Het nieuwe vaccin is zo effectief

CoronaVac: zo werkt het nieuwe type vaccin

CoronaVac is gemaakt door een Chinees bedrijf Sinovac Life Sciences vervaardigd en gebaseerd op geïnactiveerde deeltjes van het SARS-CoV-2-coronavirus. Er worden ook vaccins ontwikkeld die volgens dit klassieke werkingsprincipe werken. geïnactiveerde vaccins genaamd. Ze omvatten bijvoorbeeld ook tetanus-, polio- of hepatitis B-vaccins.De gevaccineerde wordt geïnjecteerd met een gedode ziekteverwekker, in dit geval een geïnactiveerd coronavirusdeeltje. In tegenstelling tot levende vaccins kunnen virussen van een gedood vaccin zich echter niet meer vermenigvuldigen. Het immuunsysteem herkent de vreemde virusdeeltjes en begint neutraliserende antilichamen te vormen zonder de Covid-19-uitbraak. Maar hoe effectief en veilig is CoronaVac?

Hoe effectief en veilig is CoronaVac?

Hoewel CoronaVac al in 22 landen wordt gevaccineerd onder noodgoedkeuring, zijn er nog geen sluitende gegevens over de werkzaamheid en veiligheid beschikbaar. Inzichtelijke gegevens kwamen naar voren uit een fase 3-onderzoek in Turkije. In de klinische studie vergeleken onderzoekers de werkzaamheid van CoronaVac met een placebo bij meer dan 10.000 proefpersonen tussen 18 en 59 jaar. Het Sinovac-vaccin bereikte een hoogtepunt Werkzaamheid van 83,5%. Dit betekent dat 83,5 procent van de gevaccineerden beschermd is tegen symptomatische ziekten. CoronaVac lijkt ook effectief te beschermen tegen ernstige beroertes: van de mensen die ondanks vaccinatie ziek werden van Covid-19, hoefde niemand in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Ernstige bijwerkingen zijn tot nu toe niet opgetreden, daarom: Veiligheidsprofiel als goed beoordeeld door CoronaVac wordt. In minder dan 20% van alle gevallen traden typische vaccinatiereacties, zoals vermoeidheid en pijn op de injectieplaats, op binnen enkele dagen na vaccinatie. Zoals de meeste eerdere coronavaccins, wordt CoronaVac in twee doses gegeven, met een tussenpoos van 28 dagen. Het is nog onduidelijk hoe effectief CoronaVac is tegen de verschillende varianten van het virus. In de praktijk is het echter tot nu toe zeer effectief gebleken: in Brazilië ongeveer 80 procent van alle vaccinaties met CoronaVac uitgevoerd en in een kleine stad São Paulo, werd een ernstige epidemie van Covid 19 in zeer korte tijd bedwongen, aangezien deze Medisch tijdschrift gemeld.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer CoronaVac ook in Duitsland en andere Europese landen gebruikt gaat worden. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt sinds mei een mogelijke goedkeuring van het vaccin in de EU. De WHO verleende in juni een noodgoedkeuring van het Sinovac-vaccin als onderdeel van het COVAX-vaccindistributieprogramma.

Video: EU-functionaris onderzoekt Chinees coronavaccin