Huismiddeltjes kunnen helpen bij de behandeling

De symptomen van neurodermitis zijn kenmerkend en worden voornamelijk gekenmerkt door zeer rode, jeukende en schilferige delen van de huid. Vooral jeuk moedigt de getroffenen aan om te krabben, wat op zijn beurt de huid verder beschadigt. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, zijn niet alleen regelmatige bezoeken aan de dermatoloog noodzakelijk, maar ook een goede voeding voor neurodermitis. Er zijn ook enkele huismiddeltjes die kunnen worden gebruikt om te helpen.

Er is niet slechts één therapie, maar een hele reeks maatregelen om de ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden. Met het huidige kennisniveau is het vaak mogelijk om de kwaliteit van leven van de getroffenen aanzienlijk te verhogen en stressvolle symptomen te minimaliseren.

Tannines in zwarte thee kunnen acute symptomen verlichten

Zwarte thee kan helpen bij acute huidproblemen door acute ontstekingen te verlichten en de aangetaste delen van de huid te helpen genezen. Enveloppen met de theedrank, die natuurlijk vooraf volledig is afgekoeld, zijn hiervoor ideaal. U profiteert dus ook van de aangenaam verfrissende werking. Tannines, waarvan is aangetoond dat ze een ontstekingsremmend effect hebben, zijn primair verantwoordelijk voor de gunstige effecten. Een plant die vooral bekend staat als natuurlijk alternatief voor chemische antidepressiva heeft ook een goede werking bij neurodermitis: sint-janskruid. De oliën van de felgele bloeiende plant hebben antibacteriële eigenschappen en verlichten ook jeuk.

Kwark en olijfolie: hulp met natuurlijke remedies

Kwark is niet alleen een lekker gerecht, maar ook een veelzijdig huismiddeltje. Zonnebrand is een klassieke “indicatie” voor quark, maar ook voor neurodermitis. Hiervoor moet de witte massa dun op de aangetaste plekken worden aangebracht. Blijf daar tot het begint te drogen. Was het daarna af met schoon water. Vooraf zorgt de kwark ervoor dat de huid van voldoende vocht wordt voorzien en de kwellende jeuk actief wordt verlicht. Olijfolie staat ook bekend als zeer gezond voor het lichaam. Dit geldt ook voor neurodermitis, waarvan bekend is dat de beschermende barrière van de huid is verstoord. Olijfolie zorgt met zijn waardevolle vetzuren goed voor en beschermt tegen vochtverlies.

Met appelciderazijn tegen constante jeuk

Appelciderazijn wordt beschouwd als een klassieker onder de huismiddeltjes. Daarom is neurodermitis slechts één mogelijk toepassingsgebied. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de ontstekingsremmende en desinfecterende werking. Daarnaast kan appelciderazijn intense jeuk op de lange termijn verlichten en zo voor verbetering zorgen. Er zijn dus veel manieren om natuurlijke verlichting van neurodermitis te bieden. Maatregelen dienen echter slechts een onderdeel van de behandeling te zijn. Als chronische huidziekte hoort neurodermitis zeker thuis in de handen van een ervaren dermatoloog. Bovendien heeft de natuur veel effectieve supplementen bij de hand, waarvan de effecten zijn bevestigd door klinische onderzoeken. Het combineren van conventionele geneeskunde met huismiddeltjes is in de meeste gevallen zeker geen vergissing.