Griepvaccin 2021: hoe effectief is het?

Virale griep (griep) is een ernstige ziekte die voor bepaalde groepen mensen bijzonder gevaarlijk kan zijn. De Vaste Commissie Vaccinatie (STIKO) van het Robert Koch Instituut adviseert daarom mensen met een verhoogd risico op infectie zich jaarlijks te laten vaccineren tegen de griep.

Dat omvat

  • mensen ouder dan 60 jaar,
  • zwangere vrouw
  • mensen met eerdere ziekten,
  • bewoners van verpleeghuizen en senioren,
  • en mensen die risico lopen op het werk (zoals medisch personeel).

Griepvaccinatie beschermt tegen ernstige beroerte

Hoewel vaccinatie geen 100% bescherming biedt, kan het een ernstige beroerte voorkomen. Complicaties zoals longontsteking of een hartaanval kunnen optreden bij griep, die dodelijk kan zijn – zoals de massale griepepidemie van 2017/18 duidelijk maakte. De griep heeft naar schatting aan ongeveer 25.000 mensen in Duitsland het leven gekost. Volgens de RKI vallen de meeste sterfgevallen door griep bij oudere mensen.

Griepvaccinatie 2021: hoe veilig beschermt het tegen infectie?

Zoals eerder vermeld, biedt het griepvaccin geen 100% bescherming. Bovendien kan de effectiviteit van vaccinatie sterk variƫren tussen individuele seizoenen en ook tussen individuele virussubtypes of -types. Met een goede correspondentie van de circulerende griepvirussen met het vaccin, in de adolescenten een beschermend effect van tot 80 procent opgemerkt. De gemiddelde bescherming leugens bij gezonde volwassenen tussen 59 en 67 procent. Oudere mensen hebben een verminderde immuunrespons. Dit betekent dat het griepvaccin minder effectief is. Vaccinatie helpt gemiddeld oudere volwassenen 41 tot 63 procent.

De beste tijd om de griepprik te halen

De vaccinatie van dit jaar zou idealiter in oktober of november moeten plaatsvinden. Maar ook aan het begin van het griepseizoen in januari is het nog steeds raadzaam om je te laten vaccineren. Het griepvaccin biedt voldoende bescherming gedurende het hele griepseizoen. Omdat griepvirussen snel veranderen, is een jaarlijkse update aan te raden.

Griepvaccinatie 2021: Experts waarschuwen voor griepgolf

Volgens Amerikaanse wetenschappers zou in de herfst een griepgolf kunnen dreigen. “Dit jaar kreeg een aanzienlijk deel van de bevolking, anders dan gebruikelijk, griep en werd immuun”, vertelde Andy Pekosz, hoogleraar microbiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, aan NBC. Het Robert Koch Instituut is terughoudend in het beoordelen van de griepgolf in Duitsland. op verzoek van Duitsland Redactioneel Netwerk hij zei: “Het is niet bekend wanneer en in welke mate de wereldwijde verspreiding van griepvirussen weer zal beginnen en welke virussen of welke subtypes zich zullen verspreiden.”

Meer over het onderwerp: Griep – komt de griepgolf in de herfst?

Bronnen: rki.de, impfen-info.de/grippe