bereiken. Als er te weinig zuurstof wordt aangevoerd, wordt automatisch een alarmtoestand in het lichaam Buiten. Om dit zuurstofgebrek te compenseren, verhoogt het lichaam automatisch de ademhalingsfrequentie en bloeddruk. Deze verhoging van de ademhalingsfrequentie vraagt ​​echter meer energie van ons lichaam en is niet zonder gevolgen voor de gezondheid: we zijn vermoeider, verkrampt en meer gestrest. Ziekten zoals obesitas, cardiovasculaire aandoeningen en depressie worden ook begunstigd door deze aandoening.

Buikademhaling voorziet je lichaam van meer zuurstof

Diepere buikademhaling helpt. Het biedt veel gezondheidsvoordelen: het zorgt ervoor dat we meer lucht inademen en dus meer zuurstof aan ons lichaam geven. Dit beschermt ons cardiovasculaire systeem, beschermt onze spieren en ontspant het hele lichaam. Vooral in stressvolle situaties moet je bewust in je buik ademen om jezelf te kalmeren. Bepaalde houdingen, zoals voorovergebogen zitten, bemoeilijken buikademhaling.

Zo werkt een diepe buikademhaling

Meestal ademen we alleen in onze maag als we slapen. In de eerste levensjaren, als baby en kind, is dat totaal anders en ademen we automatisch diep in onze buik. Naarmate we ouder worden en meer stress ervaren, verandert de manier waarop we ademen.

Om buikademhaling opnieuw te leren en bewust te gebruiken, moet je het doen. oefening Volgende: Ga liggen en buig je benen lichtjes zodat je voeten plat op de grond staan. Om de ademhalingsbewegingen nauwkeurig te voelen, kun je het beste je hand op je buik leggen. Adem diep in door je neus, zodat je maag omhoog kantelt. Bij uitademing wordt het weer vlakker. Doe buikademhaling gedurende ongeveer twee tot drie minuten. Als je merkt dat je duizelig wordt na een paar keer diep ademhalen, komt dat door de verhoogde zuurstoftoevoer. De duizeligheid zou snel moeten verdwijnen. Herhaal deze oefening regelmatig om geleidelijk aan de buikademhaling te wennen. Probeer jezelf er in het dagelijks leven regelmatig aan te herinneren om diep in je maag in te ademen.