Hoe de geestelijke gezondheid van kinderen te versterken

Door de corona-lockdown blijven kinderdagverblijven en scholen weer gesloten. Het nieuwe dagelijkse leven van Corona drukt zijn stempel op ons allemaal – vooral op kinderen en jongeren, die bijzonder ontvankelijk zijn voor impulsen van buitenaf. Met deze zes tips kun je de mentale gezondheid van je kinderen versterken:

Kleine rituelen verfraaien het dagelijks leven, verminderen stress en maken je gelukkig. Of het nu een wekelijkse spelletjesavond is of een lang zondagsontbijt – geniet samen van familietijd die steun en vertrouwen biedt.

2. Oefen regelmatig

Kinderen hebben beweging nodig! Haal je kleintjes dus zo snel mogelijk naar buiten. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals voetballen met broers en zussen of fietsen in het park, maakt endorfines vrij, vermindert stress en angst en maakt het gemakkelijker om ‘s nachts te slapen. Uw kinderen zullen evenwichtiger en gelukkiger zijn.

3. Thuiskantoor: stel duidelijke regels vast

Of je nu thuis werkt of kortstondig werkt en dus meer thuis zit, er zouden vaste regels moeten zijn over wanneer je beschikbaar bent en voor je kinderen. Maak met je partner duidelijk wie er zal werken en wanneer en wie er gedurende deze tijd voor hen zal zorgen, zodat je kinderen leren dat mama en papa niet de hele dag tijd voor hen hebben.

4. Structuur in het dagelijks leven

Daarnaast bouw je een vaste dagelijkse structuur op die exacte tijden vastlegt voor school, huiswerk en hobby’s. To-do-lijsten zijn vooral handig. Schrijf ook leuke en motiverende taken op, zoals een boek lezen of een instrument bespelen.

5. Geef een voorbeeld van aanmoediging en waardering

De strenge eisen van Corona, gebrek aan contact met vrienden of thuisonderwijs zijn een uitdaging. Praat erover met uw kind en vertel dat het oké is om een ​​slechte dag te hebben of ongelukkig te zijn met de onbekende situatie. Door open en begripvolle communicatie ervaart uw kind genegenheid en leert het open over zijn gevoelens en behoeften te praten.

6. Los conflicten op met empathie

Veel samen zijn biedt ook genoeg potentieel voor conflicten. Los geschillen op door begrip en medeleven te tonen voor de andere kant. Praat met uw kinderen over hun individuele behoeften, zodat uw kinderen leren voor zichzelf op te komen en zich op de lange termijn te verdedigen.

Bron: Schulerhilfe.de