Hoe fitnesstrackers helpen bij het sporten

Een voorbeeld hiervan zijn fitnesstrackers, die samen met fitnesshorloges steeds vaker om de polsen van sporters te vinden zijn. Ze voorzien de gebruiker van waardevolle gezondheidsgegevens en verhogen zijn motivatie door middel van statistieken, verhalen en speelse elementen. Dit fenomeen staat onder bewegingswetenschappers bekend als gamification. Met fitnesstrackers zetten we ons graag in voor de handige kleine helpers voor de pols en laten we zien wat belangrijk is bij het kopen van deze activity tracker.

Basisfuncties

Met een fitnesstracker kunnen sporters hun hartslag en voeding bijhouden. Wearables laten hun eigen prestaties zien op het gebied van sport en bewegen. Dit omvat basisfuncties zoals een stappenteller en afstandsmeter, terwijl andere wearables ook een ingebouwde stappenteller hebben. In dit kader deed de WHO onlangs de aanbeveling om elke dag zo’n 10.000 stappen te zetten. De meeste fabrikanten gebruiken populaire GPS-technologie om bewegingsprofielen te bepalen. GPS-fitnesstrackers zijn ook een goede gids voor bijvoorbeeld een lange duurloop in een onbekend bos. Bij fitnesstrackers worden de gegevens meestal opgeslagen in een cloud waartoe de sporter toegang heeft.

Fitnesstrackers ondersteunen niet alleen joggen

Meer geavanceerde modellen kunnen ook worden aangepast aan een specifieke sport. In sommige gevallen kunnen ze zelfs het type sport dat wordt beoefend herkennen aan het bewegingsprofiel. De gebruikelijke sporten met bijbehorende statistieken zijn wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen. Ze zijn het gemakkelijkst voor fabrikanten om onder de knie te krijgen vanwege de eenvoudige en consistente bewegingspatronen.

Afhankelijk van het model en prijsklasse kan de fitnesstracker ook gebruikt worden voor andere sporten zoals voetbal, golf, triatlon, roeien, skiën en tennis, waarmee typische sporttechnieken zoals schiet- of werptrainingen kunnen worden getraind. Hoge kwaliteit modellen hebben tot 200 sporten beschikbaar. Als je een beetje motiverende hulp wilt, kun je kiezen voor een fitnessarmband met vibrator. Na een lange periode van inactiviteit informeert het trilalarm je altijd als een zachte herinnering dat het tijd is om iets opnieuw te doen, omdat het bekend is dat als je rust, het zal roesten.

Speelgoed voor zelfverbetering

Fitnesstrackers bieden tal van functies die bijdragen aan zelfoptimalisatie. Een goed voorbeeld hiervan is het vermogen van hoogwaardige modellen om het zuurstofverbruik te meten. Dit werkt over het algemeen onder de afkorting VO2MAX. De zuurstofopname is op zijn beurt sterk afhankelijk van je eigen ademhaling. Dit verklaart het nut van deze parameter, die helpt bij het bereiken van een optimale ademhaling tijdens het sporten.

Sensoren voor het meten van ademhaling, pols en hartslag zijn meer verplicht. Vooral oudere sporters en risicogroepen zijn blij met een ECG-meting op hun fitnessarmband, die gevaarlijke afwijkingen zoals atriumfibrilleren detecteert. Bloedzuurstofverzadiging is ook in de eerste plaats een profylactische toepassing, want als deze waarde onder de 90% daalt, wordt dit al als riskant beschouwd. Andere mogelijke gezondheidsparameters die fitnesstrackers meten zijn huidweerstand en lichaamstemperatuur.

Een must-have voor fitnesstrackers is informatie over het calorieverbruik per eenheid. Apparaten leveren deze informatie met verschillende mate van nauwkeurigheid, waarbij rekening wordt gehouden met belangrijke cijfers zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgrootte en inspanningsniveau. Over het algemeen moet de meeste informatie bij reserveringen worden vermeld. Dit betekent dat het richtwaarden zijn en niet altijd correcte informatie.

Wat doen hoogwaardige fitnesstrackers?

Fitnessarmbanden in de hogere prijsklassen moeten worden gekenmerkt door een grotere precisie en een grotere verscheidenheid aan functies. Het scherm geeft meer informatie, zoals bijvoorbeeld tijd, datum, hoogte en weer. Fitnesstrackers van hoge kwaliteit bieden ook slimme meldingen. Zo zijn ze verbonden met de smartphone en verzenden ze de belangrijkste berichten, die de atleet op het display kan lezen.

Als een mp3-speler in het fitnesshorloge wordt geïntegreerd, zijn sporttoestellen leuker en kan goede muziek vleugels geven, zoals bekend. Met complexe activity trackers kan de gebruiker zelf programma’s en doelen maken en hun slaapgedrag onderzoeken in een slaapanalyse om de trainingstijden beter af te stemmen op hun eigen slaap. Slaapgedragbeoordelingsgegevens kunnen ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de wekker zich aanpast aan deze waarden en de gebruiker alleen wekt wanneer deze zich in een lichte slaapfase bevindt, zodat het gemakkelijker is om op te staan.