Helpt hardlopen op een lege maag?

Afvallen: helpt hardlopen op een lege maag?

In theorie lijkt het in eerste instantie aannemelijk dat we met nuchtere training gemakkelijker onze vetreserves kunnen krijgen en effectiever kunnen verbranden. Als we ongeveer vijf uur of langer geen vast voedsel en dus energie eten, glycogeen opslag zo goed als leeg. Dit zijn de voorraden koolhydraten in de lever en spieren die ons tijdens lichamelijke activiteit van energie op korte en middellange termijn voorzien. Als ze uitgeput zijn, wordt het lichaam gedwongen om vetzuren te mobiliseren en deze te gebruiken om de plant te laten functioneren. Hiermee train je de vetstofwisseling, maar we verbranden niet meer calorie├źn dan bij normale training. En de calorische balans beslist aan het eind van de dag of we onze vetophopingen op lange termijn afbreken of niet. Bij een calorietekort gebruikt het lichaam onze vetreserves om energie op te wekken – of we nu sporten op een lege maag, twee uur eerder iets eten of helemaal niet sporten.

Joggen op een lege maag: voor- en nadelen

Als trainen op een lege maag je geen voordeel geeft ten opzichte van reguliere training op het gebied van vetverlies en gewichtsverlies, wat dan wel? Een goede en terechte vraag, waarvan delen nog niet definitief wetenschappelijk zijn opgehelderd. Sommige onderzoeken suggereren echter dat sporten op een lege maag de volgende voordelen kan hebben. Vervolgens leggen we je de mogelijke nadelen uit.

Voordelen van nuchtere training

  • langzaam metabolisme wordt getraind, wat de uithoudingsprestaties (licht) verbetert
  • insuline gevoeligheid is volgens onderzoeken verhoogd, wat mogelijk het risico op diabetes type 2 zou kunnen verminderen
  • Langere maaltijdpauzes stimuleren het lichaam autofagie die het immuunsysteem kunnen versterken en ontstekingen kunnen verminderen

Nadelen van nuchtere training

  • Onervaren mensen kunnen problemen hebben met de bloedsomloop door gebrek aan energie (Verwondingsgevaar!)
  • Het is alleen geschikt voor matige trainingen, omdat gebrek aan energie leidt tot prestatieverlies tijdens langere en intensievere trainingen.