Het juiste dieet voor de griep

Net op tijd voor het koude seizoen begint het griepseizoen weer. Naast voldoende rust en ontspanning zorgt de juiste voeding ook voor een sneller herstel.

Vermijd voedsel dat moeilijk verteerbaar is en veel vet bevat om het zieke lichaam niet te overbelasten. Suiker, tarweproducten en vlees moeten gedurende deze periode ook uit uw dieet worden verwijderd, omdat deze voedingsmiddelen ontstekingen bevorderen. Gebruik in plaats daarvan voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen en eet voedingsrijke, ontstekingsremmende voedingsmiddelen die ons immuunsysteem versterken en ons beschermen tegen ziekteverwekkers.

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen helpen de griep te bestrijden

  • Voedingsmiddelen met omega-3 vetzuren, zoals koudgeperste lijnolie, walnoten of zalm ze zijn ontstekingsremmend en hebben een positief effect op ons immuunsysteem.
  • rode en blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en zo onze cellen beschermen.
  • roodharig Het heeft een slijmoplossend en antiviraal effect. De samenstelling van de knol is vergelijkbaar met die van het medicijn aspirine.
  • kruiden zoals saffraan of peper ze zijn ontstekingsremmend en dus echte boosters voor ons immuunsysteem.
  • Honing smaakt niet alleen heerlijk in thee, maar staat ook bekend om zijn antibacteriële werking en is dus een echte virusdoder.
  • broccoli en paprika’s ze hebben een bijzonder hoog gehalte aan vitamine C. Eén peper alleen dekt de volledige dagelijkse behoefte.
  • Groene bladgroenten zoals boerenkool of spinazie bevat veel vitamines en mineralen en heeft een antibacteriële werking.
  • Probiotische voedingsmiddelen zoals Yoghurt, kefir of zuurkool zijn goed voor onze darmflora en kunnen cellen van het immuunsysteem activeren.

Ook goed tegen griep: kippensoep

Niet voor niets wordt de bekende kippensoep beschouwd als een beproefd voedsel voor griep. Kippensoep werkt door de activiteit van witte bloedcellen te verminderen, wat griepsymptomen vermindert. De heerlijke soep levert ook vocht en vitamines, zink en ijzer. Bovendien bevordert warm voedsel de bloedcirculatie, wat onze immuuncellen ten goede komt. Deze komen sneller bij virussen – het slijm lost op en het neusslijmvlies zwelt op. Meer huismiddeltjes voor griep vind je hier >>

Drink veel als je griep hebt

Ook als u griep heeft, dient u de bekende adviezen op te volgen en voldoende te drinken. Door de koorts gebruikt je lichaam meer vocht dan normaal. Door veel te drinken wordt het slijm in neus en keel ook vloeibaarder en kunnen ziektekiemen gemakkelijker worden afgevoerd. Als algemene vuistregel geldt dat als de temperatuur één graad Celsius boven 37 graden Celsius stijgt, je naast de normale hoeveelheid van anderhalve tot twee liter per dag ongeveer een halve liter vocht moet drinken. Het is het beste om thee en bouillon van water, kamille of vlierbloesem te gebruiken. Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie of frisdrank.

Ook het lezen waard: deze 13 vitamines geven ons kracht